Parlamentar de week-end

parlamentar de week end.jpg2Consemnările unui licean din rol de deputat:

“In perioada 8-10 mai 2015 am participa la proiectul naţional Simularea Parlamentului României (simPRO) organizat de  Societatea Europeană pentru Justiţie în parteneriat cu Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti, cu sprijinul Universităţii din Bucureşti şi al Camerei Deputaţilor. Acest proiect s-a desfăşurat sub forma unei simulări a procesului decizional utilizat în cadrul Parlamentului României pe grupuri politice, comisii parlamentare, dar şi în plen.

Pe parcursul acestui proiect am dezbătut probleme de interes naţional, ne-am dezvoltat abilităţile de comunicare şi ne-am îmbunătăţit cunoştinţele în materie de drept.

parlamentar de week endDupă dezbaterile pe grupuri parlamentare şi comisii a urmat şedinţa din plen în care am votat proiectele de lege după ce fiecare grup parlamentar şi-a exprimat poziţia.

Colegii mei, parlamentari în cadrul SimPRO, au provenit din arii de studiu diferite din toata ţară: Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, SNSPA şi altele.

În timpul proiectului ne-am luat rolul în serios, am ales liderii grupurilor politice, comisiilor parlamentare, dar şi Preşedintele şi Vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor. Am încercat să adaptăm şi să respectăm regulamentul Camerei Deputaţilor astfel încât să fim cât mai aproape de o şedinţă reală.

Scopul acestui proiect a fost de a ne familiariza cu procesul decizional, legislativ din Parlamentul României şi de a ne implica în viaţa democratică a ţării. Pe parcursul proiectului m-am simţit un “mesager” al poporului, exprimând realitatea şi dorinţa cetăţenilor. Statutul de parlamentar mi-a oferit şansa să învăţ întregul mecanism de legiferare al statului şi să cunosc tineri interesaţi de viitorul ţării, tineri care doresc să se implice în viţta politică pentru a produce marea schimbare de care avem nevoie în toate domeniile, mai ales în cel politic.

Eu am fost membru al Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi am făcut parte din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. Dezbaterile au fost foarte solicitante existând subiecte controversate, de exemplu: Proiect privind modificarea Legii educaţiei, Legea delfinilor, Legea privind legalizarea prostituţiei sau Legea privind protejarea persoanelor cu handicap.

În cele 3 zile am învăţat cum să scriem sau să modificăm un proiect de lege pentru a respecta atât voinţa românilor cât şi rigorile legii.

Această acţiune a fost foarte importantă pentru mine ajutându-mă să mă hotărăsc ce vreau să fac în viitor. Vreau să ajut la producerea schimbării de care avem nevoie. Cred că numai împreună putem transforma România într-o ţară mai decentă, respectabilă, prosperă, o ţară mai bună pentru copiii noştri. Trebuie să ne implicăm în viaţa politică, trebuie să ne intereseze viitorul României!”

Iorga Mircea Teodor, clasa a X-a la Liceul “Neagoe Basarab” Olteniţa

pentru Centrul de resurse pentru inţiativă şi acţiune – Olteniţa

„Mă bucur că participanţii la această simulare au găsit în Palatul Parlamentului inspiraţie şi însufleţire şi-i felicit că nu s-au simţit intimidaţi de responsabilitatea pe care au avut-o în rolurile pe care şi le-au asumat. Apreciez, în mod deosebit, curajul lui Mircea Teodor, dorinţa de implicare şi participare căreia i-a dat o formă concretă prin acţiune clară şi contribuţie activă. Îi invidiez vivacitatea şi optimismul. Sper să continue pe această cale, cu dârzenie şi entuziasm. Are în faţă un viitor frumos, iar ceea ce este şi mai frumos este faptul că a început deja să şi-l construiască el însuşi, cu resursele pe care le are la îndemână. Tinerii dornici şi interesaţi ştiu că vacanţa de vară nu este doar o paranteză, o retragere în a nu face nimic, ci o oportunitate de a experimenta o sumă de acţiuni şi activităţi de dezvoltare. Mult succes în continuare şi abia aştept să aflu despre următoarea ispravă!” – Raluca Surdu, deputat PNL colegiul 5 Călăraşi

Please enter banners and links.

Next Post

Comisarul Corina Crețu a fost prezentă la inaugurarea unei investiții, din cadrul programului de cooperare transfrontalieră Bulgaria-România

joi iun. 18 , 2015
Luni, 15 iunie 2015, reprezentanți ai BRCT Călărași, ai secretariatului tehnic comun  al programului, Nicoleta Mincu, directorul-executiv al BRCT, Bogdan Mușat, seful secretariatului tehnic comun, Simona Petu, expert financiar si Gergana Mihaylova, project manager, în prezența Comisarului European pentru politici regionale, Corina Crețu, si a viceprim-ministrului Republicii Bulgaria, Tomislav Donchev, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!