Secția Pediatrie a Spitalului Județean Călărași a devenit neîncăpătoare, după ce s-a declanșat situația copiilor bolnavi, din Argeș, care nici acum nu are un răspuns clar, din partea autorităților. Sindromul hemolitic-uremic, apărut la mulți copii, din județul amintit, care făcut și victime, îi face pe părinți să intre în alertă, încă de la prezentarea unui prim episod diareic, la copii.
La Spitalul Județean de Urgență Călărași numărul paturilor de pe secție este depășit, de aproape 3 ori, de numărul copiilor internați. În cursul zilei de marți, 1 martie, un părinte revoltat ne-a reclamat situația existentă pe secția de pediatrie, unde erau câte 2, sau chiar 3 copii, în același pat, cu lenjerie neschimbată.
„Sunt internat cu fetița la Spitalul Județean Călărași, secția pediatrie, în urma unui blocaj renal. În momentul de față, fetița este la perfuzie, însă în secția de pediatrie, în fiecare rezervă, sunt câte 2-3 copii în pat, drept pentru care 2 fetițe stau acum în picioare, până se termina perfuzia. Aștept de o oră la ușa managerului pentru a vorbi cu dânsul, să rezolve cumva aceasta problemă. Am vorbit și cu asistenta șefă, care mi-a spus că nu are cum sa mă ajute, deoarece a fost redus numărul de paturi.”, ne-a spus, revoltat, părintele.
Am dorit să aflăm și punctul de vedere al managerului, Dan Romulus Șerban, care ne-a declarat:
,,Da, într-adevăr, la ora aceasta, Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean este supraaglomerată.Părinţii cu copii bolnavi vin la spital să îi interneze, chiar dacă starea de sănătate nu impune, în toate situaţiile, acest lucru. Cazul copiilor cu sindrom hemolitic, din judeţul Argeș, a generat o adevărată psihoză. Părinţii sunt disperaţi şi îşi aduc copiii să se interneze. Însă, situaţia de la spitalul nostru este similară şi în celelate judeţe din ţară. Este firesc să fie aşa, pentru că părinţii se comportă ca nişte oameni responsabili. Secţiile de pediatrie sunt supraaglomerate, în toată ţara. În acelaşi timp, și medicii sunt presaţi de această problemă. Lor le este teamă de această situaţie şi internează copiii, chiar dacă ei nu prezintă simptome ale unei boli diareice grave. Şi astfel, s-a ajuns să avem câte doi sau trei copii, în paturile de pe Secţia de Pediatrie. Chiar a venit la mine un domn, destul de recalcitrant, care mi-a spus că vrea să aibă copilul singur în pat. Însă, eu nu pot să suplimentez numărul de paturi, pentru că legea nu îmi dă voie. Pe toată Secţia de Pediatrie avem 70 de paturi, iar acum avem internaţi peste 140 de copii. Situaţia este destul de neplăcută şi riscantă, în acelaşi timp. Saloanele sunt supraaglomerate, există riscul declanşării unor infecţii intraspitaliceşti. Noi trebuie să fim atenţi, în această privinţă, şi să asigurăm igiena necesară. În ceea ce priveşte cealaltă problemă, reclamată de părintele respectiv, legată de faptul că lenjeria nu se schimbă după fiecare pacient, pot spune că în această privinţă nu sunt probleme. Lenjeria se schimbă regulat, o dată la două zile.”
Situația depășește, din păcate, normalitatea pe care ne-o dorim pentru copiii noștri, într-un cadru spitalicesc și face ca lucrurile să scape de sub control, ceea ce în final, îi afectează tot pe cei care ar trebui să fie primii protejați: copiii.
Din păcate, nici condițiile existente pe o asemenea secție, unde sunt internați copiii, nu sunt la stadiul pe care ni l-am dori, curățenia lăsând mult de dorit, așa cum reiese și din fotografiile alăturate.
Ne-am dori ca lucrurile care stau în puterea factorilor de decizie, conducerea spitalului și a Consiliului Județean, să fie readuse pe un făgaș normal, pentru ca, secția care a fost de nenumărate ori reclamată pentru condițiile pe care NU le oferă, să devină un loc sigur, pentru copiii noștri, și nu un loc de unde să plece mai bolnavi decât au venit.