Noua perioadă de programare europeană 2014 – 2020, va continua să finanţeze proiectele de infrastructură şi dezvoltare economico-socială ale administraţiilor locale. Chiar dacă programele operaţionale şi ghidurile solicitantului vor fi disponibile în partea a doua a anului, conducerea Consiliului Judeţean Călăraşi organizează, în aceasta perioadă, întâlniri de consiliere a primarilor din judeţ.
Scopul este de a-i familiariza pe edilii localităţilor cu noile posibilităţi de finanţare externă, dar şi naţională, a proiectelor de infrastructură din domeniul infrastructurii de apă şi canal, drumuri, din sfera educaţională şi culturală.
În contextul în care, dupa cum menţiona preşedintele Filipescu, Consiliul Judeţean Călăraşi se regăsea, la un moment dat, pe poziţia a 7-a la nivel naţional, în atragerea de fonduri europene nerambursabile, în acelaşi tip de clasament, Primăria Călăraşi se clasa pe ultimul loc în rândul municipiilor reşedinţă de judeţ, iar dintre administraţiile locale din judeţ care au accesat fonduri europene nerambursabile regăsim doar: oraşul Lehliu-Gară şi comunele Unirea, Roseţi, Cuza-Vodă, Vâlcelele şi Perişoru.
Cum locul 7 nu mai este unul mulţumitor pentru preşedintele Cosiliului Judeţean, acesta a simţit nevoia de a demara întâlniri de consultare cu primarii, în această perioadă.
„Mă întâlnesc cu 5-6 primari, în fiecare zi, până când discut cu toţi, pentru a le explica ce surse de finanţare sunt pentru ceea ce vor să facă la ei în localitate. Primarii au destul de multe SF-uri, de pe vremea când se depuneau proiecte pe PNDI, şi am discutat pe sursele de finanţare, pentru fiecare obiectiv în parte: apă-canal, drumuri, energie electrică extinderi producere etc. . Au fost mulţumiţi de întâlniri, pentru că nu aveau informaţiile acestea şi trebuie reactualizate nişte proiecte. Am speranţa că există posibilitatea să depunem multe proiecte, care să fie şi acceptate. Banii atraşi de judeţul Călăraşi pe proiecte europene, în perioada 2007-2013, sunt de, aproximativ, 400 de milioane de euro, pe un exerciţiu financiar care nu s-a încheiat încă. Locul 7 pe care ne-am poziţionat, în 2012, ar putea fi schimbat cu unul mai bun, sau, în funcţie de cum vor încheia şi celelalte judeţe care au proiecte încă în derulare, am putea coborî. În 2015, vom şti exact cum s-a încheiat exerciţiul financiar 2007-2013!”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu.