Dezbatere, la Călărași, pe tema: „De ce ne pleacă medicii”?

spitalVineri, 16 septembrie 2016, Consiliul Judetean Calarasi, împreuna cu Spitalul Județean de Urgență Călărași, organizează Conferința Națională „Hemoragia sistemului medical din România – de ce ne pleacă medicii?”, manifestare ce se va desfășura în sala de sedinte a Consiliului Județean Călărași, începând cu ora 10.30.

Conferința este organizată în contextul în care migrația medicilor români și a asistenților medicali constituie o problemă vitală, pentru statul roman. În prezent, nu mai puţin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele româneşti, adica aproape cam câţi au plecat să profeseze în străinătate. În aceste condiţii, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă rămân neocupate în mai multe oraşe, iar în unele judeţe deficitul se apropie de 50%.

Plecarea medicilor are urmări atât pe plan social, cât și pe plan economic. Cadrele medicale rămase sunt insuficiente și nu pot face față numărului mare de pacienți. Pe lângă afectarea calității serviciilor medicale, exodul medicilor duce și la scăderea încrederii pacienților în medicii rămași să îi ingrijească.

O radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că nu există judeţ în care să nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar şi a treia oară, altele sunt acoperite de medicii rămaşi prin ture prelungite.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a recunoscut, recent, acest deficit major: “Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Călărași, Laurențiu Belușică,  susține si apreciază preocuparea Ministerului Sănătății pentru rezolvarea acestui subiect: „Este îmbucurător faptul ca actualul executiv a  emis, pe 31 august 2016, o ordonanță de urgență care reglementează pe baze noi, realiste, posibilitatea cadrelor medicale din state terțe UE, de a fi angajate și de a  lucra în România. În aceste condiții ne exprimăm, încă de pe acum, dorința de a ne implica si de a participa la discuțiile legate de elaborarea normelor  de aplicare, cu atât mai mult cu cât  la aceasta conferintă, pe care o organizăm, la Călărași, vom afla care sunt propunerile actorilor din sistemul medical, propuneri pe care le vom înainta Ministerului Sănătății, la finalul dezbaterilor.”

Invitați să participe la conferință sunt: reprezentanții spitalelor din România, Direcțiile de Sănătate Publică, Colegiile Medicilor din toată țara, reprezentanți ai invățământului medical preuniversitar și universitar din țară, Administrația Prezidențială, reprezentanți ai Ambasadelor, reprezentanți consulari din România, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii, medicii și asistenții medicali din diasporă, informează consiliera președintelui CJC, pe probleme de Comunicare și Imagine, lector univ. dr. Simona Maria Vlădica.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Potențialul turistic al Dunării, promovat printr-un proiect transfrontalier

joi sept. 15 , 2016
La Călărași, a avut loc miercuri, 14 septembrie, conferința de deschidere a proiectului “Realizarea și promovarea unui produs turistic natural comun: Traseul „Moștenirea naturală protejată în regiunea transfrontalieră România – Bulgaria”. Liderul de proiect, Asociația municipalităților dunărene ”Dunav”, și-a ales ca partener Fundația ”Natura Vie”, din Călărași, care a implementat […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!