Trei secții importante din Spitalul Județean au rămas fără medici

spitalTensiuni între managerul Spitalului Călărași și medici, care au început deja să își dea demisia

Ziua de 1 martie, dacă pentru mulți dintre noi a fost o zi specială, în sensul bun al cuvântului, pentru medicii Spitalului Județean de Urgență Călărași a fost una care a marcat începutul unor mari tensiuni. Decizia managerului Dan Romulus Șerban de a încheia un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Călărași pentru Ambulatoriul Integrat, în care sunt nominalizați 11 medici,  în numele cărora vor fi  decontate serviciile medicale, a declanșat un protest verbal, la început, care s-a concretizat și în depunerea unor demisii, la acest început de săptămână.

În demersul anchetei noastre, primii paşi i-am făcut către conducerea Spitalului, unde am stat de vorbă cu managerul Dan Romulus Şerban.

Domnule manager, de ce s-a ajuns la această situaţie conflictuală, între dvs. şi medici?

Totul a plecat de la interpretarea articolului 48, din contractul cadru, care îmi impune să asigur în Ambulatoriul de Specialitate 35 de ore pe săptămână. Ambulatoriul este supus Ordinului Ministerului Sănătăţii 39/2008, care îl transformă în Ambulatoriu Integrat. Adică, medicul furnizează servicii medicale în spital şi ambulatoriu. Pentru medicii care sunt singuri pe specialitate, maximum de ore în ambulatoriu este de 3h şi jumătate/zi.

În ceea ce priveşte contractele lor private cu Casa Judeţeană de Sănătate, pot să vă spun că, serviciile din ambulatoriul de specialitate sunt raportate pe medic, ceea ce îi afectează în încheierea contractelor la propriile cabinete. Legea spune că atunci când ai Ambulatoriu Integrat,  am dreptul, ca manager, să raportez activitatea lor pe medic. Dar tot contractul cadru, la articolul 45, spune că C.J.A.S. nu poate să plătească, în acelaşi timp, un contract în ambulator şi un contract cu cabinetul privat. Eu sunt managerul Spitalului şi am obligaţia să apăr spitalul şi să obţin cei mai mulţi bani. Ce fel de spital aş fi, să spun că nu acord servicii medicale în ambulatoriul meu, pentru că există cabinetul privat al unui medic care vrea să îşi facă o afacere privată? Faptul că, din 2008 şi până acum, Casa Judeţeană de Sănătate a interpretat legislaţia greşit,  nu înseamnă că eu am o problemă, ci ei! Demersul medicilor este orientat greşit! Nu eu sunt vinovat, ci Casa de Sănătate care a încheiat contractele pe cabinetele lor medicale, în detrimentul spitalului şi ambulatoriului.

Eu am încheiat un contract cumulativ. Am sesizat situaţia la Casa Judeţeană de Sănătate, după care, la Casa Naţională de Sănătate  am trimis o sesizare la directorul general şi aşteptăm răspunsul. Deocamdată avem răspunsul verbal al acestuia, care a putut fi auzit de preşedintele C.J.A.S. Călăraşi, de directoarea de contractări şi de juristul Casei de Asigurări de Sănătate, care mi-a dat dreptate. Pe perioada cât nu funcţioneză ambulatoriul nu am nevoie de cabinetele medicale private, care funcţionează până la 7 seara, pentru că omul, în caz de urgenţă, vine la UPU.

Veţi avea o situaţie mai puţin plăcută, prin faptul că vor urma o serie de demisii depuse de medici. Ce veţi face în acest caz?

Aprecierea personală este că un cabinet privat, în general, funcţionează şi pe baza ideii că pacientul care vine are siguranţa că este un spital în spate, prin activitatea depusă de medic. M-au ameninţat cu această demisie de vineri, 1 martie, şi le-am explicat că gestul lor nu este reglementat legislativ. Sigur că e opţiunea fiecăruia să facă ce vrea, eu nu pot să îi ţin cu forţa aici. Dar nici nu pot să oblig Casa Judeţeană să le dea bani în detrimentul meu. Curtea de Conturi ar putea veni şi, pe bună dreptate, m-ar întreba de ce am validat interpretarea Casei Judeţene, în cazul în care eu pierd bani?

Eu nu vreau să dau cu subsemnatul. Vreau să se respecte legea! De altfel, pot să vă spun că în urma acestei corespondenţe a Spitalului cu Casa Naţională de Sănătate, aceasta din urmă s-a sesizat şi va veni în control la Casa Judeţeană de Sănătate, pentru interpretarea articolului 48,  aplicat din 2008 şi până în prezent.

Ultimă oră (n.r.): După discuţia cu managerul, în cursul zilei de miercuri, 6 martie, a sosit răspunsul CNAS și a fost semnat contractul cu Casa Judeţeană de Sănătate, în condiţiile solicitate de conducerea Spitalului.

Ce spun medicii?

Aşa cum este normal, am mers să stăm de vorbă şi cu cealaltă parte implicată în discuţie, medicii. Iată ce ne-au spus aceștia:

Medicii cu program de lucru în spital, efectuează activitatea în ambulatoriu, în timpul programului normal de lucru. Însă nu se pot încheia servicii pe numele nostru în ambulatoriu, pentru că e al spitalului, și serviciile sunt efectuate în timpul programului normal de lucru.

Managerul spune că, în detrimentul spitalului,  ar trimite fondurile către cabinetele particulare ale medicilor

Nu în „detrimentul”, nu este corect spus, acolo vorbim de activitatea medicului, în afara programului său de lucru, deci fondurile nu se amestecă. La spital vin fonduri pentru servicii spitaliceşti, şi fonduri destinate ambulatoriului integrat. Acolo unde se pot încheia contracte, unde sunt medici pe ambulator, pot raporta servicii pe numele lor.

Situaţia apare, în special, în  cazul medicilor care sunt singuri pe specialitate

Nu se pot încheia contracte pe numele cuiva şi să raportezi, de fapt, serviciile altcuiva. Spunem asta, pentru că s-a propus ca medicul care e în ambulator, să facă totul, să îşi pună semnătura pe tot, dar acolo să se perinde doctori din secţia respectivă şi să efectueze anumite lucrări şi ei să nu îşi pună semnătura pe nimic. Acestea nu sunt înţelegeri legale, sunt aranjamente, cu alte cuvinte, şi în medicină nu merge aşa.

Ne-am trezit că am fost nominalizaţi, fără să primim vreo hârtie oficială, referitor la programul nostru în ambulatoriu. Am aflat de la Casa de Asigurări că figurăm acolo, am fost trimişi pe o listă, unii cu program de 7 ore -care fizic nu au cum să fie efectuate de un singur medic, așa cum apare pe hârtie – unii cu program de 3,5 h, pe care oricum îl făceam, dar nici măcar nu ni s-a cerut acordul. Mai mult decât atât, Casa de Asigurări nu ne-a mai prelungit contractele pentru cabinetele private pe luna martie. Este o situaţie tensionată şi neavenită, pentru că ne afectează în munca noastră.

Activitatea depusă de noi în ambulatoriu nu se decontează şi nu se contractează. Contractul spitalului îl are semnatar legal pe manager. Noi nu suntem semnatari de contract cu Casa de Asigurări, ca angajaţi. Titulari de contract putem deveni în două situaţii: dacă am lucra în policlinică şi am fi angajaţi acolo, sau pe cabinetul privat. Nu ne poate nominaliza nimeni, pe nicio hârtie, este ilegal, dacă nu au acordul nostru. Dacă devenim titulari de contract în ambulatoriu, va trebui să semnăm în nume propriu contractul cu Casa şi ne pierdem dreptul de a face al doilea contract, cel privat, cu C.J.A.S.

Doctorii daţi pe listă de manager, nu sunt titulari pe post, în Ambulatoriu, ci în spital, şi prin inducerea în eroare a Casei Naţionale de Sănătate, prin această omisiune, i se dă dreptate conducerii spitalului. În plus, pentru activitatea cu contract separat pe Ambulatoriu, unde am deveni titulari pe cabinet, aşa cum vrea managerul, trebuie negociat alt salariu, alt contract de muncă, mai exact.

Vrem să ştim, cum e plătită doctoriţa cardiolog, care vine doar 3,5 ore vinerea, dar greul îl duc tot medicii de la interne? Am chemat-o la un infarct şi ne-a zis că nu vine că pierde trenul, ne-a lăsat o bolnavă grav, la uşa policlinicii, pe care tot noi am văzut-o. Este o alergătură nebună pentru banii de la Casă. Suntem o mână de oameni, care am tras să ţinem acest spital de ani de zile, sunt medici de 30 de ani în acest spital, cărora nu poţi să le spui: „Plecaţi, că nu mă interesează!”

Din cauza lui au plecat, până acum, medicul de la anatomo-patologică, pleacă cei doi neurologi, Stoiculescu şi Paciu, medicii Paula Gheorghe și Ştefan. Dacă încheie astfel contractul, fără să ne dăm acordul, îl vom da în judecată, dar se va confrunta şi cu lipsa de medici.

Următorul drum l-am făcut, aşa cum era și firesc,  către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, unde am stat de vorbă cu preşedintele, Marian Dinulescu:

Ce ne puteţi spune despre interpretarea articolului 48, din contractul-cadru, privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în baza căruia s-au încheiat contracte, din 2008 şi până acum, cu cabinetele private, ale medicilor care lucrează în spital?

Noi am avut grijă să îşi ia banii, în primul rând, spitalul şi, totodată, să beneficieze pacienţii de servicii asigurate, fie că erau în ambulatoriu, fie la cabinetele private.

Atâta timp cât nu au fost trecuţi către Casă, ca acum, pe o listă, medici care să fie în incompatibilitatea de a-şi desfăşura activitatea și la spital, dar şi la cabinetele private ale acestora,  am putut încheia contracte cu ei. Oricum, de acum înainte sunt afectaţi doar medicii trecuţi pe lista managerului, care au şi cabinete private, nu toţi medicii care au cabinete, dar nu sunt nominalizaţi de spital, pentru furnizarea de servicii medicale în Ambulatoriu.

Până acum, medicii care aveau cabinete particulare, nu erau contractaţi în Ambulatoriu. Întotdeauna la contractările serviciilor medicale, prioritate a avut spitalul, pacientul. Avem interesul să meargă spitalul bine, dar noi plătim servicii. Acum avem program anunţat de 7 ore/zi  în Ambulatoriu, cu două excepţii: la geriatrie, la doctoriţa Verinceanu şi la ORL, dr. Paula Gheorghe-singurele pe specialitate, unde sunt 3,5 h/zi.

Medicii nu sunt de acord cu faptul că au fost nominalizaţi pe o hârtie, fără să li se ceară acordul, ceea ce îi afectează în relaţia cu Casa, pe cabinetele proprii. Aceaştia îşi doresc să poată lucra, mai departe, cu Casa de Sănătate pe cabinetele proprii. O mai pot face sau nu?

Nu, pentru că ar însemna să încheiem două contracte pe acelaşi medic. În ianuarie şi februarie nu am avut o listă nominală, dată de Spital, care să ne împiedice să încheiem aceste contracte cu cabinetele private ale medicilor.

Ce fel de contract aveţi cu Spitalul?

Avem contractul normal, plus, pe Ambulatoriu Integrat avem acum un act adiţional încheiat. Separat de sumele decontate pe spital, vin cele pe Ambulatoriu. Prin această schemă de lucru, de 7 ore, trecută de manager în marea majoritate a cabinetelor de specialitate, medicii nu mai sunt plătiţi de spital, ci din alt capitol. Noi contractăm specialităţi asigurate de medici şi managerul poate să îşi asigure activitatea pe cabinetele de specialitate pentru 3,5 h/ zi sau pentru 7 ore/zi, şi atunci noi încheiem contract tot cu spitalul, dar din alt capitol, care înseamnă o suplimentare a fondurilor primite. Practic, înseamnă câteva sute de milioane de lei vechi, pe lună, în plus.

Când doi se ceartă…și al treilea pierde

Demisiile medicilor pot duce la pierderea gradului spitalului. Trei secții: cea de ORL, cardiologie și neurologie au rămas fără medici

Chiar dacă socoteala este făcută bine pe hârtie, poate să aibă și sincope. Spitalul câștigă, pe de o parte, bani în plus, pe serviciile medicale din Ambulatoriu, dar pierde prin plecarea medicilor.  Secţiile care vor rămâne fără medici, nu vor mai putea fi contractate şi decontate. Dacă pleacă medicul de pe ORL-care și-a dat demisia, cei de pe neurologie- dr. Stoiculescu și dr. Paciu, demisionari deja, medici de la interne care acoperă și cardiologia, spitalul este obligat să acopere aceste specialităţi cu medici, într-o lună, altfel va fi declasat și va primi bani mai puțini pe serviciile medicale.

Pe secţia de medicină interne este o problemă serioasă. Coordonatorul de program de diabet, singurul  acreditat, dealtfel, doctorița Ştefan, care poate semna pentru eliberarea insulinei, și-a dat demisia din funcția de coordonator, ceea ce a înseamnat că, o perioadă scurtă de timp, nu a mai putut fi eliberată insulină, decât după ce a fost adus urgent un medic cu această acreditare.

Pe hârtie, câștigurile par rezolvate, dar ceea ce se întâmplă în practică „omoară”, pe moment, un  spital care și așa se zbate de ani de zile cu lipsa de medici! Oare ne permitem să îi gonim pe cei pe care îi mai avem? Există cale de mijloc pentru a rezolva o situaţie tensionată? Greu de spus! Cert este că totul stă în arta de a manageria o stare care, în prezent, pare că nu are rezolvare.

Banii sau medicii? Avem nevoie de amândouă, şi dacă se poate, în acelaşi ritm!

Next Post

Şcoala Gimnazială I.Rosetti, din comuna Roseți, implicată în Ecoprovocarea

lun mart. 11 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Săptămâna trecută, la Școala Gimanzială I.Rosetti din comuna Roseți, a avut loc o amplă campanie ecologică, desfăşurată sub auspiciile Proiectului educaţional EcOprovocarea, proiect de mediu, organizat la nivel naţional, între două judeţe din ţară: Sălaj şi Călăraşi. Activitatea zilei s-a desfăşurat, ca de obicei, pornind […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!