Sala de ședinte a Consiliului Județean Călărași a găzduit vineri, 16 septembrie, conferința națională „Hemoragia sistemului medical din România – de ce ne pleacă medicii?”, manifestare ce s-a bucurat de prezența unui număr de peste 60 de persoane, care au dezbatut problemele sistemului medical din România și au venit cu solutii punctuale.
Organizatorii conferinței, Consiliul Județean Călărași și Spitalul Județean de Urgența Călărași, si-au propus ca, prin intermediul acestui eveniment, să afle nemulțumirile medicilor din România. Printre subiectele importante, abordate de către medici, s-au aflat: migrația personalului medical, posturile vacante pentru doctori, care nu sunt scoase la concurs, nivelul scăzut de salarizare si condițiile materiale limitate, din unitatile sanitare, situația incertă a ghidurilor și protocoalelor din spitale, care pun medicii, de cele mai multe ori, în dificultate.
La eveniment, au participat: presedintele Consiliului Judetean Călărași, Vasile Iliuță, vicepreședintele, Valentin Barbu, senatorul Liviu Tomoioagă, dep. Aurel Niculae, conf. dr. Laurențiu Belușică, directorul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Ravi Chandar, secretar 1, Ambasada Indiei la București, medici din Călărași, precum și din alte județe.
A răspuns invitației și fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Călărași, Elena Dinu, care a revenit, ca manager, la spitalul din Giurgiu.
Președintele C.J., Vasile Iliuță, a sustinut: „Trebuie să putem modifica legislația, astfel încât, să știm ce trebuie să facem, noi, ca administrație publică, pentru a putea remedia situația actuală. În urma tuturor propunerilor și ideilor dezbătute, vom redacta un memorandum, care se va numi “Memorandumul de la Călărași”, pe care îl vom înainta Ministerului Sănătații. În prezent, Spitalul Judetean de Urgență Călărași este un proiect pilot pentru Ministerul Sănătații. Dacă, astăzi, e un prim pas, poate vor mai fi și alții, mâine, pentru a reuși împreună. Le multumesc, de asemenea, medicilor din Republica Moldova, care au venit la conferința noastră, și care vor sa vină să lucreze la noi. Ei sunt primii care reîntregesc România!”
Conf dr. Laurențiu Belușică, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Călărași, initiatorul acestui proiect, a afirmat că: “Soluția nu este împiedicarea medicilor să plece din țară, ci găsirea unor substituenți. Astfel, propunerea făcută, de anumite personalități ale vremii, de a stopa plecarea printr-o legislație restrictivă si limitativă, cel puțin, personal, o dezavuez. Propun, în mod ferm, executivului si legislativului, găsirea și adoptarea, în regim de maximă urgență, a unui pachet de măsuri care să permită accesul, în conditii legale, al cadrelor medicale din spațiul non UE, în România. Un pas important, în acest sens, este ordonanța de urgență a Ministerului Sănătății, nr. 45 /31.08.2016, care, dacă nu va fi dublată de norme realiste de aplicare, nu va avea efectele scontate. Desigur că, impactul economic și social va fi serios și trebuie anticipat reculul acestui fenomen.
Apreciez că, într-o primă etapă, accesul la muncă, în condiții de urgență, al unui număr de 2.000-3.000 de medici, măcar pentru o perioadă limitată de timp, ar scoate țara din impas. Dar trebuie tinut seama ca nevoia de cadre medicale depășește 13.000 de persoane. Este prima conferință de acest gen din țară și îmi doresc să aibă, ca finalitate, redactarea Memorandumului de la Călărași, pe care să îl transmitem Ministerului Sănătații!”
Prezent la conferință, Ravi Chandar, secretar I al Ambasadei Indiei la București, a declarat: „Subiectul acestei conferințe naționale este unul foarte important, dezbătut pe multe continente. Medicii Indieni pleacă, în sistemul privat sau în alte țări, pentru că își doresc un salariu mai mare. Vă recomand să atrageți studenții din India, de la facultatea de medicină. Aceștia vor învăța limba româna și, astfel, vor rămâne să practice medicina în România”.
Toți participanții au avut opțiunea de a lua cuvântul la conferință, aducând, în prim-planul atenției, problemele cu care se confruntă, în spitalele din care au venit. Totodată, aceștia au venit și cu propuneri de rezolvare a situației: necesitatea unor inițiative legislative de apărare a medicilor, dar și a unora care să permită Primăriilor/Consiliilor Județene, care au în subordine spitale, să contribuie la bugetul spitalului (în afara fondurilor pentru investiții); legea salarizarii să revină la prevederile conform cărora medicii ar trebui plătiți la fel, indiferent de spitalul la care lucrează; rezolvarea situației posturilor medicale după terminarea rezidențiatului; îmbunătățirea calității actului medical; implementarea unei strategii coerente în domeniul resurselor umane, din sistemul sanitar; implementarea unor ghiduri și protocoale care să genereze o finanțare corectă și care să limiteze pierderile din buget; măsuri pentru integritatea fizică a medicului; existența unei legislații de apărare a libertății medicului, astfel încât aceștia să nu mai fie puși în situația în care să își depășească competența și, implicit, să suporte consecințele; o bună guvernare, astfel încât statul să asigure finanțare spitalelor și cadrelor medicale; atragerea de medici din Republica Moldova și nu numai; debirocratizarea sistemului; remunerarea medicilor,, conform responsabilității pe care o poartă; restabilirea respectului față de medic; recalibrarea rezidențiatelor; repartiția uniformă a medicilor în întreaga țară, nu numai în marile centre universitare.
Evenimentul a fost moderat de consiliera pe probleme de comunicare și imagine, a președintelui Consiliului Județean Călărași, lector univ. dr. Simona Maria Vlădică.