Medicii, aparatura şi legalitatea necesare în Spitalul Judeţean Călăraşi

manager sMă aflu într-o perioadă de evaluare, timp de trei luni și, dacă firma va fi mulțumită de managementul meu, voi rămâne, în continuare, în funcție. Am aflat din presă că aș fi interimar doar până în luna octombrie, pentru că, în contractul semnat de mine cu firma, nu sunt stipulate aceste lucruri”, a declarat, în deschiderea dialogului nostru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, Mihai Nistor.

Situaţia medicilor şi a aparaturii rămân, în continuare, principalele probleme de adus pe un făgaş normal al activităţii medicale.

A revenit la spital, la cererea noastră, medicul cardiolog arab, Al-Azzawi Ala-Aldin, pentru că nu aveam niciun cardiolog pe secţie, angajat. Din cei doi medici cardiologi care veneau, săptămânal, la  Călăraşi, unul a renunţat, medicul din Slobozia şi a rămas, cu contract, cel din Bucureşti. Pe secţia neurologie a revenit un alt medic, care a mai fost în contract cu spitalul, Charbanova Jasmine, din Bulgaria, de data aceasta ca medic angajat pe secţie.”, spune managerul.

SPITAL S COPIINeonatologia este o altă secţie care duce lipsă de personal, aici fiind înregistrată o cerere a unui medic bulgar de a veni să profeseze, cardiologii, medicii anestezişti, neurologii numărându-se printre medicii specialişti foarte căutaţi, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. De la 1 septembrie, a venit, la solicitarea şefului de secţie, Laurean Ioniţă, un alt medic bulgar, specialitatea ginecolog.

Ordinul Ministrului nerespectat la întocmirea gărzilor

Intrarea în activitate a medicului ginecolog nu a fost una liniştită, ci a reuşit să perturbe programarea făcută pe luna septembrie a medicilor de gardă. Deşi fusese făcută o planificare, conform Ordinului Ministrului, care spune că şeful de secţie realizează, de comun acord, cu medicii, gărzile, programarea a fost modificată -verbal- ulterior. Plecat în vacanţă, săptămâna trecută, şeful de secţie, dr Laurean Ioniţă a schimbat, verbal, programarea, fără ştirea medicului locţiitor în funcţie, dr Constantin, care a fost pus în faţa unui fapt împlinit: acela de a primi în gardă pe medicul arab, în locul medicului programat iniţial.

Managerul recunoaşte că nu s-a respectat legea, şi…în acest sens

Pe acest subiect, punctul de vedere al managerului a fost următorul: “S-a făcut modificarea gărzilor, e drept, cu acordul medicului-şef de secţie aflat în vacanţă, dr. Ioniţă, şi fără să fie informat locţiitorul şefului de secţie. Am discutat cu dr Ioniţă să rezolvăm problema aceasta, pentru că şi pe noi ne-a luat pe nepregătite venirea medicului bulgar. Dacă este să ne legăm de chestiunea aceasta, legală, multe lucruri sunt aiurea. Mi-am propus să discut cu cei în cauză aceste probleme şi, treptat, să le îndepărtăm.”

Cu alte cuvinte, managerul ştie că ceea ce s-a discutat – verbal-, nu poate ţine locul unei parafe, dar în accepţiunea sa este o chestiune care poate fi făcută “de comun acord”, cu părţile implicate. Cum poate să ia prin surprindere venirea unui medic, că doar acesta nu apare din neant şi este “paraşutat” în spital peste noapte? Dacă managerul declară că ştie că “multe lucruri sunt aiurea”, în spitalul de care răspunde şi nu ia atitudine, atunci chiar este o problemă.

Legalitatea trebuie să fie cuvântul de ordine, şi nu “înţelegerea” pentru a-i câştiga pe medicii şefi de secţie, şi nu numai, de partea conducerii!

Despre alte investiţii  ce urmeaza a fi făcute, dar şi despre unele secţii care au nevoie, măcar de o igienizare, vom reveni, în numărul viitor, cu detalii. 

În acest an, se vor face investiţii de peste 2 milioane de lei

În ceea ce priveşte investiţiile, managerul a declarat că este în faza de licitaţie de achiziţionare a unui RMN, care ar urma să uşureze munca efectuată pe un singur aparat, în speţă tomograful,  deoarece, numai în prima jumătate a acestui an, au fost investigate peste 12.000 de persoane pe acest aparat.

Finanţarea ar urma să se realizeze din fonduri publice locale, dar şi prin contribuţie naţională, prin Ministerul Sănătăţii.

Licitaţia pentru achiziţionarea RMN-ului, lansată în acest an, este în faza finală, urmând ca în funcţie de posibilităţile de alocare financiară existentă, echipamentul să fie instalat începand cu acest an.

Dotarea ce va fi asigurată Spitalului Județean, în acest an, este de 7 echipamente de monitorizare a funcțiilor vitale (EKG, presiune arteriala, respirație, temperatura), valoarea totala fiind de 266.000 de lei.

Tot in acest an, spitalul va avea alocată suma de, aproximativ, 2 milioane de lei, pentru realizarea următoarelor obiective de investiţii:  amenajare secția medicală, extindere U.P.U. – acces Ambulanţă, instalații de gaze medicinale (oxigen, aer comprimat si vacuum),  reparații capitale lifturi (1 lift pentru pacienți si 1 lift pentru personalul medical).

Despre alte investiţii  ce urmeaza a fi făcute, dar şi despre unele secţii care au nevoie, măcar de o igienizare, vom reveni, în numărul viitor, cu detalii.

 

 

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Şcoala din Cuza Vodă renovată cu fonduri europene, în valoare de 1 milion de euro

mie sept. 11 , 2013
Şcoala  Gimnazială din comuna Cuza-Vodă  se află în plină pregătire pentru începerea noului an şcolar. Pe 15 septembrie se vor deschide larg porţile pentru  elevii care vor învăţa  în clase curate şi lumionase. Reabilitarea localurilor ce aparţin Şcolii Cuza Vodă s-a făcut atât cu fonduri din bugetul local dar şi […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!