Tehnologie modernă pentru cultivarea căpșunilor, în comuna Radovanu

Print Friendly, PDF & Email

Vasilica Dobrescu, primarPrimarul comunei Radovanu, Vasilica Dobrescu, i-a adus împreună, la aceeași masă a discuțiilor, pe un producător de succes, în ceea ce privește cultura căpșunului și a arbuștilor fructiferi, cu tinerii sau mai experimentații fermieri, din comună.

O echipă de specialiști ai Pepinierelor HIDA a fost prezentă, în comuna Radovanu, la o întâlnire cu agricultorii zonali, interesați de cultura căpșunului și a arbuștilor fructiferi. Dr.ing.Nelu Orlaie a reușit să capteze atenția, printr-o prezentare graduală a alementelor importante din cultura căpșunului, însoțită de elemente video, ce au punctat pozitiv prezentarea tehnică.

“Pentru câteva ore, m-am simțit, din nou, studentă și am urmărit cu mare atenție tot ce s-a discutat. De formare profesională sunt inginer horticol și am fost receptivă la organizarea unui seminar pe tema cultivării căpșunilor, activitate cu tradiție, în comuna Radovanu.”, ne-a declarat primarul comunei.

Nelu OrlaeAceasta intenționează să vină în sprijinul fermierilor săi, prin deschiderea unei piețe de desfacere a produselor, pe DJ 403, între localitățile Radovanu-Șoldanu.

Nelu Orlaie, reprezentantul firmei Hida, din Sălaj, firmă specializată în producerea stolonilor de căpșuni, a dezvoltat o afacere de familie, fiind la bază cercetător, care și-a desfășurat activitatea la Stațiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Cluj-Napoca. Acesta a prezentat soiurile de căpșuni pe care le-a obținut și caracteristicile fiecăruia, cultivatorilor de căpșuni din Radovanu, renumiți în zonă, dealtfel.

Au fost prezentate îngrășăminte foliare, de mai multe tipuri, plantarea, bolile frecvente la cultura căpșunului, fiind  un seminar complet de prezentare a altor soiuri de căpșuni.

Exemplul de bună practică a fost interesant pentru producătorii autohtoni, din Radovanu. Soiurile prezentate sunt performante în ceea ce privește productivitatea și rezistența la boli și dăunători, pentru că sunt soiuri remontate care pot produce atât vara, cât și toamna, căpșuni. Producțiile ajung până la 20 de tone/ha, față de 8-10 tone/ha, cât produc fermierii acum.

intalnire RadovanuÎmbucurător este că la acțiune au fost și tineri fermieri, care vor să dezvolte o afacere în acest sens și care au înțeles că viața la țară nu este monotonă, ci poate fi extrem de interesantă și cu beneficii financiare destul de ridicate, ținând cont că activitatea de cultivare a căpșunului are tradiție în zona noastră.”, a concluzionat după întâlnirea organizată, primarul Vasilica Dobrescu.

Please enter banners and links.

Next Post

Liberalii călărășeni au început vânătoarea de candidaţi UNPR

joi mart. 3 , 2016
În  această primăvară, mediul politic călărăşean a devenit  destul  de   tumultuos, semn că alegerile locale, din vară, vor încinge, la maxim, spiritele între partide.  Semnalul l-au dat, încă, de pe acum, liberalii care au şi început să pună în practică vechile metehne de a racola candidaţi de la alte partide […]