Blocurile din centrul vechi nu vor mai fi reabilitate termic

Please enter banners and links.

Print Friendly, PDF & Email

reabilitare termicaÎn  această perioadă, Agenţia de Dezvoltare Sud Muntenia a deschis o serie de  dezbateri menite să informeze administraţiile locale să depună proiecte pe Axa prioritară 1, din programul Operaţional Regional, ce vizează creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe construite în perioada anilor 1950-1990.

Astfel, administraţiile locale pot depune proiecte ce vor fi finanţate din bani europeni. Cum şi în municipiul Călăraşi, există un număr important de blocuri vechi ce necesită lucrări de reabilitare termică, autorităţile călărăşene ar trebui să se îndrepte spre accesarea  banilor europeni pentru modernizarea unor astfel de blocuri. Un bun exemplu ar fi chiar cel al blocurilor vechi din zona centrală a municipiului Călăraşi. În urmă cu trei ani de zile, au fost alocaţi aproximativ 300.000 de lei, bani guvernamentali, pentru întocmirea proiectelor tehnice necesare reabilitării termice a celor 15 blocuri din zona centrului vechi. Numai că, vechea conducere a primăriei nu a găsit resursele financiare pentru lucrările de modernizare a acestor blocuri. Iniţial, actualul executiv al primăriei a intenţionat să includă blocurile respective in   programul  de reabilitare termică, finanţat  din fonduri europene, numai că, s-a lovit de refuzul cetăţenilor de a finanţa lucrările de reabilitare a propriilor apartamente. Aşa că, cei 300.000 de lei cheltuiţi pentru întocmirea documentaţiei necesare izolării termice a  blocurilor din centrul vechi s-au dus pe „apa Sâmbetei”.

Mulţi călărăşeni refuză să intre în asociaţii de proprietari

Cerinţa esenţială a accesărilor banilor europeni,  pentru reabilitarea blocurilor, este cea prin care se stipulează că Asociaţiile de Proprietari trebuie să fie partenere în proiect alături de administraţiile locale. Acestea vor suporta 20% din costul lucrărilor, primăria va sigura o cotă de finanţare de 30%, iar restul de 50% va fi asigurat din fonduri europene nerambursabile. Numai că, actuala conducere a primăriei nu a reuşit să convingă cetăţenii să înfiinţeze Asociaţii de Proprietari. „Oamenii sunt sceptici, nu doresc să  se asocieze pentru a beneficia de  izolarea termică a propriilor locuinţe. Am purtat numeroase discuţii, cu mulţi călărăşeni. Mulţi dintre ei consideră că asemenea lucrări sunt prea costisitoare, însă  nu conştientizează faptul că aceste lucrări se fac în baza unor proiecte tehnice, bine întocmite, iar lucrările de izolaţie termică sunt de foarte bună calitate. În baza acestor lucrări se realizeză izolarea termică a plafonului subsolulului, a pereţilor exteriori şi ferestrelor, precum şi a  acoperişului blocului. În felul acesta, consumul energetic al unei locuinţe se va diminua simţitor. Mai mult, pentru fiecare apartament reabilitat se realizează acel certificat energetic, un act fără de care nu mai poate  fi pus în vânzare apartamentul”, a spus primarul Drăgulin.

 Va  fi depus un proiect pentru reabilitarea termică a cinci blocuri de locuinţe

În următoare două săptămâni, executivul primăriei intenţionează să depună la ADR Sud Muntenia un proiect ce vizează reabilitarea termică a cinci blocuri din Călăraşi. Numai că, printre acestea, nu se regăseşte niciunul din  zona centrului vechi. Proiectul va avea o valoare de 1,5 milioane de euro, iar cota de cofinanţare asigurată de primărie se ridică la 450.000 de euro . Fiecare familie care locuieşte în blocul ce urmează să fie reabilitat va fi nevoită să scoată din buzunar între 5.000 şi 7.000 de lei, bani pe care ar trebui să-i plătească pe o perioadă de cinci ani. După cum a precizat edilul Drăgulin, în cadrul acestui proiect vor fi reabilitate 12 scări de bloc, cu 192 de apartamente.

Blocurile K17, L51, L28, N34 şi M1 vor fi supuse lucrărilor de reabilitare termică, dacă nu vor interveni alte impedimente în accesarea fondurilor europene.

 

Monica Ghiorghe

 

Next Post

Doar 10% din bugetul județului este alocat, în acest an, pentru investiții

joi mart. 21 , 2013
Please enter banners and links.La o zi după ce executivul primăriei municipiului Călăraşi şi-a expus, public, priorităţile pentru anul 2013, postând proiectul de buget al municipiului pe site-ul instituţiei, a venit rândul celor de la Consiliul Judeţean de a-şi publica intenţiile pentru anul în curs. Prin proiectul de buget al […]

PNL

Please enter banners and links.