Manifestări dedicate lui Mihai Eminescu, dar şi Zilei Culturii Naţionale, au fost organizate şi de către Direcţia Pentru Cultură din Călăraşi, în sala Euterpe. „Ziua Porţilor Deschise” a fost în 15 ianuarie, când a putut fivizitat monumentul istoric restaurat „Casa Ana şi Marinache Popescu” şi Şantierul de restaurare a picturii murale interioare a clădirii.
A fost prezentat proiectul de restaurare şi introducere în circuitul turistic a Bisericii Negoieşti – monument istoric, Complex arhitectural medieval al fostei MÂNĂSTIRI NEGOIEŞTI, printr-un film realizat de Direcţia pentru Cultură şi prin intermediul preotului Nicolae TRUŞCĂ, laureat al MARELUI PREMIU PENTRU PROTECŢIA PATRIMONIULUI pe anul 2012.
Directorul Sorin Danciu i-a conferit Trofeul şi Titlul de “MECENAT”, senatorului Liviu Tomoiagă – pentru sprijinul permanent şi implicarea în promovarea valorilor culturale ale judeţului Călăraşi, în anul 2012.
Cei prezenți la acțiune au putut face cunostiință și cu cel care a primit diploma și titlul de Tezaur Uman Viu. Profesorul rapsod Vasile Marian Ghica a oferit un moment de emoție, dar și de întoarcere la folclorul autentic. „Avem un mare artist călărășean, cunoscut mai mult la nivel național, din păcate, decât în județul Călărași. Diploma i-a fost oferită de Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, precum și de directorul Muzeului Țăranului Român. Este foarte important să identificăm aceste personalități care poartă împreună cu ele acest tezaur”, a spus directorul Sorin Danciu.
Recitalul de colinde al rapsodului Vasile Marian Ghica a fost urmat de lansarea albumului folk: “Popas în alt cântec” al interpretului călărăşean Walter Ghicolescu.
Biblioteca Judeţeană a organizat, la rândul ei, o Şezătoare Literară, „Porni Luceafărul”, Centrul Cultural Judeţean a fost gazda unui spectacol artistic, complex, prin intermediul formaţiilor proprii, Corul „Camerata Danubii” – cu un repertoriu de piese laice şi folclorice, Ansamblul „Bărăganul”, Grupul de muzică „Flores Campi”, momente pentru toate gusturile şi toate vârstele.
Muzeul „DUNĂRII DE JOS” Călăraşi a prezentat proiectul „ATENEUL DUNĂREAN”, cu tema: „Comerţul la Dunărea de Jos”, prezentată de academician Georgeta Filitti.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” şi Centrul Cultural Judeţean „BARBU ŞTIRBEI”.
La Muzeul Civilizaţiei „Gumelniţa” din Olteniţa a fost organizată expoziţia-concurs de desene:
„Viaţa la Dunare”, unconcurs de desene, adresat copiilor între 13 – 16 ani.
Please enter banners and links.