Universitățile din Anglia, o ţintă pentru elevii călărăşeni

Print Friendly, PDF & Email

Universitatea din ManchesterDe două săptămâni, fosta eleva călărăşeană, Larisa Barbu a intrat în viaţa de student, la University of Manchester, Anglia. Este o tânără pe care am cunoscut-o cu vreo doi ani în urmă şi care mi-a atras atenţia, prin modul în care reuşea să te capteze, la nici 17 ani. Am descoperit apoi, că la bază se afla o siguranţă de sine ce venea din  acumularea de cunoştiinţe, dar şi din experienţe pe care şi le-a propus să le încerce şi care au format-o. Oare cât de mulţi dintre voi ştiţi- sau aţi ştiut- la vârsta adolescenţei, ce vreţi să faceţi când veţi fi mari. Larisa a mizat pe potenţialul ei şi dorinţa de cunoaştere, şi a câştigat. Este studentă, în primul an, la Universitatea din Manchester, datorită performanţelor sale şcolare, motiv pentru care, am rugat-o să vă împărtăşească şi vouă, din experienţa ei.

Jurnal de studenție

Larisa Barbu

Larisa Barbu sUn proverb chinezesc spune: “It takes a village to raise a child.” Acum, cu o zi înaintea plecării, sunt sigură că așa e.

Mi-am dorit să studiez în străinăte, încă din clasa a 7-a, si iată-mă acum studentă la University of Manchester, Anglia, profil Business.  A fost un drum lung, parcurs cu multă muncă, alături de oameni frumoși, care mi-au fost alături, si cărora le mulțumesc pentru timpul, energia si încrederea pe care mi le-au acordat. Mărturisesc  onest  că nu aș fi ajuns aici dacă ei nu ar fi apărut în viața mea, să îmi așeze (ca în jocul Mario) câte o cărămidă sub picior, înainte să cad în gol. Să fie omul potrivit, la momentul potrivit. Pentru asta, le voi purta recunoștinţa în suflet, întotdeauna, si mă simt datoare ca atunci, când cineva are nevoie de ajutor, să fiu acolo. În principiu, universităţile de afară caută studenţi “de bandă largă” cum îmi place mie să spun – cu experienţe diverse, cu perspectiva deschisă.

Trecând la lucruri concrete, pentru a studia la orice facultate din afară, site-ul care îţi va fi partener  este  www.ucas.com.  Aici aplicația ta va lua contur, încetul cu încetul.

Ce am nevoie pentru aplicație?

În primul rând, ambiție.  Aplicația conține o parte cu datele  personale, apoi o secțiune unde am listat toate diplomele, proiectele si cursurile pe care le-am făcut în timpul liceului (cam 50 la număr în cazul meu, dar nu există limită – apreciază calitatea în primul rând). Cea de-a treia  parte este temutul “Personal Statement”,  un eseu de aprox. o pagină, în format electronic, în care candidatul trebuie să se prezinte, într-un mod complex, începând cu background, familie – cum s-a născut pasiunea mea pentru business, ce am făcut în acest sens de-a lungul anilor, si de ce i-am ales pe ei. Recomand în acest punct consultarea unei persoane  care are experiență in acest sens, iar alături de mine, la orice oră, a fost Ade, cum îi spun prietenii.  Adela Barz este profesoară la Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei”, o persoană extraordinară, care a înțeles că respectul  este o stare de spirit  și nu un pronume de politețe. O recomand pe Ade cu căldură si încredere, având experiența necesară pentru a ajuta orice viitor student. Cea de-a patra parte constă în formularea unei recomandări de către unul din profesorii mei de la clasă. Și aici am avut alături o persoană extraordinară- Simo for friends.  Mihai Simona se încadrează în aceeași stare de spirit, plină de gratitudine și respect, pe care generații de elevi i le acordă, pe bune, în ciuda lipsei apelativelor de politeţe. Profesoară de română în același liceu, pasionată, cu rezultate foarte bune la olimpiadele naţionale , concursuri, dar şi în cadrul Bacalaureatului, mentor şi motivator, mi-a fost alături încă de la început în ambiția mea,  fiind pregătită tot timpul să-mi amintească faptul că, inevitabil, voi reuși, dacă îmi doresc cu adevărat.

 Cât mă costă?

Costul anului de studii în Anglia este 9000 lire/an. Din acestea, eu voi aplica pentru o bursă care constă în reducerea taxei de studii cu 2000 lire. Cum îi plătești? Ei bine, Parlamentul Englez oferă tuturor studenților posibilitatea de a aplica pentru un împrumut foarte convenabil.  Studenții pot lua banii aceștia în fiecare an (se virează direct în contul universităţii)  și îi returnează când se vor angaja și au salariu peste 21 000 lire/an, doar 9% din ce au peste 21 000 /an. Dacă facem un calcul rapid, voi da bani, doar dacă voi avea salariu peste 10.000 lei/lună şi doar 9% din ce voi avea peste. Dacă în 20 de ani nu pot returna banii, împrumutul se anulează pur si simplu. Toți studenții pe care eu îi știu, fie că sunt români sau străini, au aplicat și au primit acest împrumut.

În schimbul acestor bani, vei avea acces la educație de calitate, profesori care te ajută în orice circumstanță, biblioteci imense,  posibilitatea de a-ți lărgi networkingul, mentori cu care poți discuta atât probleme personale, financiare, despre cursuri unde ai probleme, CV, job etc.

În plus, costurile de living sunt destul de ridicate. În Manchester, o chirie decentă ajunge la 300 lire / lună, incluzând toate utilitățile, Internet și uneori și cablu TV. De reținut este faptul că regula funcționează invers decât în România, în ceea ce privește costurile în căminele universității, acestea fiind mai scumpe decât în caminele private / chirie în apartament. Londra poate fi mai scumpă. În plus, se adaugă banii de mâncare și buzunar, iar aici depinde de fiecare.

Mă pot angaja?

Da, începând de la 1 ianuarie, românii vor putea să lucreze fără restricții (acum avem nevoie de un Yellow Card, pentru procesarea căruia poți aștepta și până la 8-10 luni). Poți lucra până la 20 de ore pe săptămână, în timpul școlii, și nelimitat în vacanță, salariu minim / oră fiind de 5.03 lire pentru studenţi cu vârste între 18 şi 20 de ani. Pentru cei peste 21 de ani, salariu minim / oră este de 6.31 lire. Daca facem un calcul, 5 lire x 20 ore x 4 săptămâni = 400 lire/ lună. Suficient cât să acoperi cheltuielile cu cazarea și să iți mai și rămână bănuți.

Acum, înainte de plecare, sunt convinsă că despărțirea de prieteni si de familie va merita, îmi va deschide orizonturi mai largi si oportunități mai mari.

We only live once. Make a difference! Make it worth it!

Please enter banners and links.

Next Post

Au spus din nou ,,DA”, după 50 de ani de căsătorie

lun sept. 30 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Sâmbătă, 28 septembrie, a fost o zi plină de emoţie pentru 36 de  familii din Călăraşi, care au aniversat ,,Nunta de Aur “. Evenimentul  a făcut parte din seria manifestărilor organizate de primărie, cu prilejul Zilelor municipiului Călăraşi, şi a avut loc la restaurantul Hestia […]

Te mai poate interesa