Doar 25,07% dintre călărășenii care au dat de permis, l-au și luat, anul trecut

Print Friendly, PDF & Email

permiseÎn perioada, 1 ianuarie-28 decembrie 2012, analizată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor al judeţului Călăraşi, au fost examinate un număr de 9879 persoane în cadrul celor 243 de examene organizate în municipiul Călăraşi, existând o medie de aproximativ 41 persoane examinate la fiecare examen.

De asemenea, în perioada de referinţă, activitatea de programare la examen a persoanelor care au solicitat obţinerea permisului de conducere s-a desfăşurat zilnic în municipiul Călăraşi, la sediul serviciului, în fiecare zi de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri între orele 08.00 – 14.00, în aceasta perioadă fiind primite, verificate şi programate la examenul auto 11. 607 dosare de examinare auto.

Proba teoretică a examenului auto în Municipiul Călăraşi s-a desfăşurat la sediul serviciului, in sala special amenajata in care funcţionează 6 staţii de lucru unde pot fi examinate concomitent 6 persoane.

Activitatea de pregătire a candidaţilor la examenul auto s-a desfăşurat în această perioadă atât în cadrul celor 18 şcoli de şoferi care funcţionează pe raza judeţului (din care 15 efectuează pregătire specifică pentru conducători auto amatori, iar 3 unităţi şcolare efectuează pregătire specifică atât pentru conducători auto amatori cât şi pentru profesionişti), cât şi în şcoli de şoferi din judeţele limitrofe.

Activitate de instruire a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere desfăşoară şi 26 instructori auto independenţi autorizaţi, poziţionarea geografică a judeţului Călăraşi făcând posibilă absolvirea de către candidaţi şi a şcolilor de conducători auto situate şi pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa şi Ialomiţa. În judeţul Călăraşi îşi desfăşoară activitatea şi 18 profesori de legislaţie rutieră.

Din aproape 10.000 de candidați, doar 2589 au luat carnetul de conducere

În perioada analizată, în cadrul celor 243 examene auto organizate au fost examinate de către 9 examinatori atestaţi un număr total de 9879 persoane din care au fost declarate „ADMIS” după susţinerea atât a probei teoretice cât şi a celei practice un număr total de 2598 persoane ceea ce înseamnă un procent de promovabilitate de 26 % .

Lipsa de aprofundare a legislaţiei rutiere a dus la un procent scăzut al celor admiși

Raportând numărul de persoane examinate la proba practică, 5393, la numărul de examinatori planificaţi zilnic(3-4) , fiecărui examinator i-a revenit în medie un număr de 1348 persoane examinate, pentru buna desfăşurare a examenelor fiind cooptaţi în această activitate, prin rotaţie, şi lucrătorii de la Compartimentul Înmatricularea Vehiculelor, examinarea zilnică a candidaţilor efectuându-se cu cel puţin 3 examinatori.

Raportând numărul de persoane care au obţinut permisul de conducere auto la numărul de persoane examinate la proba teoretica si practica rezulta un procent de promovabilitate de 25,07%.

Acest procent de promovabilitate redus se explică prin lipsa de aprofundare a legislaţiei rutiere de către candidaţii la examenul auto, dar şi din cauza lipsei de interes a profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor auto care efectuează pregătirea teoretică şi practică a acestora.

Nu poate fi neglijat nici aspectul referitor la exigenţa cadrelor serviciului atestate ca examinatori care, cu ocazia examinării candidaţilor la proba practică au constatat că pregătirea este de cele mai multe ori superficială, în multe cazuri existând candidaţi care susţineau că în cadrul pregătirii practice nu au efectuat nici una din manevrele obligatorii de îndemânare pe traseu.

Toate aceste sincope ale pregătirii candidaţilor se reflectă în procentul de promovabilitate redus, slaba pregătire teoretică şi practică dobândită pe parcursul efectuării şcolii de conducători auto ducând inevitabil la repetarea examenelor. Se pot întâlni persoane, şi nu foarte puţine, care trebuie să susţină de două sau mai multe ori proba practică de conducere pentru a obţine calificativul ADMIS.

Se impune din partea conducerilor şcolilor de conducători auto o cointeresare maximă în procesul de pregătire teoretică şi practică, pentru a obişnui din şcoala candidaţii cu modul de examinare teoretica pe calculator.

La sfârşitul lunii decembrie 2012 în evidenta serviciului exista un număr de 68419 de posesori de permise auto din care aproximativ 9864 se mai afla in evidenta manuala.

Concluzia, din raportul trimis de către  Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor al Judeţului Călăraşi, va deveni, cu siguranță, o țintă a glumelor, după episodul arestării examinatorului Nicușor Demostene: „De asemenea, nu s-au semnalat cazuri de corupţie în care să fie implicaţi examinatori, instructori auto sau profesori de legislaţie rutieră.”

Până în luna ianuarie 2013, când a ieşit la iveală că „preţul” unui permis de conducere ajungea şi până la 500 de euro!

 

Please enter banners and links.

Next Post

Daniel Florea: PDL-iștii s-au supărat pe ei

sâm feb. 9 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱„In cadrul dezbaterilor pe Buget pentru anul 2013, senatorii şi deputaţii PDL au cerut întreruperea lucrărilor susţinând că nu există cvorum de lucru. Parlamentarii  PDL, susţinuţi de cei din PPDD, au reclamat faptul că în sală nu se află jumătate plus unu din numărul deputatilor. […]