Evaluarea „subiectivă” a elevilor, cu repetiţie

Print Friendly, PDF & Email

Evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a, s-a lăsat cu bătaie de cap, atât pentru copii, părinţi, cât şi pentru profesori.

Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”, un text ales parcă deloc la întâmplare, şi care i-a făcut pe profesori şi până la ministrul de resort, să răsfoiască manualele, pentru a da un raspuns: este subiectivă sau predicativă? Mai ceva ca întrebarea hamletiană, profesorii s-au bătut în idei pentru a stabili, ce se vrea a fi textul cu pricina! După trei zile de dezbateri în prime-time la televiziuni, a venit şi răspunsul: este şi subiectivă, şi predicativă! Curat, murdar, cum ar spune Caragiale! Adică ambele variante sunt corecte, iar cine a spus predicativă şi nu subiectivă, sau invers, sunt punctaţi cu cele 60 de sutimi, conform baremului. În cursul zilei de joi, 28 iunie, şi lucrările elevilor din judeţul Călăraşi au intrat la recorectare, pentru a se acorda, tuturor cele 60 de sutimi pe acest subiect, dacă au ales una dintre cele două variante de răspuns acceptate. Constantin Tudor, inspectorul general şcolar nea declarat că, altfel, evaluarea s-a derulat fără probleme, un singur caz fiind înregistrat la Dor  Mărunt, unde un elev a folosit un pix cu mină de culoare neagră şi nu albastră, încălcând astfel, regulamentul. Acesta a primit nota din oficiu 1 şi va fi repartizat la un liceu, dar media mică nu îi va permite să ajungă la liceul dorit. Revenind la propoziţia subiectivă/predicativă, nu putem să nu ne întrebăm: Dacă unor mari nume universitare, inclusiv ministrului, le-au trebuit trei zile să decidă ce este propoziţia cu pricina, cum de trebuiau elevii să se decidă în două ore de examen cum stă problema? Din păcate, nu este pentru prima dată când elevii sunt supuşi unor teste pe care, nici măcar profesorii nu ştiu să le rezolve sau, care, depăşesc cu mult anul de pregătire pe care îl încheie, fapt întâmplat de cele mai multe ori la olimpiadele şcolare!

Please enter banners and links.

Next Post

Doi consilieri judeţeni nu au fost validaţi

mie iul. 4 , 2012
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În data de 26 iunie, cu începere de la ora 19,00, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi, a avut loc întrunirea aleşilor judeţeni, validarea mandatelor acestora şi depunerea jurământului. Alegătorii au adus laolaltă, prin votul lor, persoane binecunoscute călărăşenilor prin funcţiile publice deţinute în […]