152,1 milioane de lei este bugetul aprobat al județului Călărași

Print Friendly, PDF & Email

sedinta consiliu judetean s10 minute au fost suficiente pentru a fi votat bugetul județului Călărași, în valoare de 152,1 milioane de lei. Vremurile în care şedinţele de aprobare a bugetului judeţean năşteau discuţii aprinse, în care fiecare tabăra – putere şi opoziţie- îşi susţinea cu ardoare punctele de vedere, par demult apuse.

Nu de puţine ori, la aceste şedinţe participau şi parlamentarii din judeţ, dornici să cunoască strategia judeţeană pentru anul în curs, să-şi sprijine consilierii în disputele politice, dispuşi chiar să intervină, câteodată în dezbatere, prin prezentarea propriilor puncte de vedere. De această dată, a fost o şedinţă liniştită, fără prezenţa vreunui parlamentar sau a altor persoane interesate de  modul în care se discuta şi aprobă bugetul judeţului, dar şi fără controverse pe marginea vreunei secţiuni din cadrul acestuia.

Singura prezenţă remarcată, aproape la fiecare şedinţă de Consiliu Judeţean sau Local, este cea a fostului deputat Petre Naidin, dornic, probabil, să se informeze, dar şi să socializeze cu vechi cunoştinţe.

O explicaţie a duratei, extrem de scurte, pentru o şedinţă de aprobare de buget şi a dezinteresului faţă de modul în care acesta a fost dezbătut, o constituie faptul că, în acest moment, opoziţia aproape că lipseşte cu desăvârşire din Consiliul Judeţean. Emil Musat, din partea PDL şi Gheorghe Mandache, din partea PNŢ-CD, sunt cele două persoane care se mai “abţin” sau votează “împotriva” proiectelor de hotărâre propuse de executiv, fără însă a insista prea mult în a propune amendamente, în cazul bugetului judeţean, dar şi în general.

Oare să fi renunţat P.D.L-ul la studierea bugetului judeţului propus spre aprobare, de nu a venit cu absolut niciun amendament, gândind că oricum şansele de aprobarea ale acestora ar fi fost minime? Sau, pur şi simplu, executivul Consiliului Judeţean a propus un buget aproape perfect? Mergem, desigur, pe prima variantă.

Revenind la bugetul aprobat, remarcăm faptul că, şi în interiorul alianţei U.S.L., părerile au fost armonizate, încă dinaintea prezentării bugetului în plen, singurele amendamente propuse şi aprobate, fiind de suplimentare a sumelor alocate bisericilor (un plus de 130.000 de lei pentru patru biserici, “obligaţii” ale unora dintre consilierii judeţeni pentru preoţii parohi), dar şi adăugarea pe lista de investiţii a două documentaţii tehnice pentru reabilitarea drumurilor judeţene DJ 401Cucuieţi – Progresu-Sohatu şi DJ 211, zona mănăstirii Radu Negru – comună Roseţi.

Principalele investiţii, ce se vor realiza în urma aprobării bugetului judeţului pe anul 2013, sunt: finalizarea lucrărilor la Muzeul Dunării de Jos, situat la demisolul Centrului de Cultură şi Administraţie Publică “Barbu Ştirbei” – suma alocată 8,5 miliarde lei vechi, începerea lucrărilor de construcţie a noii bibliotece judeţene, în continuarea clădirii Centrului de Cultură şi Administraţie Publică “Barbu Ştirbei” (vis-a-vis de Oficiul Poştal nr.1) suma alocată: aproximativ 11 miliarde lei vechi, demararea lucrărilor de reabilitare a etajului II – corp C (secţia Interne) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi – 3,5 miliarde lei vechi, dar şi continuarea proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Călăraşi” – aproximativ 30 de miliarde lei vechi, proiect finanţat din fonduri europene.

În condiţiile în care sursele de finanţare ale bugetului judeţean sunt, din nou, limitate, fondurile structurale vor trebui să fie în continuare o preocupare pentru executivul judeţean.

 

Please enter banners and links.

Next Post

Tinerele de la Centrul Maternal Călărași învață să-şi crească copii, în condiţii decente

sâm apr. 13 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Larisa , Nina, Rodica, Mirela, Elena sunt doar câteva din tinerele mame, provenite din familii ce trăiesc la limita subzistenţei care au găsit un real sprijin pentru creşterea propriilor copii la Centrul Maternal, instituţie subordonată Direcţiei  Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Călăraşi […]