Cartierul Nou din Modelu va beneficia de apă și canalizare în acest an

Print Friendly, PDF & Email

Aflat la al treilea mandat, primarul comunei Modelu, Gheorghe Dobre, pare mai hotărât ca oricând să continue proiectele ce vizează, în primul rând infrastructura, în anul 2013. Apă, canalizare, energie electrică, un parc de joacă pentru copii, terenuri de sport prevăzute cu nocturnă sunt, pe scurt , țintele propuse.Dialogul purtat cu modeleanul Dobre, a fost unul pe cât de interesant, pe atât de plin de obiective tangibile:

[easyrotator]erc_13_1360492100[/easyrotator]

R: Domnule primar, cum vă descurcați cu cei 8,3% din bugetul anului trecut, pentru a funcționa până se va aproba bugetul?

Gh.Dobre:  Ne descurcăm!  Am plătit gazul, curentul electric, iar  alte plăți pe care nu reușim să le facem acum, le vom achita când vom avea buget.

R: Ați avut probleme cu plata asistenților personali și a persoanelor cu handicap?

Gh. Dobre: Nu, mereu am fost la zi! Avem 73 de persoane cu handicap, unii au carte de muncă, alții doar beneficiază de indemnizație. Au fost blocate posturile și nu am mai putut să îi angajăm, dar diferența între angajați și cei cu indemnizație este că aceștia din urmă nu sunt  asigurați.  Suma pe care o primesc pe lună este de aproximativ 500 de lei.

R: Pe Legea 416/2011, privind venitul minim garantat, câte dosare aveți?

Gh.Dobre: Ca în fiecare iarnă mă apropii de 100 de dosare. Din noiembrie și până în luna martie avem această situație, iar din primăvară începe retragerea a jumătate din dosarele depuse, sau chiar mai mult, pentru că revin în câmpul muncii. Sumele primite sunt însă mici. Spre exemplu, o familie compusă din 7 persoane  primește  527 de lei pe lună, însumând aici și alocația pentru copii.

R: Taxele și impozitele au rămas nemajorate. Premierul a anunțat că primăriile care nu aplică o majorare, să nu vină la guvern să ceară ajutor pe parcursul anului, pentru că nu îl vor primi. Vă veți descurca?

Gh. Dobre: Până acum m-am descurcat fără să cer, decât ceea ce mi se luase tot de către Guvern, pentru că după ce aprobam bugetul pe anul curs,  mi s-au luat bani de la cheltuieli materiale, de la salariile din învățământ și, bineînțeles, că a trebuit să cer o rectificare în decursul anului. Modelu e o comună fericită pentru că cetățenii comunei sunt conștiincioși și își plătesc în proporție de 80% taxele și impozitele.

Canalizarea în Modelu este o prioritate

Am nevoie de bani de la guvern pentru dezvoltarea comunei, e drept! Spre exemplu, vreau să fac canalizarea în Modelu, care înseamnă 8 milioane de euro. Este o canalizare în vacuum, nu gravitațională, cu stații de vacuum și una de epurare, pentru 27 de km de rețea plus 11 km subtraversări. Sper ca societatea Comceh să îmi dea posibilitatea să le cumpăr stația de alimentare cu apă, pe care au dezafectat-o și astfel voi putea reduce din start, costurile canalizării cu 1 milion de euro. Prin alte modificări tehnice care pot fi aduse la studiul de fezabilitate, mai pot economisi încă 1,5 milioane de euro, proiectul  fiind redus, în final, de la 8 milioane de euro la 5,5 milioane de euro, preț fără TVA. Așa mai prind curaj să cer bani de finanțare,în etape, anual, guvernului, dar aș merge, în primul rând, pe fonduri europene. Voi  transmite Consiliului Județean o adresă prin care voi solicita să fim trecuți în planul lor de dezvoltare, și dacă prind finanțare pentru proiectare și un parte din execuție, e foarte bine.

Banii din taxe și impozite vreau să îi folosesc pe infrastructură

Comuna Modelu are un buget de 30 de miliarde de lei vechi, bani cu care pot termina tot ce înseamnă pietruire,  incluzând Cartierul Nou de locuințe unde sunt ridicate 70-80 de case din cele 232 locuri de casă date tinerilor, să fac  extinderea  alimentării cu apă, rețeaua electrică pentru acest cartier, unde aș vrea ca oamenii să se poată muta în iarna viitoare. Nu voi putea să le și pietruiesc aici drumurile,pentru că prioritar e Cartierul Nou din Tonea, care înseamnă 4 km pietruți de drum.

Pe 21 mai va fi sărbătorită comuna Modelu

Voi face și un parc, lângă Cartierul Nou din Modelu, cu amfiteatru, unde să putem  face spectacole în aer liber, dar și să fie spațiu de joacă pentru copii. Va fi pentru prima dată când vom serba ziua comunei și am stabilit în ședința de Consiliu Local să fie  data de 21 mai, pentru că am dorit să fie o perioadă nici prea friguroasă, nici prea caldă, și în plus liberă, la care să poată participa toți locuitorii noștri.

Intenționez să fac la ambele școli terenuri de fotbal și handbal sintetice, prevăzute cu nocturnă, ca să poată fi și închiriat, după ore, iar banii încasați îi va folosi școala pentru consumabile, bineînțeles cu acordul Primăriei.

R: Ce ne puteți spune despre echipa de fotbal a comunei?

„Înainte Modelu” vreau să încheie pe podium

„Înainte Modelu” face deja două antrenamente, săptămânal, în sala de sport pe care o avem construită. Suntem pe locul 5, la egalitate cu locul 4, după Ciocănești, Independența, Dor Mărunt și  Dragoș-Vodă. Obiectivul meu este ca echipa să încheie campionatul pe podium, anul acesta. Nu putem să ajungem pe locul 1 sau 2, dar locul 3 este o țintă care poate fi atinsă. Taxele Asociației de Fotbal și echipamentul sunt suportate de Primăria Modelu, restul fiind bani de la sponsori. Voi demara formalitățile să îmi fac Club Sportiv care să fie al primăriei, ca să pot să îi finanțez. Fiecare are visuri, așa că pot visa și eu că echipa „Înainte Modelu” poate intra în C, dar asta înseamnă doi sponsori care să investească 150.000 de euro, la care să adaug și eu 2-3 miliarde de lei vechi.

 

Please enter banners and links.

Next Post

Cine va fi exceptat de la coplată?

Dum feb. 10 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu a vorbit sâmbătă seara, la Digi24, despre schimbările care ne așteaptă în sistemul sanitar. Printre acestea coplata, care urmează să intre în vigoare din martie, pacienți urmând să plătească, la externarea din spital, maximum 10 lei. Potrivit ministrului, coplata nu va […]