Premii de 5.500 lei pentru scările de bloc care au colectat selectiv, în Călărași

premiul IAsociaţia ViitorPlus a prezintat rezultatele concursului de colectare selectivă, dedicat scărilor de bloc, desfășurat în cadrul proiectului „Călărași – ECOmunitatea ta”, în perioada 16.12.2013 – 16.03.2014.

18 scări de bloc participante au colectat 2152,5 kg deșeuri pentru reciclare! Premii în valoare de 5.500 lei au fost oferite celor 4 scări de bloc care au colectat cele mai mari cantităţi de deșeuri pe perioada concursului.
„Călărași – ECOmunitatea ta” este un proiect pilot de colectare selectivă a deșeurilor, din municipiului Călărași, derulat în perioada noiembrie 2013 – noiembrie 2014. Pentru atingerea obiectivelor proiectului – creșterea gradului de conștientizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea reciclării deșeurilor și oferirea unor instrumente ajutătoare în vederea creșterii cantităţii de deșeuri colectate selectiv – sunt utilizate două mijloace: implementarea unui nou sistem de colectare selectivă direct din scara de bloc și crearea și distribuirea materialului de informare Harta Reciclării Călărași, în format tipărit și online.
„Călărași – ECOmunitatea ta” este organizat de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași și Urban SA. Este un proiect câștigător în competiţia de proiecte, Idei din Ţara lui Andrei. Un proiect de responsabilitate socială Petrom.
Sistemul pilot de colectare selectivă este implementat în 18 scări de bloc, alese cu sprijinul Primăriei Municipiului Călărași. Recipiente de colectare a hârtiei, plasticului și metalului au fost amplasate în scări în luna decembrie 2013, alături de afișe cu regulile unei colectări selective corecte. Responsabilul fiecarei scări de bloc ales de locatari se ocupă cu menţinerea legăturii atât cu reprezentanţii proiectului, cât și cu firma de salubritate Urban SA, care ridică deșeurile. În cazul scărilor cu spaţiu de depozitare, responsabilul se ocupă și cu stocarea temporară a acestora în boxe și uscătorii.
Pentru a încuraja colectarea selectivă prin sistemul pilot, în luna decembrie 2013, s-a dat startul unui concurs: scările care în 3 luni strâng cele mai mari cantităţi de deșeuri, primesc 4 premii în valoare totală de 5.500 lei pentru dotarea blocului (de exemplu: montarea de senzori pentru lumină și becuri economice, înfrumuseţarea grădinii blocului și montarea de bănci). Cele 4 scări de bloc câștigătoare au fost premiate în cadrul unei festivităţi ţinute în data de 19 martie 2014, în Sala de Conferinţe a Primăriei Călărași. Primele trei poziţii în concurs au fost ocupate de: Bloc I39, scara 6 cu 378,5 kg deșeuri, Bloc 9 ANL cu 356,5 kg deșeuri și Bloc I10, scara 2 cu 346 kg deșeuri. A fost oferită și o menţiune Blocului A26, scara 1, pentru colectarea a 230,5 kg deșeuri. În total, pe perioada concursului, cele 18 scări din proiect au colectat 2152,5 kg deșeuri pentru reciclare. Din total, 1450,5 kg reprezintă hârtia, ceea ce înseamnă că 21 de arbori maturi au fost salvaţi de la tăiere.
„Rezultatele proiectului pilot în aceste 3 luni și entuziasmul scărilor de bloc implicate sunt îmbucurătoare. Reprezentanţii proiectului vor monitoriza în continuare modul de funcţionare al sistemului pilot de colectare selectivă până în luna noiembrie a anului 2014. Având în vedere că în Călărași au mai existat încercări de a colecta selectiv deșeurile cu ajutorul unor pubele stradale, care au fost în final retrase, sperăm ca acest sistem de colectare selectivă a hârtiei, plasticului și metalului direct din scara de bloc să aibă succes și să devină un exemplu de bună practică care merită să fie preluat și de alte blocuri din municipiul Călărași. În același timp, Harta Reciclării Călărași este în continuare la dispoziţia tuturor călărășenilor care vor să afle unde pot fi lăsate diferitele tipuri de deșeuri reciclabile”, a declarat Adina Gorneanu, coordonatorul proiectului „Călărași – ECOmunitatea ta”.

Please enter banners and links.

Next Post

Deputatul Aurel Niculae a renuntat la PNL si a trecut la Miscarea Populara

vin mart. 21 , 2014
Partidul Mişcarea Populară a anunţat, vineri, trecerea deputatului Aurel Niculae de la PNL la PMP, acesta declarând, potrivit comunicatului de presă, că a plecat “către partidul care se opune cu cea mai mare fermitate actualei guvernări”. Am decis astăzi, 21 martie, să mă alătur Partidului Mişcarea Populară alegând, astfel, o […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!