O premieră în mediul ONG din România: Asociația ViitorPlus a inaugurat o pădure

Print Friendly, PDF & Email

OLYMPUS DIGITAL CAMERA ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă a inaugurat, sâmbătă, 14 iunie,  pădurea de la Dragoș-Vodă, din județul Călărași, prima pădure înființată de un ONG din România. Aceasta a fost plantată în 2010 prin programul de împăduriri al organizației, „Pădurea Copiilor – Adoptă un copac!” și apoi îngrijită până când a atins stadiul de masiv. Evenimentul de inaugurare, în premieră în țara noastră, a avut loc  în comuna Dragoș-Vodă, în vecinătatea proaspetei păduri. Partenerul principal al evenimentului a fost Kompact Grid.

Pădurea de la Dragoș-Vodă este prima pădure înființată de un ONG din România, nu doar atât, dar este realizată exclusiv din fonduri private. Asociația ViitorPlus, alături de partenerii săi, a plantat 7 specii diferite de puieți în anul 2010 în locația din județul Călărași, astfel acoperind 8 hectare de terenuri degradate aflate în domeniul public. Acum, pe această suprafață se află o pădure care a atins stadiul de masiv, conform constatării făcute de ingineri silvici. Acest lucru înseamnă că pădurea nu mai are nevoie de îngrijiri (prașile, completări) pentru a crește, urmând însă să fie monitorizată pentru încă 10 ani.

„Mereu am spus că noi, la ViitorPlus, nu doar plantăm, ci împădurim. Și ne-am ținut de cuvânt! Cu ajutorul sponsorilor, voluntarilor și a comunității locale, la Dragoș-Vodă am plantat și îngrijit niște puieți care astăzi formează o adevărată pădure. Ce mai rămâne de făcut este să monitorizăm locația și, bineînțeles, să sărbătorim această realizare cum se cuvine și cum nu s-a mai văzut!” a spus Teodora Pălărie, managerul programului de împăduriri al asociației ViitorPlus, înainte de evenimentul de sâmbătă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Ne bucurăm să contribuim la dezvoltarea proiectului „Pădurea Copiilor” și să fim parteneri la un eveniment care marchează o mare reușită în domeniul protecției mediului la noi în țară. Este o asociere firească cu acţiunile pe care le întreprinde Kompact Grid pe piața românească în domeniul energiilor regenerabile, fiind vorba despre implicarea într-un proiect cu impact pe termen lung și cu beneficii reale atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător.” a afirmat Cristina Costache, directorul executiv Kompact Grid.

Evenimentul de inaugurare a pădurii a avut loc sâmbătă, 14 iunie 2014, în comuna Dragoș-Vodă din Județul Călărași, în apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui, chiar lângă noua pădure. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale și regionale, care au venit să taie panglica inaugurării pădurii, printre care și Doina Adriana Pană, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ion Radu Aurel, primarul Comunei Dragoș-Vodă, George Iacob, prefectul județului Călărași și Ilie Cîrstea, fost vice-primar al Comunei Dragoș-Vodă. Aceștia OLYMPUS DIGITAL CAMERAau dezvelit și panoul care indică prezența în apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui a primei păduri realizate de un ONG din România. De la eveniment nu au lipsit, evident, membrii comunității locale și voluntarii ce au contribuit la plantarea și îngrijirea pădurii.

Programul zilei a cuprins festivitatea de inaugurare a pădurii unde au fost implicați și copiii din comuna Dragoș-Vodă, care au susținut recitaluri de dans tradițional și modern, conferința de presă și interviuri, urmate de activități informative și interactive pentru invitați (ateliere educaționale pe teme de mediu – pictură pe sacoșe de bumbac, pe pietre, activități sportive, muzeul pădurii, laughter yoga etc.). Toți cei prezenți s-au putut delecta și cu un prânz câmpenesc autentic.

Parteneri ai evenimentului de inaugurare a pădurii au fost Kompact Grid, Societatea Română de Radiodifuziune, Coca-Cola România, People for Sport, Ecoxtrem și Consiliul Local Dragoș-Vodă, Călărași.

Pădurea Copiilor este programul ViitorPlus care are ca scop împădurirea terenurilor degradate din sudul României și care și-a propus plantarea și îngrijirea unui puiet pentru fiecare nou născut din ţara noastră. Proiectul a demarat în anul 2007, sub numele de „Adoptă un copac!”, ca reacție la lipsa acută de suprafață împădurită din sudul țării, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța ecosistemului de pădure și cu scopul de a împăduri terenurile degradate din România. În cadrul acestui program, ViitorPlus a plantat și îngrijit 37 de hectare de pădure (peste 227.000 de puieți) pe terenuri degradate din sudul țării, dintre care 8 hectare au ajuns la stadiul de masiv.

Pădurea Copiilor a fost susţinută la 13 evenimente de alergare caritabile în care peste 5.500 de alergători au luat startul pe distanţe diferite, de la cros de 3 km, până la distanţe de ultramaraton (peste 150km). Programul de împăduriri al ViitorPlus va fi cauza de mediu și la alte evenimente sportive, dintre care amintim Unicredit Leasing Transmaraton 2014 și Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2014.

Despre ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabila

ViitorPlus este o organizație nonprofit, care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educație și conștientizare, producție de confecții textile naturale, construcție de colectoare solare și dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare, ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluționarea unor probleme sociale și de mediu în diferite județe ale țării, precum Constanța, Călărași, Prahova, Ilfov, Sălaj și Teleorman, sau în București.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizației, care au primit premii în cadrul competițiilor internaționale „EIB Social Innovation Tournament” și „Energy Globe” sau în cadrul mai multor ediții ale „Galei Societății Civile”, sunt „Pădurea Copiilor – adoptă un copac!”, „Atelierul de pânză”, „Recicleta” și „ecOprovocarea”.

 Pentru mai multe informatii puteți contacta pe Teodora Pălărie, manager program de împăduriri ViitorPlus, la 0735.854.169 sau pe e-mail la teodora.palarie@viitorplus.ro

Please enter banners and links.

Next Post

Incendiu provocat intenționat la un apartament din Călărași

lun iun. 16 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Două echipaje specializate de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi au acţionat raza localităţii, pe strada Nufărului, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul unei locuinţe aflate la parterul blocului E 9.   În data de 14.06.2014, […]