„HOLOCAUST – DE LA DEZILUZIE LA SPERANŢĂ”

În data de 9 octombrie este Ziua Comemorării Holocaustului în România, zi dedicată victimelor evreieşti şi, în special, rolului României în acest episod tragic al istoriei. Cu această ocazie, în fiecare an, au loc ceremonii dar şi alte evenimente de comemorare a evreilor şi romilor, victime ale Holocaustului.
Ziua de 9 octombrie a fost aleasă deoarece la această dată a început deportarea populaţiei evreieşti din Bucovina în Transnistria sub administraţia guvernului condus de Ion Antonescu. Din anul 2004, data de 9 octombrie a devenit Ziua în care sunt comemorate victimele Holocaustului în România. În Holocaust au murit peste 300.000 de evrei de origine română şi ucrainiană, iar dintre cei 25.000 de romi deportaţi doar jumătate s-au mai întors. La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forțată a evreilor din Basarabia și Bucovina, în Transnistria.
În această zi, la Şcoala Gimnazială Jegălia, au avut loc manifestări comemorative, menite să-i sensibilizeze pe elevii claselor a VII-a şi a VIII-a în legătură cu ororile Holocaustului, în cadrul unei activităţi educative care a implicat şi elevii Şcolii Gimnaziale ”Iancu Rosetti” Roseţi. Astfel, sub patronajul doamnei Inspector Școlar Tuţă Magda şi îndrumarea profesorilor de istorie, coordonatori prof. Dumitru Cristina şi prof. Gheorghe Liliana, elevii implicați în proiect au vizionat un film al ororii Holocaustului, dar şi un film al prieteniei şi toleranţei umane. Elevii participanţi au realizat scenarii personale ale finalului de film, filtrând prin sufletul lor emoţiile și trăirile simțite. Au fost realizate ateliere în cadrul cărora elevii au realizat postere care redau ororile Holocaustului.
Doamna inspector Tuţă Magda a declarat că demersul acestei activităţi educaţionale a fost acela de a conştientiza erori precum cele săvârşite în perioada în care puterea de stat şi-a asumat discriminarea evreilor, atât în ţara noastră, cat şi în Europa.
Doamna profesor de istorie Gheorghe Liliana a moderat activitatea elevilor participanţi, subliniid nevoia de a învăţa din greşelile trecutului.
În încheiere activităților, doamna director a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, prof. Dumitru Cristina, a îndemnat elevii la toleranţă, acceptarea celuilalt, preţuirea libertăţii şi prieteniei.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Incepând cu data de 15 octombrie se pot depune cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței

lun oct. 14 , 2019
Primăria Municipiului Călărași informează, că începând cu data de 15 octombrie 2019, persoanele interesate pot prelua cererile-tip şi declaraţiile pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei pe perioada sezonului rece noiembrie 2019 – martie 2020, de la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială (str. Progresul, nr.23) sau le […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!