Grădinița Rostogol Călărași implicată într-un spectacol cu scop caritabil

Print Friendly, PDF & Email

RostogolFinalul săptămânii trecute a fost unul activ pentru educatoarele de la Grădiniţa Rostogol, din Călăraşi, şi nu numai. Acestea, alături de un specialist sosit din Germania, au învăţat tehnica decorării materialelor textile din bumbac, decoraţiuni pe diverse obiecte şi accesorii, decoraţiuni temporare pe suprafeţe netede şi lucioase, tehnica şerveţelului, lucruri care să fie transmise apoi copiilor din gradiniţă. Lucrul manual cu vopsele netoxice, aduse din Germania, va avea, pentru început, un scop caritabil. Acela de a vinde produsele făcute de copii şi educatoare, în cadrul unui spectacol caritabil, ce va avea loc în data de 13 decembrie, fondurile fiind apoi direcţionate către un elev al şcolii nr. 11, depistat cu leucemie.

Tehnicile deprinse, de cadrele didactice, vor continua, apoi, să fie transmise preşcolarilor, în cadrul unui atelier de lucru ce va fi organizat la Grădiniţa Rostogol, permanent.

Rostogol 2Despre noile metode deprinse de cursanţi, am discutat cu reprezentantul C.Kreul GmbH&Co.KG, Dan Deleanu Schussler, cu inspectorul pentru învăţământul preşcolar, Bica Simion, precum și cu directoarea Grădiniței Rostogol, Elena Popescu, gazda acțiunii.

 Dan Deleanu Schussler, reprezentantul C.Kreul GmbH&Co.KG, ne-a povestit care este rolul său în acest parteneriat:

D.D.Schussler: Sunt prezent aici, sub auspiciile unui proiect al Ministerului Educaţiei Naţionale, în cadrul căruia suntem parteneri.

Este prima grădiniţă la care aţi venit din Călăraşi?

 Dan Deleanu Schussler: Da, este prima grădiniţă şi suntem aici ca urmare a unui curs pe care dna directoare Popescu l-a efectuat la sediul reprezentantei noastre din Braşov.

Ce-i învăţaţi pe educatorii noştri să realizeze?

 Rostogol 3Dan Deleanu Schussler: De fapt, le prezentăm câteva tehnici noi, pe care să le lucreze cu copiii, pentru dezvoltarea unor abilităţi şi, în special, a îndemânării şi responsabilităţii lucrului manual. În plus, este o pregătire pentru cunoaşterea şi păstrarea frumosului, pe viitor. Cineva spunea că în România interesul pentru artă s-a pierdut și este mare păcat.

Ne puteţi spune care este activitatea firmei pe care o reprezentaţi?

 Dan Deleanu Schussler: Sunt reprezentatul unuia dintre cei mai mari producători de materiale specifice pentru artişti şi dezvoltarea educaţiei. Produsele noastre sunt non-toxice, sunt produse ecologice, special, unele dintre ele, făcute pentru copii.  Sunt exemple de culori pe baza cărora fabrici din lume colorează jucăriile, în special cele din lemn, acestea nepericlitand sănătatea copilului, în cazul în care acesta duce la gură respectivă jucărie.

 Aţi venit cu astfel de produse la Călăraşi?

Dan Deleanu Schussler: Cu aceste produse suntem veniţi cam de 3 ani în România, eu lucrând în Germania la firma respectivă, pentru secţia de export.

Deci aţi prezentat, astăzi, produsele pe care le comercializaţi, învăţându-i şi tehnicile de utilizare. În ce constau acestea, pentru că am văzut că se lucrează, inclusiv, pe şerveţele.

Dan Deleanu Schussler: Da, sunt mai multe tehnici, în principiu. În cazul în care este vorba de tehnica şerveţelului, aceasta nu înseamnă doar şerveţelul, ci şi finalizarea tabloului prin dezvoltarea pe bază de lucru şi complementarea acestuia cu tehnica de lucru pe acril, cu îndemânare şi, în special, imaginaţia fiecăruia dintre cei care lucrează. Tehnicile de lucru sunt mai multe, am început cu fototransferurile, după care am continuat cu lucrul pe textil, care se poate lucra cu ajutorul şabloanelor, în cazul în care copii sunt prea mici pentru a definitiva o lucrare, care să le şi placă, pentru că finalitatea contează de multe ori, dar se poate lucra şi fără, acolo unde este un pic de talent şi copilul a fost mai bine “prelucrat”. Pentru că nu toate educatoarele sau toţi părinţii mai lucrează cu ei şi acasă. Şi este păcat, pentru că astfel copilul îşi pierde îndemânare, şi o parte din frumos.

Spuneţi-ne dacă este singurul loc, din județ, în care v-aţi oprit pentru a-i învăţa pe educatori şi cadrele didactice să lucreze cu astfel de culori?

 Dan Deleanu Schussler: Noi lucrăm de 3 ani în România, începând cu acest proiect, în judeţele Tulcea şi Constanţa, fiindcă, de multe ori, ne se pune problema că părinţii copiilor nu au bani, cu toate că preţurile nu sunt mari, dacă stai să te uiţi la finalitatea produsului şi, în special, la calitatea produselor, pentru că unde există calitate la culori există şi un consum foarte mic, datorită conţinutului foarte mare de pigmenţi şi a calităţii acestora. După cele 2 judeţe, am continuat în Timiş şi Arad, după care în Ialomiţa şi Bucureşti, apoi la Şcoala de Vară Internaţională a cadrelor didactice, unde am avut ocazia să fac cunoştinţă cu  ministrul Pricopie, care apreciind acest lucru nou, ne-a primit cu interes. Aici, am fost prezenţi lucrând, pentru prima dată, cu 250 de educatoare şi învăţătoare.

După ce se termină acest curs, să înţelegem că produsele, aduse din Germania, folosite la lucru, urmează a fi cumpărate?

 Dan Deleanu Schussler: În cazul în care există un interes asupra tehnicilor şi după ce se va discuta de rentabilitatea acestor produse, automat, dacă prezintă interes pot fi cumpărate. Dar mai puţin contează partea comercială, contează cel mai mult, partea de noutate şi cea de lucru cu copii, ceea ce s-a cam pierdut în ultimii ani. Şi din păcate există în continuare aceasta carenţă în educaţia acestora. Este o părere personală, faţă de care mi se poate sau nu, să mi se dea dreptate.

Rostogol 4Directorul grădiniţei Rostogol, Elena Popescu, ne-a declarat:

 Doamna director, vă rog să-mi spuneţi dacă acest curs, la care sunt înscrişi educatorii ce reprezintă grădiniţa, dar şi creşa, va avea o continuitate? Înţeleg că aveţi şi un scop caritabil pentru care desfăşuraţi această activitate.

 Elena Popescu: Într-adevăr, o să realizăm un atelier de creaţie plastică pentru a dezvolta tehnici noi, a stimula creativitatea, atât cu cadrele didactice, cât şi cu preşcolarii noştri. Aceste produse pe care le vom finaliza cu tehnicile învăţate, au fost realizate prin implicarea întregului personal din grădiniţă, a celor 15 educatoare, pentru că vrem ca aceste tehnici să fie aplicate atât în creşă, unde avem copii de 2 şi 3 ani, cât şi în grădiniţa noastră.

După finalizarea cursului ne vom întâlni şi vom organiza ateliere de lucru în grădiniţă, atelierele urmând a consta în finalizarea unor produse pe care le vom dona în scop caritabil, pentru un copil de la şcoala nr. 11, bolnav de leucemie. Produsele pe care noi le-am achiziţionat, făcând acest curs, le vom folosi împreună cu copiii, părinţii fiind cei ce vor veni în ajutorul nostru. De asemenea, vom pregăti şi un spectacol la Teatrul Popular, în primul rând, cu copiii de la grupa mare, pregătiţi de dna. educator Dinu Viorica, dar şi prin implicarea celorlalte grupe, pentru că toate doamnele educatoare sunt perfecţionate.

Lucrările, realizate în scop caritabil, vor putea fi achizionate doar de acolo?

Elena Popescu: Nu, se pot achiziţiona şi din grădiniţă. Ele vor fi personalizate şi credem că părinţii vor fi interesaţi să achiziţioneze lucrările realizate de proprii copii, mai ales că acestea sunt produse cu un scop nobil. În parteneriat cu firma germană şi cu dl. Deleanu, reprezentantul acesteia, suntem deschişi, inclusiv, pentru deschiderea unui club, în care vom folosi produsele respective, de calitate, pentru că ar fi păcat să nu utilizăm lucruri de bună factură. În club vor putea fi pregătiţi preşcolarii, în afara programului de grădiniţă. Sunt aşteptaţi nu numai preşcolarii, ci şi şcolarii şi părinţii acestora, pentru că produsele pot şi realizate, indiferent de vârstă, de către cei ce iubesc arta şi frumosul.

Să înţelegem că va fi un club în afara orelor de program, în care orice doritor ar putea fi învăţat, contra cost, să utilizeze aceste tehnici şi să producă lucrări de artă plastică?

Elena Popescu:  Copiii noştri vor fi pregătiți fără costuri, putând fi însoţiţi de părinţi, cursurile fiind organizate în cadrul grădiniţei. Noi ne-am perfecţionat pentru a-i învăţa, gratuit, pe copiii din grădiniţă.

De când va putea începe acest curs?

Elena Popescu:  După sărbători, până atunci pregătindu-ne pentru acest scop caritabil, astfel că nu vom avea timpul suficient necesar deschiderii clubului. Vom deschide şi un cont, printr-o societate de voluntariat, în care se vor colecta banii pentru acţiunea caritabilă. În afară de cadrele didactice de la GPP Rostogol, s-au mai implicat doamnele directoare de la “Elisabeta Rosetti” din Roseţi, de la Grădiniţa Prâslea, Grădiniţa Tara copilăriei, avem colege de la clasele pregătitoare ale şcolii 11, care îşi susţin colegul ce trece prin momente grele, deoarece copilul i-a fost diagnosticat, de curând, cu leucemie.

Rostogol 5Avem şi un parteneriat cu şcoala nr.11, “Tudor Vladimirescu”, aceştia fiind angrenaţi în acest proiect caritabil, venind să lucreze. Avem implicaţi, de asemenea, colegi de la Grădiniţă Brotăcel, din Modelu, de la grădiniţele “Amicii”, “Voinicel”, de la “Step by step”, din Călăraşi. Au venit din dorinţa de a învăţa şi a transmite copiilor aceste tehnici.

Bica Simion, inspector învăţământul preşcolar, ne-a declarat:

„Inspectoratul Şcolar pentru învăţământul preşcolar îşi impune să între în cât mai multe acţiuni de formare a colegelor educatoare, din tot judeţul, pentru a nu se crede că cineva este preferat. În acelaşi timp, ineditul fascinează, dar nu pe toată lumea, iar cei receptivi au ocazia să câştige foarte mult. Am văzut din implicarea colegelor mele care nu au refuzat să participe astăzi, deşi este zi de week-end, la un astfel de curs de formare. Am văzut interesul pentru a învăţa aceste tehnici de lucru, să le priceapă pentru ele şi, apoi, să  le transmită, mai departe, copiilor.

Din partea Inspectoratului Şcolar Călăraşi există multă deschidere, observăm, prin faptul că, inclusiv dumneavoastră, participaţi la acest curs.

B. Simion: Deşi am avut o săptămână încărcată nu am putut să lipsesc de la un astfel de curs. Dacă cineva va dori să afle tainele acestor tehnici, le voi sta la dispoziţie.

Ne bucurăm că reuşiţi să fiţi aproape de grădiniţele pe care le aveţi sub coordonare şi suntem convinşi că acesta este doar unul dintr-o serie de parteneriate pe care le aveţi încheiate.

Aşa este, pentru că mai avem un curs de formare care va urma să fie ţinut în acest an, şi la începutul anului 2014, alături de Viorica Preda, inspector în Ministerul Educaţiei şi Cercetării vom demara un alt curs,  asupra căruia urmează să ne decidem că va fi cel mai bun pentru educatoarele noastre.

Vă mulţumim că sunteţi alături de noi şi că promovaţi această implicare a educatorilor noştri în activităţile extracurriculare!

De menționat că spectacolul caritabil va avea loc la Sala de Spectacole Barbu Știrbei Călărași, în data de 13 decembrie, ora 13,00, iar produsele confecționate de copii și educatoare pot fi cumpărate de la expoziția cu vânzare ce va fi organizată în holul sălii, banii strânși urmând să fie depuși într-un cont, special creat pentru copilul bolnav de leucemie. 

 

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Deputatul Daniel Florea îl aduce pe reprezentantul Mc Donald’s la Călărași

joi nov. 28 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Cunoscutul deputat  social-democrat, Daniel Florea, a reuşit, după un an de mandat, să demonstreze că, este unul dintre puţinii parlamentari care se implică  activ în rezolvarea numeroaselor probleme, cu care se confruntă întreaga comunitate călărăşeană. Prin acţiunile şi iniţiativele sale, deputatul Florea a ţinut să  […]