Așa cum anunțam, în ediția de săptămâna trecută, a ziarului Actualitatea de Călărași, astăzi s-a semnat contractul cu firma care va executa depozitul de deșeuri de la Ciocănești, Hidroconstrucția București. Astfel, “odiseea” selectării firmei constructoare a depozitului de deşeuri, de la Ciocăneşti, a luat sfârșit. La aproape 3 ani de la semnarea contractului de finanţare a celui mai important proiect al administraţiei judeţene, din punct de vedere al valorii investiţiilor, dar şi al impactului asupra mediului şi populaţiei, din judeţ, se intră, în sfârşit, în faza lucrărilor de construcţii pentru depozitul judeţean de deşeuri.
Contractul de finanţare al proiectului “Sistem Integrat de Management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi” a fost încheiat la data de 28 aprilie 2011, în timpul mandatului ministrului Laszlo Borbely, are o valoare totală de, aproximativ, 140 de milioane lei (aproximativ 32 milioane euro). Dacă, până în prezent, s-au realizat investiţiile de valori mai mici – achiziţiile containerelor pentru depozitarea deşeurilor menajere şi a celor selective sau realizarea staţiilor de transfer de la Călăraşi şi Olteniţa şi extinderea staţiei de transfer Lehliu Gară – lucrările importante, de realizare a depozitului judeţean de la Ciocăneşti şi închiderea “gropilor de gunoi”, din Călăraşi şi Olteniţa, s-au tot lăsat aşteptate.
Deşi licitaţiile pentru investiţiile respective au fost demarate în luna august 2012, termenul de finalizare a procedurilor de achiziţie publică s-a tot prelungit, astfel că estimarea perioadei de începere a lucrărilor s-a tot amânat. La sfârşitul săptămânii trecute însă, Consiliul Judeţean Călăraşi a primit vestea că acţiunea introdusă în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, de către unul dintre ofertanţi, privind suspendarea procedurii de achiziţie publică pentru construcţia depozitului judeţean de deşeuri Ciocăneşti, a fost respinsă ca nefondată, ne-a declarat directorul Direcţiei Managementul Proiectelor, Gheorghe Oprişan.
Acest fapt a oferit dreptul Consiliului Judeţean de a încheia contractul de lucrări. Totodată, se așteaptă răspunsul la cea de-a doua acţiune introdusă în instanţă, de aceeaşi societate ofertantă, IRIDEX GROUP, din București, de atacare a deciziei C.N.S.C., privind respingerea contestaţiei la rezultatul evaluării ofertelor. Conform declaraţiilor directorul Gheorghe Oprişan lucrările de construcţii ar putea începe în această primăvară.
Dacă au fost necesari 3 ani de la semnarea contractului de finanţare și până la demararea lucrărilor, acestea vor trebui finalizate într-un an şi jumătate, pentru ca implementare proiectului să nu fie pusă în pericol. Acelaşi fapt va trebui să se întâmple şi în cazul lucrărilor de închidere conformă a “gropilor de gunoi” din Călăraşi, Olteniţa, Lehliu Gară şi Fundulea, dar pentru aceasta investiţie, procesul de evaluare a ofertelor depuse, tot în august 2012, nu a fost încă finalizat.