Despre echilibru, într-o vreme a exceselor

1522-934xSuntem la începutul campaniei electorale pentru turul întâi al alegerilor șefului statului român – șeful armatei, garantul independenței naționale, gardianul Constituției și al bunei funcționări a autorităților publice, reprezentantul statului român în relațiile internaționale, mediatorul între puterile statului, între stat și societate. Se deschide un nou capitol la capătul unui mandat de 10 ani marcat de personalitatea lui Traian Băsescu, de specificul scenei politice românești, de metehnele clasei politice și imobilismul majorității alegătorilor români. Suntem într-un context în care Uniunea Europeană gâfâie sub presiunile centrifuge generate de interesele particulare ale țărilor membre, SUA au cunoscut o serie de ratări chiar din poziția de gardian al ordinii mondiale și al libertății, iar Rusia avansează agresiv o serie de provocări în imediata noastră vecinătate. Suntem într-o perioadă în care vor fi accentuate anumite aspecte pe baza cărora putem cântări și decide asupra direcției, asupra acelor influențe față de circumstanțele cu care lucrăm zi de zi, pentru următorii 5 sau 10 ani. Depinde de fiecare dintre noi prin ce prismă dorește să vadă și să cântărească lucrurile: cea a profesionalismului, echilibrului, seriozității, autenticității, faptelor concrete, sau cea a ipocriziei, dublei măsuri, dublului limbaj, a avalanșei de vorbe, a anchilozării și încremenirii.

”În mod paradoxal, echilibrul nu înseamnă o situație statică, ci dinamism. Organic, suntem ființe dinamice: în interiorul nostru există dinamism permanent, de la nivelul anatomic la cel mental. Faptele și acțiunile noastre au influență asupra noastră și asupra celorlalți, precum și invers.  În afara noastră au loc fenomene permanente care impun o anumită dinamică asupra noastră. Echilibru înseamnă acțiune și reacție, înseamnă impunerea și păstrarea unei traiectorii. Succesul presupune avansarea pe acea traiectorie prin echilibrarea dezideratului cu acțiunea concretă”, susține deputata Raluca Surdu. ”Pentru democrație, care este un parcurs cu urcușuri și coborâșuri, iar nu o destinație în sine, echilibrul este mecanismul care asigură coeziunea și energia de menținere pe traiectorie. Alegerile pentru Președintele țării fac parte din acest mare joc la care nu doar că suntem toți invitați, ci și avem interesul de a participa.”

După numărarea voturilor, mandatul viitorului Președinte la României va începe cu următoarele cuvinte adresate în fața camerelor reunite ale Parlamentului: ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Suntem chemați cu toții să judecăm și să decidem asupra persoanei care merită să le rostească și care le va și transpune în fapte demne de memoria înaintașilor, de aprecierea directă a celor din prezent și de recunoștința celor din viitor. Suntem chemați să ne aducem aportul la echilibrarea forțelor care fac să meargă mai departe un regim democratic în care fiecare are șansa de a beneficia pe deplin de drepturile și libertățile sale și de a-și duce la îndeplinire obligațiile inerente.

Deputat Colegiul 5,

Raluca Surdu

Next Post

Camera de Comerţ Călăraşi premiază performanţa

mie oct. 1 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Călăraşi organizează, în data de 3 octombrie, festivitatea de decernare a distincţiilor  în cadrul Topului Firmelor, ediţia 2014. Preşedintele CCIA Călăraşi, Marian Drăgan, a declarat că vor fi date premii şi diplome firmelor care au obținut rezultate economico […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!