Instanța este pe cale să-l readucă pe Mihai Roibu, în fruntea DGASPC Călărași

Print Friendly, PDF & Email

Mihai-Roibufoto centre RoibuEste de notorietate scandalul iscat, în 2013, după destituirea lui Mihai Roibu,  din funcţia de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi. De la acea dată, şi până în prezent, Mihai Roibu se luptă, în instanţă, să-şi recâştige poziţia privilegiată din fruntea acestei instituţii. De altfel, a şi câştigat, într-o primă etapă. La finele lunii februarie a.c., Tribunalul Ialomiţa a avut pe rol dosarul în care Mihai Roibu a contestat  Hotărîrea Consiliului Judeţean, prin care a fost eliberat din funcţie. Conform sentinţei date de această instanţă, a fost anulată Hotărârea nr. 152/28.11.2013, prin care Mihai Roibu a fost destituit din funcţie. Totodată, s-a dispus  înlocuirea sancţiunii disciplinare a destituirii din funcţia publică de director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, a lui Mihai Roibu, cu cea a diminuării salariului cu 10%, pe o perioadă de 3 luni. Aceeaşi sentinţă prevede reintegrarea în funcţia deţinută anterior destituirii. De asemenea, obligă Consiliul Judeţean Călăraşi la plata, către Roibu Mihai,  a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, de la data desfacerii contractului de muncă şi până la data reintegrării efective, cu aplicarea diminuării de 10% , pe o perioadă de 3 luni. De menţionat este faptul că sentinţa dată de Tribunalul Ialomiţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Mihai Roibu a fost destituit din funcţie, în urma unor abateri repetate

Pentru cei care cunosc bine administraţia publică, sentinţa dată de instanţa ialomiţeană este una inexplicabilă, în condiţiile în care Mihai Roibu a fost destituit din funcţie, în urma unor abateri repetate.

Secretarul judeţului, Dumitru Tudone, ne-a declarat: ,,Fostul director al DGASPC, Mihai Roibu, a avut o serie de abateri  în activitatea sa, ce au fost sancţionate de către Consiliul Judeţean. Primele două sancţiuni au fost contestate de către el, în înstanţă. Însă, procesele respective le-a pierdut, atât la Tribunalul Călăraşi, cât şi la instanţa superioară, Curtea de Apel. După cele două sancţiuni, a urmat şi cea de-a treia, care, conform Statutului Funcţionarilor Publici, a dus la destituirea lui din funcţie. Consiliul Judeţean va ataca prin toate căile legale sentinţa dată de Tribunalul Ialomiţa, după ce va fi remisă motivarea acesteia!”, a precizat secretarul judeţului.

Ilegalitățile de la DGASPC, în atenția DNA

Fostul director al DGASPC, Mihai Roibu, are toate şansele să recâştige funcţia pe care a avut-o, pînă în toamna anului 2013. Cu toate acestea, ilegalităţile care s-au petrecut în perioada activităţii sale, din fruntea celei mai mari instituţii publice din judeţ, sunt în atenţia DNA.  Au fost constatate numeroase ilegalităţi în proiectul de restructurare a Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica (C.R.R.N.) Plătăreşti – proiect finanţat prin Programul de Interes National (P.I.N.) al A.N.P.H. – S – 2006/PIN 1, cofinantat de Consiliul Judetean Călărași şi care viza construcţia unor centre sociale, în localităşile Cuza-Vodă, Dichiseni şi Vlad-Țepeş. Implementarea proiectului, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, a început în urmă cu 10 ani de zile şi nu s-a finalizat, nici în prezent. Mai mult, Curtea de Conturi, în urma controalelor efectuate, în anul 2014, a constatat grave neregului pe perioada derulării acestuia, fiind depistate  cheltuieli nejustificate care au dus la importante prejudicii.  În Raportul Curţii de Conturi se arată că:

,,S-au efectuat plăți nelegale reprezentând cheltuieli cu paza obiectivelor de investiții din cadrul Proiectului PIN 1, pentru perioada 01.01.2015-13.07.2015, în valoare de 187.000 lei. În  perioada ianuarie 2011-iulie 2015, au fost efectuate plăți nelegale, reprezentând contravaloare chirie spațiu imobiliar către doi agenți economici, majorându-se astfel nejustificat cheltuielile entității, valoarea prejudiciului fiind de 139 mii lei (D.G.A.S.P.C. Călărași); în perioada 2008-2011, din fondurile virate de la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale pentru finanțarea lucrărilor la Proiectul PIN 1, au fost acceptate la plată și decontate lucrări care nu au fost executate/recepționate în cantitatea facturată și plătită, la obiectivele de investiții C.R.R. Cuza Vodă, C.R.R. Dichiseni și C.I.T.O. Vlad Țepeș, valoarea prejudiciului fiind de 3.780 mii lei (D.G.A.S.P.C. Călărași); · în perioada 2010-2011, au fost efectuate plăți nelegale sau necuvenite reprezentând cheltuieli decontate nelegal din contribuția de 10% a U.A.T.J. Călărași la Proiectul PIN 1, valoarea prejudiciului fiind de 32 mii lei (D.G.A.S.P.C. Călărași).”

 Conform unei adrese remise la Consiliul Judeţean , Curtea de Conturi a trimis acest Raport la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Dar, ceea ce este mai grav, este faptul că, în urma unei expertize tehnice efectuate de Biroul de Expertiză Judiciară Tehnică şi Contabilă Bucureşti, s-a constatat că s-au făcut, pe acest proiect, plăţi nelegale, în valoare de  53 de miliarde de lei vechi. S-a constatat că s-au făcut plăţi duble la termopanele montate la noile construcţii, în anii 2008 şi în 2010. S-au plătit lucrări ce nu au fost executate de către firma constructoare, SC ICM Antrepriză Nord Baia Mare.  S-au folosit materiale de construcţie, de slabă calitate, ce nu erau prevăzute în proiectul tehnic iniţial, fapt ce pune în pericol structura de rezistenţă a celor trei noi centre din Dichiseni, Vlad Ţepeş şi Cuza -Vodă. Mai mult, actuala conducere a DGASPC a deschis o acţiune în instanță pentru indentificarea sumei de 4 miliarde de lei vechi, bani proveniţi din proiect, pentru garanţia de bună executare. Prin administrarea dezastruoasă a acestui proiect, de către conducerea Direcției, prin Mihai Roibu , Consiliul Judeţean Călăraşi a pierdul 14 miliarde de lei vechi, bani alocaţi pentru cofinanţarea proiectului. Nu s-au respectat condiţiile stipulate în contractul proiectului, care au prevăzut faptul că achiziţiile pentru dotări ar fi trebuit să se facă imediat după finalizarea construcţiei celor trei centre. Astfel, au fost achiziționate dotările în timpul în care lucrările de construcţie erau în proporţie de 50%, finalizate. Acum, obiectele achiziţionate (aparatură casnică, miobilier, veselă , lenjerii, sute de metri de perdele) zac într-o hală de la marginea Călăraşiului, pentru care Consiliul Judeţean plăteşte o chirie exorbitantă.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu a declarat că este dezamăgit de sentinţa dată de Tribunalul Ialomiţa, prin care i-a dat câştig de cauză lui Mihai Roibu, dar că toate documentele care au constatat ilegalităţile  săvărşite pe proiectul PIN, au fost trimise, de către Consiliul Judeţean, organelor competente și se aşteaptă  ca Direcţia Naţională Anticorupţie să facă lumină în acest caz!

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

M. Sănătății/ Medicii ginecologi NU operează ilegal, în Spitalul Județean Călărași

mar mart. 29 , 2016
În urmă cu două săptămâni, declarația făcută de managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, dr. Romulus Șerban, a creat rumoare, atât în rândul medicilor de pe secția ginecologie, cât și în rândul călărășencelor, în mod special, deoarece acesta afirma că nu se pot face cezariene și intervenții chirurgicale, pe această […]