Direcția pentru Cultură Călărași a organizat „Ziua Porților Deschise”

Print Friendly, PDF & Email

directie cultura 2Manifestări dedicate lui Mihai Eminescu, dar şi Zilei Culturii Naţionale,  au fost organizate şi de către Direcţia Pentru Cultură din Călăraşi, în sala Euterpe. „Ziua Porţilor Deschise” a fost în 15 ianuarie, când a putut fivizitat monumentul istoric restaurat „Casa Ana şi Marinache Popescu” şi  Şantierul de restaurare a picturii murale interioare a clădirii.

A fost prezentat proiectul de restaurare şi introducere în circuitul turistic a Bisericii Negoieşti – monument istoric, Complex arhitectural medieval al fostei MÂNĂSTIRI NEGOIEŞTI, printr-un film realizat de Direcţia pentru Cultură şi prin intermediul preotului Nicolae TRUŞCĂ, laureat al MARELUI PREMIU PENTRU PROTECŢIA PATRIMONIULUI pe anul 2012.
Directorul Sorin Danciu i-a conferit Trofeul şi Titlul de “MECENAT”, senatorului Liviu Tomoiagă – pentru sprijinul permanent şi implicarea în promovarea valorilor culturale ale judeţului Călăraşi, în anul 2012.

Cei prezenți la acțiune au putut face cunostiință și cu cel care a primit diploma și titlul de Tezaur Uman Viu. Profesorul  rapsod Vasile Marian Ghica a oferit un moment de emoție, dar și de întoarcere la folclorul autentic. „Avem un mare artist călărășean, cunoscut mai mult la nivel național, din păcate, decât în județul Călărași. Diploma i-a fost oferită de Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, precum și de directorul Muzeului Țăranului Român. Este foarte important să identificăm aceste personalități care poartă împreună cu ele acest tezaur”, a spus directorul Sorin Danciu.  

Recitalul de colinde al rapsodului Vasile Marian Ghica a fost urmat de lansarea albumului folk: “Popas în alt cântec” al interpretului călărăşean Walter Ghicolescu.

Biblioteca Judeţeană  a organizat, la rândul ei, o Şezătoare Literară, „Porni Luceafărul”, Centrul Cultural Judeţean a fost gazda unui spectacol artistic, complex, prin intermediul formaţiilor proprii, Corul „Camerata Danubii” – cu un repertoriu de piese laice şi folclorice, Ansamblul „Bărăganul”, Grupul de muzică „Flores Campi”, momente pentru toate gusturile şi toate vârstele.

Muzeul „DUNĂRII DE JOS” Călăraşi a prezentat proiectul „ATENEUL DUNĂREAN”, cu tema: „Comerţul la Dunărea de Jos”, prezentată de academician Georgeta Filitti.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” şi Centrul Cultural Judeţean „BARBU ŞTIRBEI”.

La Muzeul Civilizaţiei „Gumelniţa” din Olteniţa a fost organizată expoziţia-concurs de desene:

„Viaţa la Dunare”, unconcurs de desene, adresat copiilor între 13 – 16 ani.

Please enter banners and links.

Next Post

„Un măr pe zi, o viaţă sănătoasă” a adus premii participanților

vin ian. 18 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Din data de 3 decembrie 2012, în urma Hotărârii de Guvern nr. 1.154 din 27 noiembrie 2012, a început derularea, la nivel naţional, a “Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli”, şi implicit, la nivelul judeţului Călăraşi. Pentru anul şcolar 2012 – 2013 […]