„Tovarăşul de drum” o poveste de succes la Călăraşi

Print Friendly, PDF & Email

Copiii din oraşul nostru au fost răsfăţaţi, timp de o săptămână, de o poveste prezentată în premieră absolută în lume, ca mod de realizare, şi asta fără a rosti vorbe mari.

Ne referim la povestea proiectată în format 3 D, pe ecranul cinematografului aflat în incinta fostului Teatru Popular, „Tovarăşul de drum”,  după basmul lui Anderson. Regizorul Radu Dinulescu, împreună cu un coleg belgian, a reuşit să creeze un spectacol unic în lume, finanţat, în mare parte, de MinisterulCulturii, fiind vorba de un proiect câştigat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Astfel, a putut fi suportată investiţia într-un tip modern de ochelari 3 D, polarizanţi, activi, cu baterie, infraroşu şi, pentru cunoscători, calitate 3 D de 2 K.

„De câţiva ani de zile lucrez în domeniul 3 D şi cel al combinaţiei de imagine 3 D cu spectacolul viu, teatrul. Tehnica este destul de complicată, este un ecran transparent, iar fluxul de imagine vine pe acest ecran si revine, cu toate pesrpectivele pe care le iubesc spectatorii 3 D: cu personaje care vin foarte mult în sală şi imagini care se duc foarte mult în spatele ecranului, iar personajele noastre, păpuşile, sunt undeva între aceste perspective.”, spune Radu Dinulescu.

Chiar dacă premiera acestui mod de prezentare a poveştii s-a produs la Călăraşi,

„Tovarăşul de drum” a putut fi văzut pentru prima dată, în Arad, unde s-a bucurat de o frumoasă cronică, în revista de specialitate, Scena.ro, intitulată: „Drum nou în teatrul de animaţie “

Regizorul Radu Dinulescu a adus această noutate absolută, odată cu premiera Tovarăşul de drum de Hans Christian Andersen. Povestea, destul de sumbră, cel puţin la început, aduce în prim plan un băiat rămas orfan care porneste în lumea largă, unde întâlneşte hoţi şi păpuşari, vrăjitori şi elfi, un împărat prietenos şi pe frumoasa sa fiică, stăpânită însă de vrăji. De-a lungul periplului, el are alături un tovarăş de drum care îl ajutà mereu şi a cărui identitate este dezvăluită abia în final. Întruparea prietenului de nădejde răsplăteşte, de fapt, generozitatea, credinţa şi sufletul său bun.

Rezumată astfel, povestea lasă cu destulă dificultate să se înţeleagă care vor fi fost sarcinile deosebite a căror îndeplinire a revenit actorilor. Provocării 3D i-au răspuns cu acelaşi desăvârşit profesionalism, ca întotdeauna, Carmen Mărginean, Adina Doba şi Cristian Bordaş. Poate mai mult ca oricând, întrucât tehnica în cauză solicită o extremă exactitate în amplasarea şi evoluţia eroilor în cadrul scenografic anume conceput (Armand Richelet Kleinberg). Personalitatea eroilor se conturează şi acum, ca întotdeauna, din rostirea nuanţată şi mânuirea subtilă, cu gesturi şi atitudini bine punctate, dând întâmplărilor ritmul emoţiilor şi al încărcăturilor sufleteşti, dar crearea iluziei contează în proporţie covârşitoare pe precizia lucrului cu marionete tridimensionale clasice într-un decor bidimensional, proiectat pe ecran.

 Cu siguranţă contează părerea profesioniştilor, dar nu sunt deloc de neglijat părerile sincere de copii, care au văzut povestea:

„Eu la teatru m-am simţit super! Stările mele au fost: fericire, uimire, extaz şi încântare. Eu din acest film am învăţat că o faptă bună se plăteşte cu aceeaşi monedă şi că unii oameni sunt buni, dar sunt şi influenţaţi de forţele răului. Cel mai mult mi-a plăcut cum cădeau frunzele şi veneau spre mine şi încercam să le prind”, spune eleva de clasa a III-a, Larisa Popa, de la Şcoala N.Titulescu.

Pentru a putea prezenta proiecţia în toate oraşele mari din ţară, regizorul Radu Dinulescu, care  este, totodată, şi managerul Centrului Cultural Judeţean spune că ar fi necesar un videoproiector în valoare de 15.000 de euro, pe care l-ar putea achiziţiona in leasing sau, ar putea fi sponsorizat de o firmă de telecomunicaţii.

Gândirea în perspectivă, îl face pe Radu Dinulescu să depună, în luna noiembrie, un alt proiect la Ministerul Culturii, în valoare de 400.000 de euro, din care jumătate sunt bani finanţaţi de Uniunea Europeană, iar cealaltă jumătate ar urma să fie împărţită între cele 5 ţări ce fac parte din proiect: România, Bulgaria, Cehia, Franţa, Belgia. De altfel, 80% din cofinanţarea ce ar trebui suportată de partea română, ar fi bani susţinuţi de Ministerul Culturii, ceea ce face proiectul mai mult decât viabil.

Ideea, este una cât se poate de interesantă, şi anume, vor fi făcute cursuri de construire, mânuire marionete şi creare imagini 3D, pentru profesioniştii din oraşele Călăraşi, Silistra (Bulgaria), Belfort (Franţa), Sobeslav (Cehia), Bruxelles (Belgia), urmând să  fie aleşi cei mai buni cursanţi, care vor realiza un spectacol cu marionete şi imagini 3D, ce va fi jucat în cele 5 ţări.

Proiectul european se intitulează „ITINERANCE” şi îi are incluşi ca parteneri pe: Teatrul de Marionete Belfort, Franta; Compania Karromato Sobeslav, Republica Cehă; Compania Charles Kleinberg Production Bruxelles, Belgia; Teatrul de păpuşi din Silistra, Bulgaria.

În final, nu uitaţi de invitaţia la spectacolele de Teatru-Circ, care vor avea loc la acest final de săptămână:  vineri, „Omul Pescăruș”, sâmbătă „Șase picioare pe pământ” şi duminică „Padam Padaam”.

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Ziua Recoltei sărbătorită la Olteniţa cu muzică şi voie bună

vin oct. 19 , 2012
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Olteniţa Veche a sărbătorit, pentru al patrulea an consecutiv, Ziua Recoltei. Este o acţiune care se adresează, în primul rând, celor care îşi muncesc pământul şi se bucură de roadele pe care le culeg, după un an agricol. Plin de belşug a fost acest an, […]