M. Sănătății/ Medicii ginecologi NU operează ilegal, în Spitalul Județean Călărași
În urmă cu două săptămâni, declarația făcută de managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, dr. Romulus Șerban, a creat rumoare, atât în rândul medicilor de pe secția ginecologie, cât și în rândul călărășencelor, în mod special, deoarece acesta afirma că nu se pot face cezariene și intervenții chirurgicale, pe această secție, după ora 16.00.
Managerul spitalului își justifica afirmația prin faptul că medicii au încălcat un ordin dat de M.Sănătății, în 2011, privind reclasificarea secției.
„Conform ordinului, nu se putea interveni chirurgical, în ultimii pe 5 ani, pe această secție, după ora 16.00, iar dacă au intervenit, a fost ILEGAL”, declara managerul.
“Dacă au făcut cezariene, au făcut pe răspunderea lor. Dar, legal, nu aveau voie să intervină chirurgical, după ora 16.00. Răspunderea spitalului nu există, pentru că medicul şi echipa medicală îşi pun parafa. Doctorii ştiu de aceste prevederi, de la controlul Ministerului Sănătăţii, efectuat înainte de a veni eu aici, în 2011. Soluția în cazul unei urgențe care ar veni la spital, după ora 16.00, pe această secție, este…:„Să chemăm SMURD-ul, pentru că nu avem voie să intervenim.”, a fost răspunsul primit de la conducerea spitalului.
Ținând cont de aceste declarații, care au creat panică, așa cum era de așteptat, în rândul femeilor însărcinate, dar și al celor care ar putea avea probleme, după ora 16.00, ne-am adresat Ministerului Sănătății, solicitând să ni se spună dacă medicii de pe secția obstetrică-ginecologie pot interveni, în caz de urgență.
Răspunsul primit, în cursul zilei de astăzi, este următorul:
Intervențiile chirurgicale sunt legale, 24h din 24h, pe secția obstetrică-ginecologie
„Ca urmare a adresei dumneavoastră, prin care solicitati informații referitoare la declarațiile managerului Spitalului Județean de Urgenţă Călărași, Dan Romulus Șerban, în cadrul conferinței de presă organizată la sediul unității sanitare, va comunicam urmatoarele:
În conformitate cu prevederile HG nr. 534 din 30.05.2002, privind strategia de reabilitare şi reorganizare a sistemului de asistenţă medicală spitalicească de specialitate în obstetrică-ginecologie şi neonatologie din România, a fost elaborat Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 910 din 18.11.2002 privind criteriile de ierarhizare a secţiilor de spital de specialitate obstetrică, ginecologie şi neonatologie, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, potrivit Ordinului nr. 1881 din 29 decembrie 2006 privind ierarhizarea unităţilor spitaliceşti, a secţiilor şi compartimentelor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie, cu modificările şi completările ulterioare, în Anexa 1, la nr. crt. 51, se regăsește Spitalul Județean de Urgenţă Călărași, cu nivel de ierarhizare 1b.
În baza reglementărilor ordinului enunțat mai sus ( Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 910 din 18.11.2002):
Activităţile chirurgicale din unităţile de nivel 1 se vor limita în funcţie de pregătirea profesională şi experienţa personalului medical existent şi de existenţa personalului şi facilităţilor de anestezie-terapie intensivă şi laborator.
În situaţii de urgenţă, în absenţa condiţiilor minimale pentru asigurarea securităţii intervenţiei chirurgicale, se va putea opera în limitele competenţelor unităţii doar pe răspunderea colectivului operator şi numai în situaţia în care temporizarea intervenţiei prin transport ar pune în pericol viaţa pacientei.
Unitatea de ginecologie, obstetrică şi neonatologie de nivel 1b, are aceeaşi organizare structurală ca o unitate de nivel 1a, plus obligatoriu 1 secţie (minimum 25 paturi) de obstetrică-ginecologie și acces la servicii de ATI 24 de ore din 24, adică şi după terminarea programului obişnuit de lucru de dimineaţă (un compartiment sau secţie ATI comune spitalului din care face parte unitatea şi posibilitatea apelării medicului ATI de la domiciliu după terminarea programului obişnuit de lucru de dimineaţă).
Lipsa personalului si a dotărilor cu echipamente medicale au dus la declasificarea spitalului
In urma verificarilor efectuate de comisia de control a ministerului la Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi pentru punerea in aplicare a masurii nr. 24 privind inceperea procedurilor de reevaluare a clasificarii unitatii sanitare mentionate ca urmare a deficientelor constatate (lipsa personal si dotari cu echipamente medicale), s-a solicitat DSP Calarasi, propunerea de reclasificare a unitatii sanitare insotita de cererea tip, fisa de autoevaluare actualizata si documente justificative necesare in vederea clasificarii spitalului intr-o noua categorie in functie de criteriile minime obligatorii prezentate.
In urma analizei documentelor inaintate de conducerea spitalului, Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi a fost incadrat intr-o noua categorie, inferioara celei anterioare potrivit criteriilor minime obligatorii necesare.”
Managerul a anunțat desființarea gărzii de pe secția ginecologie
Mai mult, de la 1 aprilie 2016, managerul spitalului declara că va desființa garda pe secția obstetrică-ginecologie, dacă se va menține gradul IV, la care a fost declasificat spitalul, deoarece nu mai este obligat să mențină decât două gărzi.
“De-acum, vom asigura doar patru gărzi, deși suntem obligați să avem două, iar acestea sunt: medicală, chirurgie, pediatrie și UPU. Dispare garda de ATI și cea de Obstetrică-Ginecologie, din lipsă de medici proprii. La ATI, celor trei medici din Silistra nu le-a mai fost prelungit contractul, deoarece au trecut 3 ani de când lucrează aici și, conform legislației, pentru a rămâne era obligatoriu ca ei să devină angajații spitalului, ceea ce nu au dorit. Acum avem un singur medic anestezist, iar pe secția obstetrică-ginecologie nu mai avem decât doi medici angajați ai spitalului, ceilalți fiind cu contract.”, spunea, în urmă cu două săptămâni, managerul Șerban.
Ministerul Sănătății contrazice teoria, cu legea: Spitalul din Călărași este obligat să aibă gardă pe secția ginecologie
Conform prevederilor art.6, Anexa 2 ale OMS nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei si a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor in functie de componenta, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru clasificarea in categoria IV, in conformitate cu prevederile art.1, alin.(1) si art. 2, pct.8 din OMS nr. 1408/2010, spitalele trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele criterii minime obligatorii:
3.Continuitatea asitenteti medicale, trebuie sa fie asigurata, obligatoriu, de urmatoarele categorii de personal:
4.1. medici de specialitate, in una dintre specialitatile:
- a) medicina interna; b) pediatrie; c) chirurgie generala; d) obstetica-ginecologie (in baza prevederilor art.6, pct.4).
Continuitatea asistentei medicale trebuie sa se asigure prin cel putin doua linii de garda, organizate astfel:
- a) linie de garda pentru specialitatile medicale;
- b) linie de garda pentru specialitatile chirurgicale (art.6, pct.4, anexa 2 ale OMS nr. 323/2011).
Asadar, unitatea sanitara are obligativitatea asigurarii continuitatii asistentei medicale obligatorii prin medici de specialitate in specialitatea obstetrica-ginecologie, avand in vedere si ierarhizarea in nivelul 1b a unitatii de ginecologie, obstetrica si neonatologie, care trebuie sa asigure „linie de garda proprie pe unitatea de ginecologie, obstetrica si neonatologie.”, este răspunsul dat de Ministerul Sănătății, la solicitarea transmisă de ziarul “Actualitatea de Călărași”.