Este tânără, ambiţioasă şi, înainte de toate, îşi iubeşte şi respectă meseria. A avut timp să simtă ce înseamnă greul la catedră, alături de sutele de copii care i-au trecut prin mână şi pe care i-a învăţat primii paşi importanţi într-o educaţie: cititul şi socotitul. Experienţa acumulată a făcut-o să aibă ascensiunea meritată: acum are posibilitatea de a-şi dovedi şi calităţile de manager.
Am întâlnit-o pe Alina Stanciu, director, de curând, al Şcolii Gimnaziale Mircea-Vodă, aşa cum o cunoşteam, dealtfel: determinată şi foarte ambiţioasă atunci când este vorba de meseria ce poate atinge performanţa şi în proiectele care ţin de managementul şcolii.
De curând, sunteţi directorul unei şcoli importante din Călăraşi: Şcoala Gimnazială Mircea Voda. Ce a însemnat provocarea de a ocupa această funcţie?
A. Stanciu: Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să mă întoc un pic (mai mult!) în timp. Mai exact în urmă cu… 17 ani. Atunci am intrat pentru prima dată cu inima strânsă de emoţie pe poarta Şcolii nr. 8 (cum se numea la momentul acela) şi m-am îndrăgostit de oamenii de aici, de şcoală şi de copiii din zonă. Instituţia pe care eu o conduc astăzi reprezintă pentru mine o a doua casă, o a doua familie. Colegii mei sunt o adevărată echipă, iar şcoala este una dintre cele mai calde şi primitoare din oraş: de la personal, până la elevi, părinţi şi dotarea din clase – toate sunt de nota 10!
Cu ce lucruri noi veţi veni în activitatea didactică şi non-didactică a şcolii?
A. Stanciu: În fiecare dimineaţă vin aici cu mult drag şi cu multă responsabilitate. Şi continui, de fapt, munca începută de colegii mei, în ultimii ani. Sunt deschisă la tot ce e nou şi la orice sugestie venită din partea echipei şcolii. Astfel că, încă din prima luna de şcoală, am început să punem pe roate proiectul unui After School, căruia îi vom da drumul anul următor. Venim astfel în întâmpinarea părinţilor elevilor de la clasele pregătitoare şi I şi le oferim celor mici condiţiile necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a unor activităţi frumoase în cadrul şcolii chiar şi după orele de curs. Tot pentru ei am demarat lucrările unui spaţiu de joacă în aer liber care va fi gata în această toamnă. Le pregătim copiilor şi un cabinet de muzică şi, dacă tot a venit vorba, în curând, pauzele elevilor vor fi mult mai… ritmate. Elevii se vor relaxa cu adevărat în cele 10 minute, profesorii la fel, pentru că lucrăm la o staţie radio internă. Astfel, informaţia va ajunge mai usor la fiecare dintre ei, iar muzica ambientală nu va face decât să ne relaxeze şi să ne binedispună. Vreau o şcoală veselă, luminoasă, la care toţi (elevi şi cadre didactice) să vină cu drag!
Cum arată, pe scurt, portofoliul şcolii a cărei conducere aţi preluat-o?
A. Stanciu: Şcoala Mircea Vodă nu se numără printre cele mai mari, dar asta nu înseamnă că nu avem rezultate. Numai în ultimii doi ani am avut elevi la fazele judeţene şi naţionale, unii dintre ei venind de acolo cu menţiuni şi premii speciale (la biologie, chimie, matematică, religie, educaţie plastică, educaţie muzicală, etc.). Şi menţionez aici faptul că şcoala noastră a fost câştigătoarea Locului I în Proiectul de Educaţie Ecologică ECOPROVOCAREA, unde am obţinut peste 36.000 de puncte. Îi felicit cu această ocazie pe toţi elevii, cadrele didactice, părinţii care s-au implicat în acest proiect şi întreaga presă călărăşeană care ne-a ajutat să fim vizibili şi să strângem puncte. Pentru că şi aici a fost o muncă de echipă!
Sunteţi director, dar şi învăţător la clasa I. Cum se împacă cele două activităţi?
A. Stanciu: V-aş corecta un pic aici şi aş spune că eu, înainte de orice, SUNT ÎNVĂŢĂTOR. La fel am să fiu şi peste alţi 17 ani. Intru cu mult drag la clasă, în fiecare dimineaţă, iar copiii îmi dau acea energie pozitivă de care am nevoie pentru tot restul zilei. Dacă aş alege să nu mai fiu (chiar şi pentru un timp) la catedră, cu siguranţă aş avea senzaţia că ceva din mine lipseşte. Ziua mea este împărţită în două: munca la clasă şi activitatea de director. Şi aici mă dedic cu totul oamenilor care au nevoie de mine, situaţiilor şi problemelor cu care se confruntă o şcoală zi de zi şi încerc să nu închid niciodată uşa biroului meu (atât la propriu, cât şi la figurat).
Ce le transmiteţi elevilor şi părinţilor şcolii Mircea-Vodă?
A. Stanciu: Pe părinţii şcolii eu îi văd mai degrabă ca pe nişte parteneri în procesul educativ. Întotdeauna am spus că scopul nostru este comun: acela de a-i educa frumos pe COPIII NOŞTRI. Suntem ca într-o familie. Ne împărţim responsabilităţi, bucurii sau nemulţumiri. E greu când familia are aproape 600 de copii! Cu tot atâtea perechi de părinţi şi bunici. Dar când faci lucrurile din suflet, cu calm şi înţelegere din partea tuturor, orice problemă are rezolvare. Viitorilor părinţi ai şcolii le transmit că se pot îndrepta cu încredere către noi pentru a-şi înscrie copiii. Avem şi pentru anul următor trei cadre didactice titulare şi trei săli de clase dotate cu tot ce au nevoie pentru a se simţi ca la ei acasă: mobilier colorat, spaţii de depozitare încăpătoare şi experienţa doamnelor învăţătoare. Elevii ştiu că vor găsi la mine înţelegere şi deschidere pentru orice, atâta timp cât şi ei sunt corecţi şi repectă acel regulament de ordine interioară stabilit la nivelul instituţiei noastre. Vrem o şcoală la care elevii să vină cu drag, dar care să funcţioneze după anumite reguli. Cred că aceasta este calea spre succesul pe care îl urez tuturor la acest început de an şcolar, pe parcursul căruia sper să adunăm cât mai multe experienţe frumoase, acţiuni inedite si nenumărate premii (pe hartie sau în suflete).
Vă mulţumim şi vă dorim mult succes, în noua provocare profesională!