Ani la rand, municipiul Călărași a dus lipsa unui architect-sef. In absenta acestuia, functia a fost suplinita in timp de inginerii Georgel Mușat sau Valentin Bulgăreanu, pentru ca pentru o perioada, ea sa fie tinuta de Adrian Lascăr, in paralel cu cea de architect-sef al judetului.
Putem spune, fara sa gresim, ca si absenta unui arhitect al municipiului Calarasi a grevat dezvoltarea urbanistica a orasului, fapt ce a condus la aparitia blocurilor impestritate, locatarii vopsindu-le in functie de “gusturile” proprii si nu de vreo recomandare urbanistica, a caselor construite intre blocuri, a vilelor multi-etajate ridicate in zone de case pe un singur nivel sau a numeroaselor constructii “kitsch” construite cu aprobarea municipalitatii.
Mai mult, in ultimii ani, atunci cand venea vorba de regenerare urbana, subiectul a fost abordat de fiecare data de presedintele Consiliului Judetean, si nu de reprezentantii primariei.
Incepand cu aceasta vara, problema s-a rezolvat, macar din punct de vedere al ocuparii postului, arhitectul Alexandru Lorand Bereczk devenind noul arhitect sef al municipiului.
Intr-un fel, la nivelul municipiului resedinta de judet, lucrurile s-au asezat, noul arhitectul sef urmand sa demonstreze daca prezenta sa in aceasta functie va mai schimba aspectul tern al orasului. In paralel, judetul Calarasi a avut stabilitatea de peste 20 de ani a lui Adrian Lascar in functia de architect sef al judetului.
La sfarsitul acestei saptamani, Adrian Lascăr a iesit la pensie, lasand judetul Călărași, momentan, fara arhitect sef. Speram ca instabilitatea manifestata la primaria Călărași, de-a lungul timpului, privind functia de arhitect sef, nu se va transmite la Consiliul Judetean, iar judetul va avea cat mai repede un nou arhitect sef.