Nu mai suntem printre codașii evenimentelor culturale

eminescu Aniversarea datei de 15 ianuarie, ziua in care s-a nascut poetul national Mihai Eminescu, marcheaza, in acelasi timp, Ziua Nationala a Culturii, stabilită în urmă cu 3 ani.

Daca activitatile organizate anual de Directia Judeteana pentru Cultura Călărași, au devenit un fapt de traditie pentru viata culturala călărășeană, de aceasta data ne vom referi la actiunile intreprinse de administratia locala pentru promovarea si asigurarea unui cadru adecvat desfasurarii actului cultural in judetul Călărași.

Nu cu mult timp in urma, obisnuiam sa spunem ca municipiul si judetul Călărași se inscriu intr-o categorie rar intalnita la nivel national : nicio sala de spectacole adecvata, nicio sala de cinema, spatii improprii ce gazduiesc activitatea Bibliotecii judetene si a Muzeului Dunarii de Jos. In ultimii ani, situatia incepe sa se schimbe in mod simtitor in acest domeniu.

La sfarsitul anului 2010 se finaliza noua sala de spectacole a Centrului Judetean pentru Cultura si Administratie “Barbu Stirbei”, pentru ca anul trecut să aducă inaugurarea noului spatiu muzeal al Muzeului Dunarii de Jos de la demisolul aceleiasi cladiri, precum si a cinematografului 2D/3D din locatia fostului Teatru Popular.

Stagiunile culturale 2011 – 2012 au adus pe scena salii de spectacole, actori si teatre de prestigiu, inscriind municipiul Calarasi pe lista scurta a oraselor ce gazduiesc manifestari artistice de acest gen. Tot in acest sens, putem aminti ca imobilul ce gaduieste activitatea Directiei Judetene pentru Cultura a fost reabilitat, astfel ca una din cele mai frumoase cladiri de patrimoniu a orasului a fost cu adevarat pusa in valoare.

Si perspectiva anilor urmatori pare incurajatoare. Intentia de a construi un nou sediu pentru Biblioteca Judeteana, de a extinde spatiile muzeale de la demisolul Centrului Cultural “Barbu Stirbei”, posibilitatea transformarii actualului sediu al Primariei Calarasi in muzeul de arta “Ion Vlad”, ulterior mutarii acesteia in noul sediu administrativ, sunt tot atatea repere ale dezvoltarii infrastructurii in domeniul cultural.

Ramane insa o mare problema nerezolvata, Palatul Administrativ care găzduiește Prefectura, cladire impunatoare a centrului civic, ce risca sa ramana in continua stare de conservare a lucrarilor, dupa ce acestea au fost sistate de aproximativ 2 ani. Poate, intr-un final se vor gasi fondurile necesare terminarii lucrarilor, pentru o cladire emblematica pentru municipiul si judetul Calarasi.

Mai jos, vă prezentăm programul, pe câteva momente importante, stabilit de  Directia Judeteana pentru Cultura Călărași:

Ora 10,00- ZIUA PORŢILOR DESCHISE” – Vizitarea monumentului istoric restaurat „Casa Ana şi Marinache Popescu” şi a Şantierului de restaurare a picturii murale interioare a clădirii.

Ora 10.30 la Direcția de Cultură – Prezentarea Proiectului de restaurare şi introducerea în circuitul turistic a monumentului istoric – Biserica Negoieşti – Complex arhitectural medieval al fostei MÂNĂSTIRI NEGOIEŞTI, printr-un film realizat de Direcţia pentru Cultură şi prin intermediul preotului Nicolae TRUŞCĂ, laureat al MARELUI PREMIU PENTRU PROTECŢIA PATRIMONIULUI pe anul 2012.

 Ora 13,00 Sala “Barbu Ştirbei” Proiectul „ATENEUL DUNĂREAN”

Conferinţă cu tema:„Comerţul la Dunărea de Jos” – în cadrul  Ciclului „ATENEUL DUNĂREAN” – Conferinţa cu tema: „Comerţulla Dunărea de Jos”, prezentată de academician Georgeta FILOTTI.

Evenimentul este organizat de Muzeul „Dunării de Jos”, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” şi Centrul Cultural Judeţean „BARBU ŞTIRBEI”.

 Ora 16,00 la Direcția de Cultură – Decernare Premiu:Conferirea Trofeului şi Titlului de “MECENAT” senatorului Liviu TOMOIAGĂ – pentru sprijinul permanent şi implicarea în promovarea valorilor culturale ale judeţului Călăraşi, în anul 2012.

Ora 17,00 la Direcția de Cultură – Lansare Album Folk:

“Popas în alt cântec”Walter GHICOLESCU

2013 – La începutul calendarelor, lansarea noului album “Popas în alt cântec” al interpretului de muzică folk  Walter Ghicolescu.

Invitaţi: Grupul „FOX  STUDIS”

Între orele 11,00-16,00 la Biblioteca Judeţeană: Sala de Lectură, Şezătoare literară “Porni Luceafărul…”

(Creaţii ale Poetului Naţional în lectura unor personalităţi celebre: George Călinescu, Mihail Sadoveanu, Emil Botta, Olga Tudorache, Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Leopoldina Bălănuţă, Tudor Gheorghe…)

Ora 16,00, Oltenița Expoziţie-concurs de desene:

„Viaţa la Dunare” – Concurs de desene (copii între 13 – 16 ani)

Locul: Muzeul Civilizaţiei „Gumelniţa” Olteniţa – Sala Mare a Muzeului

 

Next Post

Pe 24 februarie se alege primarul în comuna Vâlcelele

joi ian. 17 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Alegerile generale din 9 decembrie 2012 au propulsat, în funcţia de parlamentari, o serie de aleşi locali, printre cei mai reprezentativi numărându-se Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman sau Darius Valcov, primarul municipiului Slatina, locurile lăsate libere de aceștia, urmând a fi ocupate prin organizarea […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!