“Medicii au nevoie de aparatură modernă, pentru a-şi face meseria”, spune managerul spitalului

Print Friendly, PDF & Email

manager spital1Recent numit în fruntea Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, medicul primar, Mihai Nistor a început să cunoască, pas cu pas, multitudinea de probleme cu care se confruntă această unitate medicală, identificând, în acelaşi timp, soluţiile pentru redresarea activităţii. Managerul Mihai Nistor ne-a dat mai multe detalii privind situaţia existentă, în cadrul spitalului, dar şi perspectivele pe care are le are în vedere.

Domnule director, vă rog să faceţi o scurtă prezentare a activităţii dumneavoastră profesionale.

 M. Nistor: Sunt medic primar, în domeniul medicinei de familiei, iar cea de-a doua spcializare, pe care o am, este geriatria. În perioada 2007-2008, am fost manager al Spitalului Municipal din oraşul Rucăr, iar din anul 2010 şi până de curând, am lucrat în domeniul managementului, la diferite clinici medicale private. Doresc, în continuare, să mă perfecţionez în domeniul managementului sanitar sau în cel al sănătăţii publice.

Credeţi că un bun manager al unui spital trebuie să fie şi medic?

M. Nistor. În principiu, cred că un bun manager trebuie să fie, în primul rând, un bun administrator. Dacă eşti medic, ai mai mult habar de activitatea medicală, însă partea de management se loveşte de domeniul economic, pacientul fiind lăsat, undeva, la o parte.

Ştiind că aţi venit, de puţin timp, în fruntea Spitalului Judeţean, puteţi să ne spuneţi care sunt obiectivele imediate pe care doriţi să le puneţi în aplicare?

M.Nistor: Am în vedere punerea în practică a unor direcţii pe care doresc să le duc la bun sfârşit. Una dintre acestea, vizează recrutarea de cadre medicale. Un mare avantaj, pe care îl avem, este faptul că, în luna octombrie vor sosi medici tineri, care şi-au finalizat rezidenţiatul. Lipsa medicilor este una din marile probleme cu care ne confruntăm, în prezent. Aşteptam să vină un medic neonatolog, un diabetolog, un medic anatomo–patolog, un epidemiolog, un internist, un medic specializat în medicină de urgenţă şi un altul în domeniul medicinei de laborator. Important este, ca toţi aceşti medici, să rămână în continuare să profeseze la Călăraşi.

De fapt, aici este marea problemă.

M. Nistor: Da, aşa este. Însă, din discuţiile pe care le-am purtat cu autorităţile locale, acestea au arătat o totală deschidere, în ceea ce priveşte acordarea unor facilităţi medicilor care doresc să vină la Călăraşi. Au promis că le vor asigura locuinţe, ceea ce este un lucru foarte bun.

În continuare, suntem focusaţi pe recrutarea de personal medical. Am luat legătura şi cu firme de recrutare de personal şi o soluţie ar fi atragerea medicilor bulgari şi din Republica Moldova. Însă, pentru a convinge medicii să lucreze la Călăraşi, trebuie să le asigurăm şi un mediu de muncă adecvat pentru că, la ora actuală, medicina nu se face numai cu stetoscopul. Este nevoie să le asigurăm şi aparatura medicală necesară pentru a-şi face meseria, aşa cum se cuvine.

Ce demersuri veţi face pentru dotările cu aparatura medicală?

M. Nistor: Mulţi medici din spital vin la mine şi se plâng ca nu au aparatură pentru pentru investigarea şi tratarea pacienţilor. Chiar de curând, mi s-a plâns medicul cardiolog că nu are o sondă necesară ecografului. În asemenea condiţii, nu poţi realiza un act medical de calitate. De aceea, încercam să găsim şi unele soluţii. Dorim să achiziţionăm aparatura medicală, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, sau prin încheierea unor contracte de leasing sau chiar de închiriere. De curând, am încheiat un parteneriat şi cu Fundaţia Lions, care ne-a asigurat aparatura medicală pe secţia de Pediatrie şi, sperăm, în continuare, să beneficiem de donaţiile acestei fundaţii. Este imperios necesară achiziţionarea de aparatură medicală în spital, pentru că, acest lucru înseamnă un act medical de calitate, ce ar duce la cât mai mulţi pacienţi şi, implicit, la mai mulţi bani atraşi de la Casa Judeţeană de Sănătate (CAS).

Ambulatoriul nu asigură necesarul de aparatură medicală?

M. Nistor: Din păcate, aparatura medicală existentă în Ambulatoriu nu este folosită la întreaga capacitate. Şi să vă dau un exemplu: aparatatul de radiologie nu este folosit. O mare problemă, cu care se confruntă Ambulatoriul din Policlinica 1, este faptul că nu are pacienţi. Medicii de familie nu îşi trimit pacienţii spre Ambulatoriu şi, astfel, serviciile medicale, din această unitate, nu sunt exploatate la maxim. Din această cauză, nu reuşim să atragem mai mai mulţi bani de la Casa de Sănătate. O altă problemă cu care ne confruntăm este şi faptul că nu avem un contract încheiat cu CAS, pentru laboratorul de analize, deoarece nu avem un medic de laborator. Dacă nu asigurăm servicii medicale diversificate şi de calitate, nu putem beneficia de fonduri mai mari de la CAS.

Care sunt aspectele negative pe care le-aţi sesizat în spital?

M.Nistor: La o primă vedere, pot spune că sunt foarte mulţi bani risipiţi. Se consumă foarte mulţi bani pe mâncare, care nu este de bună calitate. Până acum, am primit foarte multe sesizări, din partea pacienţilor, ce sunt nemulţumiţi de calitatea mâncării, dar şi de lipsa curăţeniei. În această privinţă, vom face o analiză economică riguroasă, pentru a vedea unde sunt pierderile şi cum putem folosi mai eficient banii pentru serviciile auxiliare. Vom analiza foarte atent toate contractele de achiziţii şi, acolo unde sunt nereguli, le vom renegocia. În felul acesta, consider că putem să cheltuim, mult mai eficient, banii pe care îi avem.

 Veţi externaliza în acest an unele servicii auxiliare?

M. Nistor: Da, am în vedere acest lucru. Intenţionăm să externalizăm serviciile de bucătărie, spălătorie şi de curăţenie.

O mare problemă o reprezintă lipsa medicilor, pe două secţii foarte solicitate: Cardiologia şi Neurologia. Ce soluţii aveţi în această privinţă?

M.Nistor: Nu pot spune că este o mare problemă. La Cardiologie sunt doi medici ce au încheiat cu spitalul contracte de prestări -servicii şi care asigură consultaţii, patru zile pe săptămână, în celelalte zile consultaţiile fiind asigurate de un medic internist sau de geriatru, dacă este cazul, iar la secţia de Neurologie, la fel, pot spune că, serviciile medicale sunt acoperite, în mare parte. Dar, pot să vă dau dau şi o veste bună, în această lună va veni în spital un medic cardiolog bulgar, cu normă întreagă.

Sunteţi mulţumit de actul medical desfăşurat în cadrul spitalului?

M. Nistor: Medicii noştri îşi fac treaba foarte bine şi în condiţiile precare pe care le avem. Mulţi dintre ei mi-au spus că au o oarecare frustrare că nu au aparatura medicală necesară pentru a-şi face meseria, aşa cum trebuie, pentru că, de ce să nu recunoaştem, aparatura existentă în spital este şubredă, deoarece a fost intens folosită. De aceea, le-am cerut referate, pentru a-mi prezenta toate necesităţile şi le-am cerut să facă unele aprecieri, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea actului medical sau al creşterii numărului de pacienţi, în condiţiile în care, un anumit aparat va fi achiziţionat.

Dacă tot am vorbit de modernizare, ce investiţii se vor face în spital, în viitorul apropiat?

M. Nistor: În acest moment, este în curs de derulare licitaţia privind reabilitarea secţiei de interne din spital şi avem promisiuni din partea conducerii Consiliului Judeţean că, în acest an, vor fi reparate şi lifturile şi, în perioada imediat următoare va fi achiziţionat un aparat Roetgen. Nu pot spune că dispunem de fonduri suficiente pentru optimizarea activităţii spitalului. Însă, prin paşii pe care îi avem de făcut, vom asigura servicii medicale, menite să atragă cât mai mulţi pacienţi călărăşeni.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Accidentul produs de barja societăţii Prefab va fi cercetat de Parchet

joi iul. 11 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În seara zilei de luni 8 iulie a.c., în zona  Portului Călăraşi, a avut loc un grav accident de navigaţie, produs de barja Bora 1, ce aparţine societăţii Prefab S.A., care era condusă de căpitanul Viorel  Georgescu. Potrivit informaţiilor furnizate de  căpitanul Constantin Anghel, din […]