În perioada 18-20 martie, a.c. , experţii Băncii Mondiale s-au aflat în Călăraşi, prilej cu care au avut o serie de discuţii cu reprezentanţii ADR Sud Muntenia, la sediul acestei insttuţii. Scopul vizitei a fost acela de a se familiariza cu activităţile desfăşurate de Agenţie, în procesul de dezvoltare durabilă a regiunii noastre.
Au fost puse in discuţie detalii legate de finanţare, buget, comunicare, implementare şi evaluare proiecte cu finanţare nerambursabilă din Regio. Banca Mondială derulează, în present, un proiect cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ce vizează mai multe aspecte importante: strategia urbană și sistemul de planificare spațială ale României; strategia polilor de creștere; implementarea Programului Operațional Regional; identificarea și sprijinirea comunităților marginalizate.
În acest sens, experţii Băncii Mondiale au fost interesaţi să afle care este relaţia dintre Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional şi ADR Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar, la nivel statutar (acordul cadru), procedural şi financiar, dar şi care este relaţia cu beneficiarii, în vederea îmbunătăţirii mecanismelor de sprijinire a acestora în implementarea proiectelor pentru dezvoltarea regiunii. Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat le-a vorbit reprezentanţilor Băncii Mondiale despre rolul Agenţiei, prezentându-le aspecte de cadru general, analizând totodată şi posibila evoluţie în actualul context strategic de descentralizare – regionalizare. Directorul Liviu Muşat a declarat că este necesar procesul de descentralizare – regionalizare, acesta având ca scop dezvoltarea echilibrată a ţării în cadrul fiecărei regiuni.
„În procesul de regionalizare nu contează atât de mult unde este capitala, ci cum vor colabora judeţele, din cadrul regiunilor, să atragă fonduri prin realizarea a cât mai multe proiecte, iar cele de importanţă strategică să fie puse în discuţie de consiliul regional. Sperăm să finanţăm, în continuare, proiecte cu impact real asupra comunităţilor. Pentru realizarea unor proiecte strategice importante, cu impact la nivel regional, foarte necesară este reintroducerea secţiunii de evaluare strategică.”
Totodată, directorul Agenţiei Sud Muntenia a declarat că, în schiţarea viitoarei perioade de programare, ar trebui să se ţină cont de carateristicile specifice fiecărei regiuni, care trebuie să se regăsească şi în numărul de priorităţi din viitorul program: „Ne dorim priorităţi specifice fiecărei regiuni, cărora să le dăm o atenţie mai mare, să avem posibilitatea să le acordăm o pondere financiară mai mare. În regiunea Sud Muntenia, 60% din locuitori sunt în mediul rural şi ei trebuie să beneficize de mai multe programe de finanţare. Este necesară flexibilitatea regiunilor de a-şi stabili unele priorităţi şi interese în procesul de dezvoltare durabilă economică şi socială.”
În contextul pregătirii viitoarei perioade de programare, 2014 – 2020, directorul Liviu Muşat a vorbit experţilor Băncii Mondiale despre activitatea de elaborare a Planului de Dezvoltare Regională Sud Muntenia 2014 – 2020, document fundamental privind necesarul de finanțare din fonduri europene și alte fonduri internaționale și naționale la nivel regional, fiind instrumentul prin care regiunea își promovează prioritățile și interesele în domeniul economic și social.
Planul va avea, ca anexă, un portofoliu de proiecte regionale integrate, menite să contribuie la realizarea priorităților și măsurilor incluse în Planul de Dezvoltare Regională și la îndeplinirea obiectivelor stabilite de România în ceea ce privește Strategia Europa 2020.
Consultanța acordată AM POR, de către Banca Mondială, este necesară pentru definitivarea procesului de regionalizare şi descentralizare şi are ca obiectiv creșterea capacității de planificare și elaborarea de strategii în domenii care au legătură cu dezvoltarea regională și teritorială.
Monica Ghiorghe