Casa Dunării din comuna Grădiştea a găzduit o întalnire, cu aleşii locali, pe tema modificării Constituţiei

Print Friendly, PDF & Email

constitutieCasa Dunarii din comuna Gradistea – sat Rasa a gazduit joi, 11 aprilie 2013, o dezbatere pe tema modificarii Constitutiei Romaniei. Dezbaterea se inscrie in conceptul  Satului  inovativ, concept care sta la baza activitatii Fundatiei pentru Democratie, Cultura si Libertate, Filiala Calarasi si prin care fundatia isi propune sa contribuie la dezvoltarea durabila a satului romanesc.

Parteneri, alaturi de fundatie, la organizarea reuniunii au fost Camera de Comert Industrie si Agricultura Calarasi si Filiala Calarasi a Asociatiei Comunelor din Romania.

Intalnirea a fost moderata de dl. Prof. Univ. Dr. Cristian Pirvulescu, coordonatorul Forumului Constitutional care functioneaza pe langa comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei. Pornind de la ideea satului inovativ la dezbatere au fost invitati sa participle primari ai comunelor din Judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita si Olt.

Discutiile au avut ca subiect principal regionalizarea si modul in care aceasta va fi reflectata in viitoarea Constitutie. Regionalizarea trebuie privita ca o parte importanta a procesului de descentralizare. Exista un interes  maxim pentru revizuirea Constitutiei si regionalizare. Regionalizarea trebuie sa contribuie la dezvoltarea durabila a zonei rurale datorita imensului potential uman de care acesta dispune.

Un alt capitol pe marginea caruia s-a discutat este capitolul ‘drepturi si libertati’ – este vorba despre dreptul la o buna administrare si o buna guvernare. Aceste drepturi ar trebui sa fie inscrise in Constitutie.

Garantarea proprietatii trebuie prevazuta in Constitutie mai ales pentru aportul pe care ar putea sa il aiba in dezvoltarea durabila a zonei rurale si nu numai.

Constitutia trebuie sa aiba un caracter foarte general – modificarea acesteia nu trebuie in mod necesar facuta prin introducerea de prevederi specific, ci mai degraba de principii.

Forumul Constitutional va sintetiza in raportul pe care il va elabora toate propunerile facute in cadrul dezbaterilor.

La discutii au participat si parlamentarii din judetul Calarasi: dep. Raluca Surdu, dep. Daniel Florea, dep. Vasile Iliuţă, dep. Aurel Niculae, informează Iuliana Velniciuc, director Centrul de Informare si Transfer Tehnologic Casa Dunarii.

Please enter banners and links.

Next Post

Titlul Şcoala MaST-TOP l-a câştigat, în acest an, echipa şcolii nr.1 Jegălia

lun apr. 15 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Şcoala Gimnazială Nr. 1 Jegălia a participat la competiţia ŞCOALA MaST-TOP, Ateliere de Inovare si creativitate, editia a III-a, Călăraşi, 3 aprilie. Proiectul „ENERGIA EOLIANĂ-ENERGIA VIITORULUI” a obţinut atât titlul ŞCOALA MaST-TOP, cât şi premiul de popularitate al participanţilor. Componenţa grupului de lucru, la nivelul […]