Cine solicită ajutoarele sociale de la stat?

ajutoare sociale sAn de an, Agenţia Judeţeană de Prestaţii si Inspecţie Socială (AJPIS) din Călăraşi este asaltată de zeci de cereri pentru acordarea unor ajutoare  sociale de urgenţă. Dat fiind acest fapt, ne-am propus, prin realizarea unui reportaj, să aflăm care sunt principalii solicitanți ai acestor ajutoare.

Nu a fost o surpriză să aflăm că obişnuiţii ,,abonaţi”  sunt beneficiarii  Legii Venitului Minim Garantat 416/2001(cu modificările ulterioare) ce solicită ajutoare financiare de stat, pentru tratarea  unor afecţiuni, mai mult sau mai puţin grave. Însă, conform prevederilor legale, asemenea ajutoare de stat se dau în anumite condiţii, în caz de urgenţă, pentru finanţare unor tratamente sau intervenţii chirurgicale, în  cazul unor boli grave, sau pentru întrajutorarea persoanelor afectate de incendii sau de calamităţi naturale. Sumele oferite de Guvern, în asemenea situaţii, diferă de la caz la caz. Numai anul trecut au  fost acordate 9 ajutoare sociale, într-un cuantum total de 54.000 de lei. Banii oferiţi  prin Hotărăre de Guvern sunt acordaţi după un control riguros şi numai în urma unei anchete sociale prin care,  inspectorul social stabileşte dacă solicitantul este îndreptăţit să primească ajutorul social.

Inspectorul social  este obligat prin lege să facă anchetă socială în cazul fiecărui solicitant

Numai săptămâna trecută, Gherghina Baraitaru,  inspectoare socială din cadrul A.J.P.I.S. Călăraşi a efectuat patru anchete sociale în comuna Dragoş Vodă . Printre cazurile anchetate s-a numărat şi cel al unei fetiţe în vârstă de 2 ani, cu arsuri de gradul 2 pe 75% din suprafaţa corpului, ce a fost opărită cu apă fiartă. Mama acestei copile a solicitat un ajutor financiar pentru cea  de-a doua intervenţie chirurgicală la care va fi supusă în curând dar şi pentru procurarea unor feşe de silicon foarte costisitoare, necesare bandajării rănilor provocate de arsuri. În prezent, fetiţa este internată la Spitalul din Lehliu-Gară .  Cazul său este unul  cutremurător, iar un ajutor financiar este mai mult decât binevenit .

O tânără cu o tumoră la  mână solicită sprijin financiar pentru efectuarea unor investigaţii medicale

 În incursiunea pe care am făcut-o cu inspectorul social în comuna Dragoş Vodă, am poposit într-un cartier unde sărăcia este la ea acasă. Am intrat în curtea unei locuinţe dărăpănate, unde o tânără se încălzea la soare . Ne-a arătat mâna umflată şi tumefiată. Inspectoarea Braitaru, cu multă diplomaţie i-a cerut informaţii suplimentare despre starea sa socială, dar şi despre afecţiunea pe care o are. Îi solicită să aducă documente medicale suplimentare care să certifice boala sa. ,, Este evident că tânăra are tumoare la mână . Este îndreptăţită să primească un ajutor de urgenţă”, spune  inspectoarea Baraitaru .

Bolnavă de candidoză şi discopatie lombară, vrea bani de la  stat pentru un RMN

Acelaşi cartier din Dragoş Vodă, aceleaşi străzi prăfuite. Intrăm într-o altă casă sărăcăcioasă construită din chirpici. Cei care au solicitat ajutor social de urgenţă trăiesc dintr-o pensie socială de numai 350 lei. Şi nici pe asta nu o primesc  întreagă, din cei 350 de lei plătesc rată  la bancă de 100 de lei. Soţul este afectat de boală. Suferă cu rinichii şi prostata. În schimb,  soţia lui, o femeie  bine făcută, roşie în obraji, spune că suferă cu inima, are candidoză şi discopatie lombară şi vrea bani ca să facă un RMN la Bucureşti. Se vede de la o poştă că nu prea îi place munca. Inspectoarea Baraitaru îi solicită acte medicale suplimentare care sa ateste boala de care suferă …numai că nu le-a putut  aduce. Este clar că acestă femeie a invocat o boală închipuită pentru a beneficia de un ajutor social, pe care, probabil, dorea  să-l utilizeze în alt scop.

Primarul Ion Radu Aurel: ,,Este nevoie de o lege mai restrictivă privind acordarea ajutoarelor sociale”

După verificările efectuate în teren cu inspectoarea , prin  Dragoş Vodă,  am avut şi o întâlnire cu primarul comunei, Ion Radu Aurel. Tema discuţiei purtate cu edilul a fost cea legată de necesitatea şi oportunitatea acordării ajutoarelor sociale.  ,,Avem în comună 122 de asistaţi social şi unii dintre aceştia, apţi de muncă, nu sunt îndreptăţiţi să primească ajutoare sociale. Când le-am oferit un loc de muncă, unora dintre ei, l-au refuzat categoric. Legea actuală  are multe lacune şi, din această cauză,  ajutoarele sociale ajung,  uneori, la cei care nu le merită.  Avem şi cetăţeni  aflaţi într-o situaţie materială precară sau care care sunt afectaţi de boli grave, dar ei nu vin niciodată să ceară sprijin financiar. Avem nevoie de sprijinul celor de la A.J.P.I.S. în realizare unor anchete riguroase, în urma cărora,  ajutoarele sociale să ajungă acolo unde este nevoie de ele”, a spus primarul comunei Dragoş Vodă.

Și noul director al Agenţiei Judeţene de Prestaţii si Inspecţie Socială, Liviu Oltenacu este de aceeaşi părere, în ceea ce priveşte oportunitatea acordării ajutoarelor sociale. ,,Mulţi dintre concetăţenii noştri consideră că au numai drepturi şi mai puţin obligaţii. Ei cred că statul este obligat, mereu, să le dea câte ceva. De aceea, mulţi dintre aceştia vin cu numeroase petiţii pentru acordarea ajutoarelor sociale.  În aceste condiţii, inspectorii sociali din cadrul instituţiei noastre sunt nevoiţi să facă numeroase  verificări şi să întocmească un vraf de acte care să ateste, în final, că acele persoane nu sunt îndreptăţite să primească ajutoare sociale. Avem nevoie de o legislaţie mai pragmatică, astfel încât sprijinul financiar de la stat să ajungă  la oamenii care, într-adevăr, sunt în mare dificultate!”, a spus directorul Liviu Oltenacu.

După acestă sumară radiografie privind procesul de acordare a ajutoarelor sociale, oricine îşi poate da seamă că, uneori, banii nu sunt cheltuiţi în mod eficient în ceea ce priveşte asistenţa şi protecţia socială  în ţara noastră, pentru că cei care nu au drepturi știu să le obțină, pe baza unei legislații permisive, iar cei nevoiași nu știu să le ceară.

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Consilier județean si local, în acelasi timp, Dumitru Constantinescu a fost declarat incompatibil de ANI după 2 ani

mie apr. 3 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către CONSTANTINESCU DUMITRU, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi. În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că DUMITRU CONSTANTINESCU s-a aflat în stare de […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!