Un licean activ, un exemplu, o speranta pentru un viitor mai bun

Print Friendly, PDF & Email

oltenita 1“Proiectul “Initiativa pentru comunitatea mea!” Calarasi s-a desfasurat in perioada martie-aprilie 2015. Acesta a fost startul actiunilor in care vreau sa ma implic pentru dezvoltarea si promovarea comunitatii mele.

Primul modul al cursului s-a desfasurat pe 25.03.2015 la Hotel Hestia. In acest training am discutat despre mecanismele de functionare a institutiilor administratiei publice si metode active de implicare a cetatenilor in deciziile publice. Am sustinut prezentari ale comunitatii din care facem parte, problemele care impiedica dezvoltarea judetului si solutiile noastre  pentru remedierea problemelor. Am fost incurajati sa gandim si sa ne punem imaginatia „in miscare” prin metode nonformale. Am sustinut cateva discursuri pe diferite teme, de exemplu:” Portretul cetateanului activ”.

oltenita 2Al doilea modul a fost la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Calarasi, am dobandit cunostinte noi despre antreprenoriat, dezvoltare durabila si metode active de implicare a cetatenilor in deciziile publice. Acest training a avut ca scop incurajarea cetatenilor/ tinerilor antreprenori sa isi initieze afaceri care sa ajute comunitate prin crearea de locuri de munca, obtinerea de taxe si impozite. Toate activitatiile desfasurate au fost pe echipe, incurajandu-ne sa comunicam si sa ne expumen ideile. Impreuna cu echipa am prezentat un plan de afaceri al unei fabrici de lapte „Paula product”. Ne-am gandit ca aceasta afacere va produce multe locuri de munca si vom avea clienti din tot judetul.

Al treilea modul a fost despre antidiscriminare si “No Hate Speech” (campanie impotriva discursului instigator la ura). In acest modul am fost incurajati sa fim mai toleranti si sa respectam drepturile fundamentale ale omului. Obiectivul este combaterea formelor de exprimare ce promoveaza, raspandesc sau instiga ura rasiala, pe critarii de sex, sau orice alta forma de ura nejustificata.

Miercuri, 22.04.2015 si Joi, 23.04.2015, am participat la ultimul training la nivel judetean, unde am discutat despre problemele reale ale judetului si ce putem face pentru a incepe schimbarea in bine. A trebuit sa ne axam pe cateva probleme si sa incercam sa le rezolvam. Am supus la vot si am ales sa trimitem o solicitare catre Consiliul Judetean Calarasi în privinţa acordarii unei cladiri pentru Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala – Filiala Calarasi, momentan singura facultate din judet nu are un sediu, cursurile se desfasoara in Liceul Agricol, dupa orele liceenilor, pana la ora 20.

In cadrul activitatilor, am desfasurat o sedinta de consiliu in care am realizat bugetul pe anul 2016. Am fost impartiti in primar, viceprimar, consilieri, cetateni, sindicate si O.N.G.-uri, am reusit sa adoptam un buget cu majoritate de voturi care reflecta opiniile participantilor la proiect.

In ultima zi s-a format grupul de initiativa locala impartit pe trei grupe cu urmatoarele activitati:

  1.  Cercetarea actorilor publici si cercetarea bazei legislative (studierea institutiilor publice care se pot implica in rezolvarea problemelor identificate, studierea modului in care actorii publici pot contribui la rezolvarea problemelor, cercetarea unor initiative anterioare, cercetarea legislatiei nationale in vigoare pe baza careia se va intocmi documentul de pozitie, cercetarea legislatiei locale)
  2. Cercetarea actorilor privati.
  3. Discutii cu cetatenii.

Eu fac parte din primul grup. Impreuna cu echipa am redactat o solicitare  pe baza Legii nr. 544/2001catre municipalitate prin care solicitam comunicarea urmatoarelor documente/informatii:

  • Ce sume de bani au fost alocate de catre municipalitate pentru întretinerea si modernizarea policlinicilor din oras pentru anii 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.
  • Ce demersuri au fost facute de catre municipalitate în privinţa acordarii unei cladiri pentru Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala – Filiala

Consider ca nu este normal ca singura facultate din judet sa nu detina un sediu, poate multi copii din comunitatea noastra doresc sa urmeze cursurile acestei facultati, avand profil agronomic, iar principala activitate din judet este agricultura. Acest program are ca scop implicarea cetateanului in deciziile publice pentru dezvoltarea durabila a comunitatii. Am avut o experienta foarte placuta alaturi de colegi si de reprezentantii Institutului Euro Qvorum. Va incurajez sa participati la astfel de proiecte. Cu siguranta veti invata lucruri noi!!”

Material realizat de Iorga Mircea Teodor, Autor: Iorga Mircea Teodor, elev in clasa a X-a la Liceul „Neagoe Basarab” Oltenita, pentru Centrul de resurse pentru initiativa si actiune – Oltenita

raluica-surdu“Astfel de initiative care creaza contextul ca tinerii sa-si faca vocea cunoscuta, sa se inspire si sa inspire deopotriva, care pun o caramida la temelia celor care vor deveni liderii Romaniei de maine, nu ar putea avea loc daca nu ar exista resurse. Mediul organizatiilor non-guvernamentale dispun, pe langa voluntariatul pe care din ce in ce mai multi romani il imbratiseaza ca activitate de contributie pentru societate, de o oportunitate legala. Mai mult, fiecare dintre noi ca cetateni activi, avem oportunitatea de a aduce un minimum de contributie la astfel de initiative, prin depunerea formularului 230 de redirectionare a 2% din impozitul pe venitul realizat, sprijinind astfel si sustinand continuitatea unor proiecte cu impact in jurul nostru, atat pentru categorii defavorizate de concetateni, cat si pentru noi ca membri ai comunitatilor, societatii in general. Incurajez pe toti cei care au obtinut venituri in anul 2014, persoane fizice sau juridice, sa faca acest mic pas catre zona asociativa, cea care completeaza sau chiar suplineste prin solutii viabile zone delicate, aspecte importante ale mediului nostru de vietuire.

Multumesc tuturor celor care au facut deja acest demers!” – Raluca Surdu, deputat PNL colegiul 5 Calarasi

 

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Eroii au fost comemorați în comuna Vâlcelele

joi mai 21 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Aşa cum a intrat în tradiţia locală de ani de zile, memoria bravilor ostaşi a fost comemorată joi, 21 mai, de Ziua Eroilor, de către Primăria comunei Vâlcelele, împreună cu invitații săi. Primarul Gabriel Oroianu i-a invitat să îi fie alături la acest eveniment pe reprezentanții […]