,,Limba română între ignoranță, indecență și aroganță”/ Profesorul Ilie-Ștefan Rădulescu a lansat o nouă carte de “pedagogie lingvistică”

lansare-carte-sMuzeul Municipal Călărași a găzduit marți, 25 octombrie, lansarea de carte a binecunoscutului profesor de limbă și literatură română, Ilie-Ștefan Rădulescu, un luptător neobosit în dorința sa de a combate și corecta greșelile întâlnite frecvent, de scriere sau exprimare.

“Limba română între ignoranță, indecență și aroganță”, a 10-a carte de “pedagogie lingvistică”, așa cum o numește autorul, conține, în paginile sale, sute de tipuri de agramatisme, care aparțin unor persoane publice cu o înaltă pregătire profesională.

“Cartea de față, este o carte în premieră postdecembristă. Ea urmează un fel de principiu aristotelic, că între prietenie si adevăr este o datorie sfântă să prețuim mai mult adevărul. Știind totuși că, la noi, la români, “adevărul e marfă proastă”, mi-am asumat un mare risc: de a stărni iritarea sau protestul multora dintre cei citați. Nu este o carte amuzantă, în care-evocându-se numele celor persiflați – să ni se ofere “perle” care să facă deliciul amatorilor de cancan…Conținutul cărții – departe de a fi unul de divertisment – este de o certă gravitate: de a semnala un “sindrom” ce caracterizează, astăzi, o bună parte a segmentului intelectual al societății, atât civile, cât și politice, românești: nerespectarea sau ignorarea a numeroase cerințe ale limbii literare românești, adică  unor norme ortografice, ortoepice, de punctuație și gramaticale…

lansare-carte-radulescuCerându-mi scuze pentru eventualele “inadvertențe” ale cărții, ori pentru stările de “disconfort”  provocate, doresc să-i asigur – pe cei “deranjați” – că, deși nu sunt o “somitate” academică, sunt un profesor filolog onorabil, cu 25 de ani de activitate lingvistică, de-a lungul căreia am scris, în periodicele locale și centrale, sute de articole săptămânale “Cum vorbim și scriem corect românește”, am avut mii de emisiuni radiofonice, zilnice, “Să vorbim corect românește“, am scris și difuzat, în toată țara, prin edituri prestigioase din Capitală, zece cărți, pe teme similare, de “pedagogie lingvistică”.

Constat, nu fără stupoare, de ceva timp, că – exceptând unele subtilități filologice, percepute doar de specialiști – cele mai multe agramatisme, bazate pe fapte de limbă comune, aparțin nu unor persoane cu o instrucție precară sau cu o cultură superficială, ci unora care muncesc în sfere intelectuale elevate, posedând nu numai titluri universtare, ci și funcții sau demnități importante, al căror statut le impune, oriunde și oricând, un limbaj îngrijit, corect și decent…

Cele circa patru sute de tipuri de agramatisme din paginile cărții oglindesc, fără tăgadă, cu totul regretabil, “sindromul” la care ne-am referit, relevat de cele aproape opt sute de autori citați…Încă o data, scuze…”, a spus profesorul Ilie Ștefan Rădulescu, la întâlnirea cu cititorii săi.

Cei care vor să cumpere cartea “Limba română între ignoranță, indecență și aroganță” o pot comanda de pe site-ul editurii Vasiliana, din Iași.

Please enter banners and links.

Next Post

Chiriile la locuințele ANL vor suferi majorări de peste 100%

mie oct. 26 , 2016
Ședința Consiliului Local Călărași de joi, 27 octombrie, are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind noul mod de calcul al chiriilor la locuințele ANL, conform reglementărilor  în vigoare, care va duce la o majorare a acestora, de peste 100%. De exemplu, chiria plătită, acum, pentru o garsonieră […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!