10 iunie 2012, a însemnat, pentru toţi primarii, testarea, prin votul cetățenilor, a credibilității, profesionalismului și a suportului de care se bucură aceștia, în fața electoratului.
Unii au mers pe dorința continuității, alții pe cea de schimbare. Acest ultim lucru s-a întâmplat și în municipiul reședință de județ, unde primar al municipiului Călărași a devenit Daniel Ștefan Drăgulin. Despre primul an, încheiat în fruntea comunității, am stat de vorbă cu primarul ales de 56,45% dintre călărășenii care și-au exprimat dreptul de vot.
A trecut un an de mandat, cum vi s-a părut? Un an greu, uşor?
Daniel Ștefan Drăgulin: Când am intrat în campania electorală, încrezător că voi câştiga alegerile, ştiam ce mă aşteaptă în primărie. Ştiam problemele de la nivelul municipiului şi nu am venit nepregătit.
După 8 ani în administraţia publică judeţeană, am venit în primărie, unde activităţile sunt oarecum diferite. Aici lucrezi cu cetăţenii din municipiu, în fiecare zi, şi pot spune că, anul ce a trecut, nu a fost mai uşor sau mai greu, a fost cum mă aşteptam să fie atunci când am decis să schimb administraţia judeţeană, cu cea de la nivelul municipiului. Întotdeauna există o perioadă de acomodare, de documentare şi aprofundare a situaţiei, astfel încât să iei decizia cea mai bună, în cunoştinţă de cauză.
Cum aţi găsit personalul din primărie? Sunteţi mulţumit de activitatea lor, mai ales că viceprimarul Dumbravă şi-a exprimat nemulţumirea în raport cu activitatea unor angajaţi din primărie?
Daniel Ștefan Drăgulin:Aş vrea să spun că nu numai Virgil Dimbravă a afirmat acest lucru, chiar eu am declarat că nu sunt mulţumit, în totalitate, de activitatea de la nivelul primăriei. Există oameni care nu s-au adaptat la cerinţele mele, dar asta nu înseamnă că, marea majoritate, nu îşi îndeplineşte sarcinile pe care le are. Era normal ca, după 8 ani, obişnuiţi cu un anumit stil de lucru, mai puţin alert, pentru unii adaptarea să se facă mai greu. Cetăţenii nu mai au răbdare, doresc ca lucrurile să se schimbe în bine cât mai repede, iar noi trebuie să ţinem ritmul cu solicitările acestora.
Vorbim de primul buget pe care l-aţi elaborat dvs., în acest an. Care sunt principalele investiţii pe care vi le-aţi propus?
Daniel Ștefan Drăgulin: Sunt multe. Mi-aş dori, aşa cum vor şi cetăţenii, să anvelopăm toate blocurile, să asfaltăm toate şoselele, să avem toate trotuarele refăcute, parcări bine amenajate, locuri de joacă pentru copii, şcoli îngrijite. Nu le poţi face pe toate într-un an, e absurd să crezi că lucrurile pot fi făcute dintr-o dată. Ele se fac, pas cu pas. În campania electorală, mi-am propus reamenajarea zonelor dintre blocuri, ce aparţin primăriei. Am demarat un studiu de prefezabilitate, pentru ca aceste spaţii să fie transformate în zone verzi, spaţii de joacă pentru copii, parcări amenajate.
Nu am uitat de lucrările de termoizolare a blocurilor, problema reabilitării termice a acestora fiind una naţională. La ora actuală, suntem singura municipalitate reşedinţă de judeţ care a depus un proiect spre finanţare prin P.O.R., la ADR Sud Muntenia. Sper ca locuitorii oraşului, văzând cum se va realiza o astfel de termoizolare, să fie tot mai mult interesaţi să-şi includă aparatamentele în astfel de proiecte. Primul proiect depus, va reabilita termic 4 blocuri, în pregătire fiind alte două aplicaţii, una cu trei şi alta cu două blocuri., astfel ca la finalul perioadei de depunere a proiectelor, vom avea în municipiu propuse a se reabilita termic 9 blocuri şi peste 200 de apartamente.
N-aş vrea să mă uit înspre perioadă anterioară, dar chiar dacă unii vor interpreta că mă plâng, nu pot să nu remarc că, în loc să folosim banii pentru dezvoltare, a trebuit să acoperim unele creanţe de la vechea administraţie. În total sunt vreo 35 de miliarde de lei vechi, bani cu care aş fi putut moderniza în proporţie de 90 % strada I.L. Caragiale.
Am în intenţie, la rectificarea de buget, să suplimentez alocarea banilor pentru întreţinerea drumurilor, pe cât posibil, astfel, să nu mai avem gropi pe drumurile din municipiu.
Despre lucrările de iluminat public ce ne spuneți?
Daniel Ștefan Drăgulin: La începutul mandatului, erau în evaluare ofertele depuse pentru mentenanţa iluminatului public. A câştigat o firmă din Bucureşti, Flash, care, în prezent, derulează o lucrare de înlocuire a cablurilor vechi, urmată de plantarea noilor stâlpi de iluminat. Am început cu zonele centrale, parcurile, şi vom extinde lucrarea în tot municipiul.
Prin montarea cablurilor subterane, s-au făcut aceste săpături în oraş, pe care unii rău intenţionaţi le-au numit „tranşee”, ce au creat un anumit disconfort, inevitabil atunci când sunt lucrări de acest tip. Un primar nu poate fi evaluat după un an sau doi, activitatea desfăşurată urmând a se vedea la sfârşitul unui mandat.
În anul ce va urma, vom demara investiţia de modernizare a pieţelor Cuza Vodă şi Centrală, în zona respectivă urmând a rebilita trotuarele, până la Prefectură. Vreau să asigurăm condiţiile unui comerţ civilizat, iar micii producători agricoli să aibă spaţii decente, curate, unde să-şi ofere produsele spre vânzare.
Avem în vedere extinderea canalizării pe străzile adiacente I.L. Caragiale, închiderea inelului zonei cartier Cărămidari, pentru ca, ulterior, să începem pietruirea şi modernizarea acelor străzi. N-am uitat modernizarea străzilor din cartierele Măgureni şi Mircea Vodă, în prezent, fiind în evaluare ofertele depuse de societăţile ce vor realiza investiţia de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în municipiu.
Trebuie să avem răbdare, lucrurile efectuându-se într-o anumită logică, şi nu la îndemnul sau cheremul cuiva. Dacă am asfalta străzile înaintea realizării lucrărilor de apă şi canalizare, am irosi practic aceşti bani, făcând apoi o dublă chetuială pentru modernizarea străzilor.
N-am uitat de faptul că municipiul are nevoie de baze de agrement pentru tineri. Vom moderniza baza Navrom şi scena din parcul Dumbrava. Investiţiile sunt în atenţia noastră, dar nu le putem face pe toate în acelaşi an. Toate au la bază o evaluare pe care o efectuăm, astfel că, în următorii doi – trei ani să realizăm ceea ce ne-am propus.
Am amintit, până acum, o serie de activităţi pe care le-aţi realizat, în acest an. Consideraţi că presa a reflectat corect, dând dovadă de obiectivitate sau tendenţios, aceste acţiuni?
Daniel Ștefan Drăgulin: Presa este liberă să prezinte lucrurile după modul în care gândeşte. Emondajul a fost o acţiune nouă pentru mulţi. Eu spun că timpul este cel mai bun judecător. Peste doi ani, vom vedea dacă ceea ce noi am început anul acesta, a fost benefic sau nu.
Alte două subiecte de interes, pentru cetăţenii municipiului, dar şi pentru ceea ce v-aţi propus în calitate de primar, sunt dezinsecţia şi reducerea numărului câinilor vagabonzi. În ce măsură pot fi ele realizate, mai ales că suntem într-o perioadă în care ţânţarii îşi simţită, din plin, prezența, iar câinii vagabonzi, pe străzile oraşului, de asemenea?
Daniel Ștefan Drăgulin: Vreau să vă spun că am alocat 4 miliarde de lei pentru dezinsecţie, în comparaţie cu anul trecut, când au fost alocate doar 2 miliarde de lei vechi. O parte dintre aceştia s-au cheltuit, într-o primă fază, pentru delarvare, dar şi pentru tratamentul contra căpuşelor, după care s-a trecut la faza următoare, dezinsecţia, acţiune realizată în două etape.
Sigur, realitatea este că încă sunt ţânţari, dar să nu uităm că anul acesta au fost inundate suprafeţe mari de luncă şi pădure, în zonă adiacentă municipiului. Din păcate, acestea sunt zone mai greu accesibile pentru a face operaţiunea de delarvare. Veţi vedea că, atunci când vremea va fi stabilă, şi nu vom mai avea ploi care să diminueze efectul dezinsecţiei, vom continua cu tratamentul aerian, dar şi cu cel de sol.
În ceea ce priveşte problema câinilor vagabonzi, vă dau un singur exemplu. De la o capacitate de 120 de locuri în padocuri, am ajuns la o capacitate de 500 de locuri, lucrându-se la extinderea acesteia către 1.000. Într-un an de zile, au fost prinşi, trataţi şi sterilizaţi peste 1.000 de câini.
Nu este o activitate uşoară, un câine aflat sub tratament de sterilizare, este hrănit şi ţinut sub observaţie peste 15 zile, iar cheltuielile efectuate cu acesta nu sunt de neglijat, ţinând cont de legislaţia în vigoare din domeniu. Am să vă dau câteva cifre: într-un an, au fost prinşi 1.627 de câini comunitari, din care, din păcate, doar 61 au fost adoptaţi de cetăţenii oraşului, în pofida campaniei desfăşurate în acest sens, iar 467 au fost repuşi în libertate. Cheltuiala lunară cu un câine comunitar este de 232 lei, la care se adaugă 1,60 lei pe zi, cheltuiala pentru hrană.
Ne spuneați, recent, de o pistă de alergare pentru locuitorii oraşului în parcul Dumbrava, şi că aţi demarat un studiu în vederea realizării acesteia.
Daniel Ștefan Drăgulin: Este o analiză pe care o desfăşuram şi, în acest sens, i-am solicitat arhitectului-şef să prezinte un plan al zonei, în care să încadreze şi o pistă de alergat ce va avea peste un km. Dorim să o realizăm din zgură sau, poate asfalt, pista urmând să fie alipită zonei pietonale. Intenţia este de realiza pista de alergare în acest an, prin diminuarea, însă, a unei părţi din zona verde adiacentă aleilor pietonale, cu condiţia ca zona verde, pierdută prin acest proiect, să o realizăm, în cotrapondere, într-o altă zonă a oraşului.
Tot lângă zona parcului Dumbrava, avem intenţia de a asana lacul Jirlău, în fapt, un bazin decantor al celor de la A.N.I.F. . Vom analiza, împreună cu cei de la ANIF, modalitatea de eliminare a apelor în perioadele în care se impune acest lucru, iar modernizarea zonei lacului o putem efectua prin două posibilităţi: fie printr-un proiect cu finanţare nerambursabilă, fapt ce va necesita însă timp, fie prin concesionarea zonei cu destinaţie precisă de lac de agrement.
Suntem în evaluarea situaţiei, iar dacă nu vom găsi o sursă de finanţare a proiectului, în perioada imediat următoare, am putea să scoatem zona la concesiune.
Banii alocați din buget, pentru organizarea unor evenimente publice, sunt mulți, comparativ cu anii anteriori?
V-am spus că nu vreau să mă uit în trecut. Nu ştiu câte evenimente a organizat fosta conducere a primăriei. Sunt oameni mulţumiţi de evenimentele organizate, dar există şi cetăţeni mai puţin mulţumiţi.
Am schimbat imaginea acestor evenimente, iar Zilele Municipiului Călăraşi, au debutat cu evenimentul cultural prezentat de ansamblurile folclorice ale oraşelor înfrăţite cu municipiul Călăraşi, ziua Marinei şi Boboteaza, au avut o altă amploare, am readus în prim-plan botezul cailor.
Am organizat, pentru prima dată, serbările de Crăciun, în colaborare cu Consiliul Judeţean, eveniment plăcut şi inedit. Iar iluminatul stradal, realizat cu ocazia acestui eveniment, a fost apreciat de cetăţeni, mai ales că, până acum, cred că eram printre puţinele reşedinţe de judeţ care nu aveau un iluminat stradal adecvat sărbătorilor de iarnă.
Şi aş putea continua enumerarea cu manifestările de 8 martie şi 1 iunie, evenimente la care publicul călărăşean a participat cu mare plăcere.
Câte mandate aţi dori să continuaţi în fruntea primăriei municipiului Călăraşi? Vă tentează, în 2016, președinția Consiliului Judeţean, având în vedere faptul că preşedintele Filipescu a declarat că nu-şi mai doreşte încă un mandat?
Daniel Ștefan Drăgulin: E greu de spus acum. Vor fi proiecte pe care le voi finaliza, în acest mandat, şi altele pe care le voi începe, şi pe care mi-ar părea rău să nu le continui. De aceea, în acest moment, vă spun că doresc să mai candidez pentru un mandat la Primărie. Cetăţenii oraşului trebuie să ştie că e greu să pleci de la aproape nimic şi să dezvolţi, totul, într-un singur mandat. Sunt lucruri care nu s-au făcut, de peste 20 de ani. Am găsit o primărie care n-a atras fonduri europene, decât în valoare de 200 de mii de euro, iar acum, prin proiectele de reabilitare termică, vom putea aduce fonduri nerambursabile de 2 milioane de euro. Vreau să menţionaţi ca Drăgulin nu a venit să doarmă la primărie, ci va munci pentru a realiza ceea ce a spus cetăţenilor că va face, în campania electorală.