Manifestări de Ziua Eroilor în județul Călărași

Print Friendly, PDF & Email

 

În județul Călăraşi s-au organizat ieri, 13 iunie, mai multe manifestări menite să marcheze Ziua Eroilor. An de an, eroii neamului sunt omagiaţi concomitent cu sărbătoarea Înălţării Domnului. Pentru călărăşeni şi autoriţătile prezente la eveniment, a fost un minunat prilej de a cinsti, aşa cum se cuvine, memoria ostaşilor noştri jertfiţi în lupta pentru apărarea ţării, credinţei şi neamului.

Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român, prin Legea nr. 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti.

 Ziua eroilor neamului la Călăraşi

Ziua Eroilor CalarasiJoi, 13 iunie, la Calarasi a fost comemorata Ziua eroilor neamului. Evenimentul s-a desfasurat la Cimitirul Central, la Monumentul Eroilor si a fost organizat de Primaria municipiului Calarasi.

La evenimentul care a început cu intonarea imnului de stat si a continuat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoţi, au participat autoritati locale şi judeţene,  cadre militare active şi în rezervă, dar şi veteranii de război. A urmat discursul prefectului judeţului Călăraşi, George Iacob.

La finele manifestărilor, reprezentanţii instituţiilor călărăşene si  ai formaţiunilor politice au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor. Evenimentul s-a incheiat cu  salve trase de subunitatea de jandarmi.

“În acest an, la 13 iunie, trăim o sărbătoare naţională într-una din cele mai importante zile ale creştinătăţii. Înălţarea la cer are semnificaţia trecerii lui Isus la Domnul, în viaţa veşnică, după ce a învins moartea prin patimile Crucii. Şi eroii neamului au învins moartea prin curajul şi demnitatea de care au dat dovadă, sacrificându-se pentru binele ţării.
Hristos s-a Înaltat! Dumnezeu sa ii odihneasca pe eroii neamului romanesc!” a spus,  Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi.

 Doar un veteran de război a mai rămas în viață în comuna Vâlcelele

 

Singurul veteran de razboi, in viata, al comunei Valcelele

 

 

Ziua Eroilor a fost un minunat prilej pentru elevii claselor I – VIII şi cadrele didactice de la Şcoala „Florenţa Albu” din Vâlcelele de a cinsti, aşa cum a intrat în tradiţia locală de ani de zile, memoria bravilor ostaşi care şi-au jertfit viaţa în lupta pentru apărarea ţării, credinţei şi neamului.

La acest moment de sărbătoare, au fost cinstiți veteranii din comuna Vâlcelele- din 5 prezenți anul trecut, a rămas un singur veteran de război în viață, prezent la manifestare -, dar și soldaţii cunoscuţi şi necunoscuţi, ale căror morminte sunt presărate peste tot în ţară.

După ce au participat la slujba de pomenire şi cuvântul de deschidere ţinut de către primarul Gabriel Ororianu, au urmat alocuțiunile deputatului Vasile Iliuţă, al comisarului-șef, Marcel Dinu, al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, și a generalului Talpă, ca reprezentant al  Poliţiei de Frontieră  Călăraşi. Prezenți la eveniment au fost și prefectul județului, George Iacob, consilierii locali și locuitorii comunei.
Au fost depuse coroane și flori la Monumentul Eroilor din comuna Vâlcelele, dar și la Monumentul Eroului Naţional Grenadier Constantin Muşat din satul Floroaica.

Elevii de la Școala Florența Albu din comuna Vâlcelele au sustinut momente artistice, alcătuite din cântece şi poezii cu tematică patriotică şi dansuri tradiţionale româneşti, momente cărora li s-au alăturat şi grupuri de elevi ai Colegiului Economic Călăraşi.

Ziua Înălţării Domnului a fost prilej de mare sărbătoare pentru toţi locuitorii comunei Modelu

preoţii oficiaza slujba de sfintire a cruciiÎn semn de omagiu,   închinat eroilor   ce şi-au jertfit viaţa pentru apărarea vetrei strămoşeşti, Consiliul Local şi primarul localităţii, Gheorghe Dobre  au ridicat o cruce lângă Monumentul Eroilor, aflat în curtea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Modelu .

În faţa a câtorva zeci de cetăţeni  şi  a reprezentanţilor administraţiei locale, preoţii comunei  au oficiat o slujbă religioasă de  sfinţire a crucii şi  de cinstire şi pomenire a eroilor comunei. Primarul Dobre,  însoţit de consilierii locali au luat parte la slujba religioasă şi au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor.

Preotul Costel Lazăr a ţinut să aducă în atenţia celor prezenţi semnificaţia  Zilei Înălţării Domnului,  în consţiinţa publică românească.,, Prăznuim astăzi, nu numai pe eroii pentru care avem acest monument ci, pe toţi eroii  martiti ai neamului nostru.  Din cele mai vechi timpuri, românii au plecat a luptă cu binecuvâtarea bisericii, pentru că nu se putea altfel . Eroii pe care îi pomenim acum, au  murit cu crucea în mână, gândindu-se la Hristos”, a spus preotul Lazăr Costel.

Edilul Gheorghe Dobre şi-a exprimat satisfacţia că a reuşit să onoreze  o promisiune mai veche  făcută concetăţenilor săi. ,,Evenimentul organizat de Ziua Înălţării a fost dedicat ridicării şi sfinţirii crucii  închinată celor căzuţi la datorie, în cele două războaie mondiale. În felul acesta, eu şi consilierii mei am reuşit să onorom o rugăminte mai veghe, venită din partea preoţilor dar şi a concetăţenilor noştri. Şi atâta timp, cât eu voi fi primar al  comunei, Ziua de Înălţare va fi sărbătorită aşa cum se cuvine”, a spus edilul Dobre.

La finalul slujbei religioase, elevii Şcolii Gimnaziale nr.1 din Modelu au susţinut un scurt program artistic şi au depus flori la crucea şi la Monumentul Eroilor .

ÎNĂLŢAREA  DOMNULUI – ZIUA EROILOR în comuna Roseţi

slujba de comemorare a eroilorPrimarul comunei Roseți, Nicolae Râjnoveanu a organizat, ca în fiecare an, acțiunea dedicată cinstirii eroilor neamului. La monumentul eroilor, din parcul central, au fost depuse coroane de flori, a avut loc slujba de comemorare și au fost rostite alocuțiuni de către cei prezenți. A răspuns invitaţiei făcute, şi prefectul judeţului, George Iacob.

Această zi a devenit, pentru comuna Roseți, o zi tradițională, în  care ne aducem recunoștința față de cei care au căzut, pentru ca noi să trăim astăzi într-o țară liberă. Doresc din tot sufletul ca această zi să fie serbată în acest cadru frumos, de fiecare dată, chiar dacă nu voi mai fi eu primar. Recunoștința mea este totală pentru locuitorii comunei Roseți, pentru faptul că mi-ați dat girul, acum un an, să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră. Ați vrut ca eu să vă conduc încă patru ani de zile destinele localității. Biserica și-a făcut datoria, ca de fiecare dată, prin faptul că cei care sunt amintiți pe acest monument, sunt pomeniți la fiecare slujbă care are loc în biserică. Aceeași recunoștință o am pentru domnii profesori de la care doresc, în continuare, să îi învețe pe copii adevărata istorie a României și să îi respecte pe cei care și-au sacrificat viața pentru ca noi să trăim liberi.”, a spus în cuvântul său, primarul Nicolae Râjnoveanu.

Celor prezenţi, după eveniment, le-au fost împărţite pachete, făcute special pentru Ziua de Înălţare, cu cozonac şi ouă roşii.

  Ziua Eroilor sărbătorită la școala Iancu Rosetti, din Roseți

 

   Primarul alaturi de copiii care au sustinut momente artistice 

 

   Inaltarea Domnului este una din cele mai mari sarbatori crestine oranduita in amintirea zilei cand  Mantuitorul Isus Hristos s-a inaltat la ceruri .

     Pe data de 13.06.2013 a avut loc, in fata Monumentului Eroilor, din comuna Roseti, un amplu program dedicat acestei maretei zile .      Copiii s-au bucurat de prezenta primarului Nicolae Râjnoveanu si a oficialitatilor din partea Prefecturii  Calarasi, si si-au inceput programul cu Imnul Eroilor, timp in care s-au depus coroane de flori, pe treptele Troitei, de catre copii de la gradinita din localitate.

    Organizatorii programului au fost prof. Vasile Lucretia si prof. Manu Nicoleta,  iar obiectivul acestei actiuni a fost informarea si constientizarea elevilor, dar si a locuitorilor comunei, despre importanta acestei zile. Imbracati in costume traditionale romanesti, elevii clasei a V-a A au prezentat un montaj literar artistic, iar elevii de clasele VII-VIII au realizat un colaj de versuri patriotice.

    Sub indrumarea inv. Râjnoveanu Daniela  si inv. Rotaru Marilena, elevii ciclului primar, au oferit momente incarcate de sensibilitate celor prezenti, in cinstea celor ce s-au jertfit pentru tara. De asemenea , prof. Dumitru Cristina a coordonat momentul intitulat ”Ne cinstim eroii”, iar prof. de religie Oprisan Constantina a  indrumat elevii realizand “Serbarea Inaltarii Domnului”. La actiune a participat si dir. adj. Cârjila Daniel si consilierul educativ prof . Vasile Virginia.

Directorul Scolii Roseţi,  prof. Daniel Felea a spus: “În fiecare an, scoala nu uita sa cinsteasca aceasta zi deosebita, pentru ca pilda eroilor da curaj si incredere tinerei generatii”.

Please enter banners and links.

Next Post

Primarul Drăgulin: „Îmi doresc două mandate în fruntea municipiului Călărași”

sâm iun. 15 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱10 iunie 2012, a însemnat, pentru toţi primarii, testarea, prin votul cetățenilor, a  credibilității, profesionalismului și a suportului de care se bucură aceștia, în fața electoratului. Unii au mers pe dorința continuității, alții pe cea de schimbare. Acest ultim lucru s-a întâmplat și în municipiul […]