Deşi România se afla pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri municipale colectate selectiv, încet, dar sigur, situaţia se schimbă.
ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă, în parteneriat cu Primăria municipiului Călăraşi şi Urban SA, încurajează colectarea selectivă, în 18 scări de bloc din municipiul Călăraşi.
„Călăraşi – ECOmunitatea ta” este un proiect câştigător în competiţia de proiecte „Idei din Tara lui Andrei”.
„După o lună şi jumătate, de la lansarea oficicala a proiectului „Călăraşi – ECOmunitatea ta”, s-au colectat peste 600 de kg de deşeuri. Cum era de aşteptat, deşeurile de hârtie au cântărit cel mai mult, acestea reprezentând 74%, din total. De la scările cu spaţiu de depozitare încă nu s-a realizat nicio colectare, aşa că aşteptăm o creştere considerabilă în perioada următoare a cantităţilor de deşeuri colectate.
Concursul din cadrul proiectului pilot „Călăraşi – ECOmunitatea ta”, care se desfăşoară pe perioadă a 3 luni, se aproprie de final. Acesta se va termina pe 16 martie. Mai sunt doar 3 zile în care locatarii scărilor de bloc pot colecta selectiv, pentru a schimba clasamentul provizoriu. Vor fi acordate 3 premii, fiecare în valoare de 2500 de lei, 1500 de lei, respectiv 1000 lei, scărilor de bloc care vor colecta cele mai mari cantităţi de deşeuri din hârtie, plastic şi metal.
Proiectul îşi propune atât creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor, cu privire la necesitatea reciclării deşeurilor, cât şi oferirea unor instrumente ajutătoare, în vederea creşterii cantităţii de deşeuri colectate selectiv. Astfel, pentru locuitorii care nu au posibilitatea să colecteze selectiv la ei în bloc, Harta Reciclări pentru oraşul Călăraşi este în continuare activă. Harta Reciclării este un instrument online disponibil şi pentru municipiile Bucureşti, Ploieşti şi Braşov. Aceasta te ajută să identifici cel mai apropiat punct de colectare selectivă pentru diferite tipuri de deşeuri (hârtie, carton, electronice, becuri, plastic, metale feroase şi neferoase, telefoane, baterii, ulei etc.). Pe www.hartareciclarii.ro se mai regăsesc informaţii utile privind tipurile de deşeuri care se pot recicla, statistici care te ajută să înţelegi de ce este nevoie să colectezi selectiv şi Calculatorul de carbon, aplicaţie care permite calcularea cantităţii de dioxid de carbon care nu va mai fi emisă în atmosferă datorită reciclării unei anumite cantităţi de hârtie, aluminiu sau PET. De exemplu, pentru cele 600 de kg de deşeuri care s-au colectat până acum în cadrul proiectului, aproape 1890 kg de CO2 nu au fost emise în atmosferă, datorită reciclării.
Le ţinem pumnii în continuare locatarilor care colectează selectiv, deoarece, cu ajutorul lor contribuim la protecţia mediului. Dacă nu v-aţi convins, ştiaţi că:
• O singură doză de aluminiu reciclată economiseşte destulă energie cât să asigure funcţionarea unui televizor pentru 3 ore;
• O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi;
• Abandonat în natură, plasticul se descompune într-o perioadă ce variază între 100 şi 400 de ani.”, a declarat Adina Gorneanu, Coordonatorul proiectului “Calarasi – ECOmunitatea ta”
Scările de bloc, din municipiul Călăraşi, înscrise în concurs sunt:
Strada Bloc
Str. Sf. Nicolae bloc A 21
Str. 1 Decembrie 1918 bloc A 19, scara 1
Str. 1 Decembrie 1918 bloc A 8, scara 1
B-dul 1 Mai bloc A 26, sc.1
B-dul 1 Mai bloc A26, sc.2
Str. Progresul bloc A28, sc.3
Str. Pompierilor bloc A36
Bd. Republicii bloc N33, sc.2
Bd. Republicii bloc N34, sc.1
Bd. Republicii bloc N34, sc.2
Bd. Republicii bloc N35, sc.3
Str. Zefirului bloc I10, sc.3
Prel. Bucureşti bloc I39, sc.6
Prel. Bucureşti bloc I39, sc.7
Str. Borcea bloc L17, sc.2
Str. Cornişei bloc 9 ANL
Str. Zăvoiului bloc F4, sc.B
Str. Victoriei H10, sc 1, ap.2
Please enter banners and links.