Zilele Asistenţei Sociale au fost sărbătorite la Călăraşi

IMG_0014IMG_0024În fiecare an, la data de 15 martie, se aniversează Ziua Mondială a Asistenţei Sociale. Anul acesta , Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali a stabilit tema mondială:,,Societatea prosperă, atunci când demnitatea şi drepturile oamenilor sunt respectate. Ziua Asistenţei Sociale, în România, se organizează în perioada 15-31 martie.  Luna Asistenţei Sociale oferă oportunitatea asistenţilor sociali de a celebra profesia lor şi de a reafirma munca pe care o desfăşoară, zi de zi, în comunitate.

Scopul evenimentelor derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale este acela de a promova profesia de asistent social şi de  a arăta importanţa acestei profesii, în contextul respectării demnităţii umane.

Zilele Asistenţei  Sociale pot însemna  pentru asistenţii sociali un moment când pot  împărtăşi experienţe profesionale, promovând profesia şi valorile domeniului în care ei lucrează. În acest context, Sucursala Judeţeană a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali România(CNASR) din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă  Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC), Călăraşi, a organizat, vineri, 25 martie, o dezbatere privind rolul activităţii asistenţilor sociali în viaţa comunităţii. Aşa cum a precizat asistenta socială, Nicoleta Nicolescu  secretarul acestei sucursale, temele puse în discuţie au fost menite să pună în valoare rolul important al activităţii lor în viaţa comunităţii călărăşene.

,,Una din temele prezentate a vizat apărarea profesiei de asistent social,punându-se în discuţie temerile privind confuzia creată  între  asistenţii sociali şi asistenţii maternali. De asemenea, s-a adus în atenţie evoluţia îngrijorătoare a cazurilor sociale din judeţul Călăraşi. În utimul timp a crescut alarmant numărul cazurilor de violenţă domestică şi în familie. În aceste două situaţii, copiii sunt martori tăcuţi ale agresiunilor petrecute în familie. S-au prezentat pe larg tipurile de abuzuri la care sunt supuşi  foarte  mulţi copii din judeţul Călăraşi ( neglijenţă din partea părinţilor, abuzurile emoţionale, fizice, alimentare, psihologice) . O altă temă a vizat impactul expunerii copiilor la imaginile cu conţinut obscen de pe internet  precum  şi violenţa în şcoli. S-a discutat , de asemenea despre  campania, aflată în derulare în judeţul Călăraşi, de sensibilizare a populaţiei  privind violenţa domestică şi în familie. O altă temă pusă pe tapet a fost şi  faptul că cetăţenii din comunitatea dau dovadă de o indiferenţă tot mai evidentă privind cazurile de abuzuri asupra copiilor precum şi cazurile  de violenţă în familie. Cetăţenii nu mai dau dovadă de simţ civic. Totodată,  s-a pus accentul pe o mai mare implicare a administraţiilor locale , mai ales a celor din mediul rural, în rezolvarea cazurilor sociale din comunităţile sărace. În cele mai multe cazuri, primăriile din comunităţile rurale deleagă responsabilitatea rezolvării acestor situaţii la  DGASPC, fără a face anchete sociale prealabile, acestea  rezumându-se, doar, la plata prestaţiilor sociale pentru familiile aflate în dificultate.  S-a constatat că  reprezentanţii unor  primării din judeţ nu işi manifestă interesul pentru rezolvarea cazurilor sociale, prin serviciile pe care le au în subordine.”, a precizat Nicoleta Nicolescu, asistent social  în  cadrul DGASPC Călăraşi.

 

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Instanța este pe cale să-l readucă pe Mihai Roibu, în fruntea DGASPC Călărași

mar mart. 29 , 2016
Este de notorietate scandalul iscat, în 2013, după destituirea lui Mihai Roibu,  din funcţia de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi. De la acea dată, şi până în prezent, Mihai Roibu se luptă, în instanţă, să-şi recâştige poziţia privilegiată din fruntea acestei instituţii. De […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!