Șomerii pot beneficia de încă un ajutor de la stat, pe lângă cel de șomaj

Print Friendly, PDF & Email

absolventi someriOrice somer care reuseste sa se angajeze poate primi o prima “de mobilitate”, daca urmeaza sa lucreze intr-o alta localitate decat cea unde isi are domiciliul stabil. Acest ajutor din partea statului este asigurat din bugetul asigurarilor pentru somaj si va fi acordat numai la cerere, in baza anumitor documente.
In plus, fata de indemnizatia de somaj, somerii pot beneficia de inca un ajutor din partea statului. Este vorba despre primele de mobilitate, reglementate de Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Acest act normativ stabileste ca somerii care se angajeaza si se deplaseaza in alte localitati pentru locul de munca pot primi, la cerere, prime de mobilitate, care sunt de doua feluri: de incadrare si de instalare.
Mai precis, de prima de incadrare vor beneficia persoanele care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil. Prima de incadrare este egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data acordarii. Avand in vedere ca ISR este, anul acesta, in valoare de 500 lei, prima de incadrare va fi, deci, in cuantum de 1000 lei.
Mai mult decat atat, somerii care se incadreaza in munca intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul, vor primi o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea ISR, adica de 3500 lei.

Please enter banners and links.

Next Post

ADR Sud Muntenia a organizat un seminar cu potențialii beneficiari de fonduri pe microîntreprinderi

mar mart. 18 , 2014
Noi proiecte destinate dezvoltării microîntreprinderilor vor primi finanţare, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Cererile de proiecte pot fi depuse la sediul Agenţiei în intervalul 20 martie, ora 10:00 – 17 aprilie, ora 14:00. Bugetul orientativ alocat acestei cereri de proiecte pentru regiunea de dezvoltare Sud Muntenia este de 13,55 milioane […]