Doar 10% din bugetul județului este alocat, în acest an, pentru investiții

Print Friendly, PDF & Email

Consiliul JudeteanLa o zi după ce executivul primăriei municipiului Călăraşi şi-a expus, public, priorităţile pentru anul 2013, postând proiectul de buget al municipiului pe site-ul instituţiei, a venit rândul celor de la Consiliul Judeţean de a-şi publica intenţiile pentru anul în curs.

Prin proiectul de buget al judeţului Călăraşi, prezentat pe site-ul www.calarasi.ro, aflăm că, pentru anul 2013, veniturile şi cheltuielile bugetului judeţean vor fi de 119.234.000 lei.

Dacă pentru municipiul Călăraşi, valoarea investiţiilor propuse a se realiza, în 2013, este de 125 miliarde de lei vechi, bugetul judeţului este mai “sărac” la acest capitol, programul de dezvoltare total fiind de 97,05 miliarde lei vechi, din care 47,53 miliarde din bugetul propriu al judeţului pentru anul 2013 şi 49,52 miliarde prin utilizarea excedentului rezultat la încheierea exerciţiului bugetar 2012.

Continuând comparaţia între cele două propuneri de buget, observăm că, pentru municipiul Călăraşi cele mai mari sume din programul de investiţii se îndreaptă către finalizarea noului sediu al Primăriei, din aripa de nord a Centrului pentru Cultură şi Administraţie Publică “Barbu Ştirbei”, în valoare de 40 de miliarde de lei, lucrări de extindere a reţelei de canalizare în municipiu – 15,29 miliarde lei vechi sau amenajarea parcului din zona Sălii Polivalente – 10 miliarde de lei vechi.

Pentru Consiliul Judeţean, cea mai mare alocare de fonduri o va avea proiectul “Managementul integrat al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi”, proiect finanţat din Fonduri europene, suma prevăzută pentru acesta, din excedentul bugetar, fiind de 29,82 miliarde lei vechi.

Cultura şi sănătatea între priorităţile Consiliului Judeţean Călăraşi

Principalele beneficiare ale investiţiilor propuse a se realiza în anul 2013, din bugetul judeţean, sunt cultura şi sănătatea. Astfel, pentru modernizarea infrastructurii culturale va fi alocată suma de 14,88 miliarde din care 8,54 miliarde pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a secţiei arheologie a Muzeului Dunării de Jos, situată la demisolul corpului central al Centrului pentru Cultură şi Administraţie Publică “Barbu Ştirbei” şi 6,34 miliarde pentru demararea lucrărilor la noua bibliotecă judeţeană.

Importanţa cea mai mare va fi acordată însă infrastructurii de sănătate: 31,6 miliarde vor fi repartizaţi pentru lucrări de investii, dar şi pentru dotări cu echipamente medicale. Lista investiţiilor şi dotărilor pentru sănătate este lungă, dar în majoritatea poziţiilor din listă, sumele alocate sunt de doar 10 % din valoarea totală a lucrării de investiţie sau a dotării, cofinanţare a Consiliului Judeţean pentru viitoarele finanţări ale Ministerului Sănătăţii. Practic, în funcţie de sumele pe care Ministerul Sănătăţii le va aloca judeţului Călăraşi pentru investiţii, vom şti câte din propunerile actuale se vor şi concretiza.

Pentru investiţia “Amenajarea etajului 2 – secţia Medicală, corp C, a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi” se vor aloca 164.000 lei, dintr-o valoare total estimată de 3.283.000 lei (5 % din valoarea totală). De altfel, pentru execuţia acestei lucrări, licitaţia pentru stabilirea ofertei câşstigătoare este în derulare.

Pentru lucrarea de “Consolidare, reabilitare şi modernizare corpuri F, G şi H ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi” se propune alocarea sumei de 571.000 lei, dintr-o valoare total estimată a lucrării de 34.246.000 lei), iar pentru achiziţionarea unui R.M.N se va aloca suma de 1.012.000 lei (13,32 % din valoarea total estimată a acestuia).

Pe principiul asigurării cofinanţării de 10 % din valoarea lucrărilor şi a dotărilor pentru sănătate, de către bugetul judeţului, Ministerul Sănătăţii ar trebui să repartizeze judeţului Călăraşi aproximativ 300 de miliarde lei vechi pentru a realiza toate obiectivele propuse în lista de investiţii, fapt greu de crezut.

Pentru pregătirea de noi proiecte se propune alocarea a 11,63 miliarde lei vechi în vederea realizării a 3 documentaţii tehnice pentru 3 proiecte de reabilitări de drumuri judeţene, dar şi 4 miliarde lei vechi pentru un concurs de soluţii – Studiu de fezabilitate având ca tema “Dezvoltare infrastructura pentru mediul de afaceri şi pentru asistenţă socială, zona str. Independenţei, fosta U.M., municipiul Călăraşi”

 

Please enter banners and links.

Next Post

Filipescu: „Am voinţa de a avea doctori şi nu spitale”

vin mart. 22 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Proaspăt întors din concediu, preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu a luat în discuţie, în conferinţa de presă, situaţia creată la Spitalul Judeţean Călăraşi, prin plecarea unor medici care ar putea duce, pe moment, la închiderea unor secţii importante: pe lângă cea de cardiologie, neurologie, ORL, […]