Tinerele de la Centrul Maternal Călărași învață să-şi crească copii, în condiţii decente

Larisa , Nina, Rodica, Mirela, Elena sunt doar câteva din tinerele mame, provenite din familii ce trăiesc la limita subzistenţei care au găsit un real sprijin pentru creşterea propriilor copii la Centrul Maternal, instituţie subordonată Direcţiei  Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Călăraşi .

Viaţa nu le-a surâs deloc.  Unele dintre ele sunt  minore, sau trecute puţin de 20 de ani, fără venituri, nevoite să-şi crească ţâncii în condiţii greu de imaginat,  în locuinţe dărăpănate, unde aragazul este înlocuit de pirostriile din  bătătură,  iar săpunul, apa sau curentul electric,  sunt lucruri foarte rare. Ele n-au avut parte de sprijinul familial şi s-au trezit  nepregătite pentru a face faţă unui rol major: acela de a fi mamă. În asemenea condiţii, multe dintre ele doresc să-şi  abandoneze copiii, încă de la naştere, în spital.

Centrul Maternal, prin serviciile pe care le oferă, are rolul de a consolida  relaţia mamă-copil

De la  anul înfiinţării, în 2002 şi până în present, Centrul Maternal a găzduit şi a  consiliat peste 100 de tinere mame  aflate în risc de abandon al copiilor. Serviciile oferite de această instituţie sunt cele de protecţie materno-infantilă de tip rezidenţial, care asigură dreptul fiecărui copil de a-şi păstra relaţiile familale. Centrul este organizat pe model familial şi are o capacitate de 5 locuri, fiind alcătuit din 5 dormitoare, pentru cuplul mamă- copil, o cameră pentru petrecerea timpului liber, o sală pentru  servirea mesei, o bucătărie, spălătorie, un cabinet pentru sănătate şi unul pentru consilere. În acest mod, Centrul acordă mamelor posibilitatea de a-şi cunoaşte copilul  şi de a-i consolida ataşamentul faţă de propriu copil, asigurând condiţii de prevenire a instituţionalizării acestuia. Aici, tinerele mame beneficiază de găzduire, hrană, asistenţă medicală şi consiliere.

Tinerele mame învaţă deprinderile minime de viaţă

Directoarea  Centrului Maternal, Constantin Petruţa s-a arătat foarte ataşată de tinerele instituţionalizate. Ne spune că oricine poate observa multe schimbări în comportament, pe timpul găzduirii acestor tinere în Centru. ,, Multe dintre cele care au venit la noi, aveau păduchi. Nu  ştiau cum să gătească o porţie de mâncare , nu cunoşteau regulile minime de igienă corporală , nu ştiau cum trebuie să facă curăţenie în spatiul în care  locuiesc şi nici cum să-şi crească copiii. Asemenea deprinderi sunt cu totul străine pentru ele, atunci când trec pentru prima dată pragul instituţiei noastre. Toate aceste lucruri le învaţă în Centru, pe  timpul găzduirii lor, de maxim un an. Dar nu numai atât, instituţia noastră organizează  o serie de  activităţi sociale care stimulează  comportamentul matern în societate, activităţi care au drept scop asimilarea elementelor de gestiune a bugetului personal, dar şi a activităţii de intermediere a relaţiei mamei cu diferite servicii aflate în comunitate, menite să sporească mamei capacitatea a se integra în viaţa autonomă”, a spus directoarea Constantin Petruţa.

Tinerele care vin în centru au “în spate” poveşti de viaţă cutremurătoare

Cum ajung aceste tinere mame să beneficeze de serviciile Centrului Maternal ?   Fie din informaţiile pe care le primesc din comunitatea în care trăiesc, fie în urma solicitărilor venite de la primării sau de la spitale.  Multe dintre tinerele aflate în dificultate au un  singur gând: să abandoneze copilul imediat după naştere . Însă în cele mai multe cazuri, după ce  benefiază de serviciile Centrului, ele reuşesc să plece mai încrezătoare şi mult mai responsabile faţă de copilul nevinovat, căruia i-au dat viaţă. Despre taţii copiilor , ele nu prea vorbesc, unii dintre aceştia, fiind în peniteciare, sau…sunt necunoscuţi. Însă, toate aceste fete au un punct comun. Nu au surse de venit, provin din familii dezorganizate şi sunt, de obicei, renegate de familie.

Nina şi viaţa ei o dovadă a unei realităţi crude din comunitatea noastră

A venit în centru cu un copil de doi ani, fiind şi gravidă, în acelaşi timp.  Este din Plătăreşti şi trăia într-o casă dărăpănată, cu tatăl şi  mama vitregă. Le-a luat foc casa şi au fost nevoiţi să locuiască în vechiul grajd al
comunei, într-o singură cămară insalubră.  Pentru toţi cei din Centrul Maternal, Nina a fost un model de viaţă . Cu mult bun simţ şi cu multă răbdare â a învăţat să crească singură copii, cu sprijinul asistentului social şi educatorului din centru . Acum este căsătorită şi are o familie reuşită .

 Aici se  învaţă normele sociale  de viaţă

Asistenta socială, cu ştate vechi în Centru, Nicoleta Nicolescu ne-a spus că tinerele învaţă să transmită un model familial . ,, În activitatea noastră,  ne axăm, mai ales, pe educaţia mamelor astfel încât ele trebuie să transmită un model de viaţă. Sunt învăţate să nu fure, să nu mintă, să  respecte semenii, să înţeleagă ce înseamnă o familie unită şi, bineînţeles, deseori sunt consiliate de un preot.

Ce se întîmplă cu tinerele mame  atunci cînd se reîntorc în comunitatea în care trăiesc?

Unul din serviciile oferite de Centrul Maternal este şi acela de  căutare  a unui loc de muncă pentru tinerele fete. Pe timpul instituţionalizării, aceste tinere beneficiază şi de cursuri de formare profesională, asigurate de instituţii, astfel încât să-şi poată găsi mai uşor un loc de muncă. În  momentul în care se reîntorc în comunitate, ele sunt monitorizate de reprezentanţii Centrului, dar  şi de   primaria localităţii în care trăiesc.

Mai mult de jumătate dintre fetele care au beneficiat de serviciile Centrului Maternal au reuşit să-şi crească, în bune condiţii, copiii şi să-şi  poată asigura traiul de zi cu zi.  Dar ce  se întâmplă cu cealaltă jumătate a tinerelor care nu  reuşesc să se integreze în comunitate?  Acest aspect ar trebui să pună pe gânduri autorităţile!

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

În comuna Spanțov a fost inaugurat primul Birou Parlamentar

Dum apr. 14 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Sâmbătă după-amiază, pe 13 aprilie,  o dorință a locuitorilor, dar și a deputatei Raluca Surdu s-a împlinit: a fost deschis primul Birou Parlamentar, din Colegiu, după câștigarea alegerilor, în decembrie 2012. Aceasta a fost, dealtfel, promisiunea făcută, încă din campanie electorală, că în cazul în […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!