În această după-amiază, vicepreședintele Consiliului Județean și președinte al Partidului Conservator Călărași, Bogdan Georgescu, ne-a transmis două comunicate de presă. Așa cum ne-a obișnuit, după momentul în care președintele CJ, Răducu Filipescu, a început procedura de înlocuire a sa din funcția de vicepreședinte, Bogdan Georgescu atacă permanent instituția pe care o reprezintă oficial, după doi ani și jumătate de tăcere, în care nu și-a făcut cunoscută vreo nemulțumire la adresa activității depuse de aceeași conducere a CJ. Unde se poziționează, de fapt, Bogdan Georgescu? Este o întrebare pe care nu putem să nu ne-o punem, pentru că atâta timp cât alianța politică PNL-PSD-PC a funcționat și a obținut un loc călduț în Consiliul Județean Călărași, totul părea că merge ca pe roate în această instituție, dacă este să judecăm după absența punctelor de vedere ale acestuia, până de curând.
Nu putem să nu ne întrebăm: este Bogdan Georgescu la putere sau în opoziție? Dacă vrea să fie la putere – a se înțelege să rămână în funcția de vicepreședinte-, atunci toate atacurile transmise prin intermediul presei ar trebui să se consume, în primul rând, în interiorul instituției, unde ar fi indicat să discute cu conducerea CJ. Dacă nu are trecere pe la ușa lui Răducu Filipescu, și suntem convinși că nu abia acum a observat acest lucru, onorabil ar fi să își dea demisia, dacă tot simte că nu este ascultat, și să facă opoziție din fotoliul de consilier județean și din calitatea de președinte al PC Călărași. Înțelegem democrația exprimării opiniilor acestuia, până la un punct. Acela în care, cu siguranță, sunt lucruri care nu funcționează bine și este indicat să tragi un semnal de alarmă, dar când tot ce se întâmplă în activitatea instituției, din care faci parte și tu, nu ți se pare în regulă, decât din momentul în care s-a dorit îndepărtarea ta, atunci problema, în primul rând, îți aparține.
Gestul făcut de fostul vicepreședinte (PSD) Ion Ștefan, de a-și da demisia, a fost unul onorabil. Dar ceea ce face acum Bogdan Georgescu, de a ataca instituția unde ocupă nu orice funcție, ci una de execuție, nu transmite aceeași verticalitate în luarea deciziilor.
De ce nu ia o hotărâre Bogdan Georgescu? Vrea la putere sau în opoziție? Poate la viitoarea conferință de presă ne va face cunoscută intenția sa. De menționat că, în acest moment, Bogdan Georgescu se află în litigiu cu Consiliul Județean, după ce a atacat hotărârea de înlocuirea a sa din funcția de vicepreședinte, aprobată la finele anului trecut.
Mai jos, publicăm cele două comunicate transmise astăzi, duminică, 15 februarie, unul în care critică, așa cum ne-a obișnuit, Consiliul Județean și un altul, de apreciere, la adresa unui parlamentar PNL.
Comunicat
Conducerea Consiliului Judeţean Călăraşi(PNL) s-a angajat, printr-o adresă transmisă sub antetul Consiliului Judeţean Călăraşi, să strângă, de la primarii comunelor din judeţ, nemulţumirile acestora exprimate prin cheltuieli neacoperite de sumele alocate(pentru „echilibrarea” bugetelor locale) prin Legea nr.186/2014 a bugetului de stat pe anul 2015. Faţă de acest demers, aparent pozitiv, precizez următoarele prevederi ale Legii 215/2001:
- Conform art.6 alin.2, între autorităţile administraţiei publice locale şi Consiliul judeţean nu există raporturi de subordonare.
- Art.8 alin.2 lit.a),b) şi c), reglementează dialogul între autorităţile administraţiei publice centrale şi cele locale, prin structuri asociative(asociaţia comunelor, oraşelor, etc).
- Atribuţiile Consiliului judeţean, conform Legii 215/2001, art.91 şi 92, nu prevăd reprezentarea administraţiilor publice locale în faţa Guvernului.
- Nici atribuţiile preşedintelui Consiliului judeţean, definite la art.104, nu prevăd ceva similar(art.104 alin.5 a) şi b) exprimă clar atribuţiile preşedintelui CJ faţă de autorităţile publice locale).
Aceste norme fac nelegală reprezentarea autorităţilor publice locale(primarii) în faţa Guvernului României, de către Consiliul judeţean sau de către preşedintele Consiliului judeţean. Consider că, fără a avea bază legală, realizarea unui astfel de demers, sub antetul Consiliului judeţean Călăraşi, constituie un abuz, realizat de către semnatarul adresei, care implică instituţia Consiliul judeţean Călăraşi într-o procedură ce excede prevederilor legale.
Cu toate că am semnalat public această situaţie, în conferinţa de presă desfăşurată la sediul din Călăraşi al Partidului Conservator, situaţie preluată de presa locală, revin cu prezentul Comunicat datorită faptului că, aşa cum ne-au obişnuit PDL-iştii în anii trecuţi, abuzurile repetate continuu nu mai pot fi contracarate de trimiteri la Lege, ele, prin frecventă repetare, depăşind cu mult capacitatea legală de corectare.
Chiar fără baza legală, cel care se substituie Consiliului judeţean Călăraşi(vicepreşedintele CJ, din noul PNL, vezi articolul „Consiliul judeţean a solicitat 19 milioane de lei MDRAP pentru proiectele primăriilor” din „Obiectiv”,13 februarie 2015), recunoaşte continuarea acţiunilor politice în numele Consiliului judeţean Călăraşi – autoritate a administraţiei publice a judeţului Călăraşi, spunând, citez: ”De săptămâna trecută am transmis Ministerului Dezvoltării suma pe care o cerem noi în urma solicitărilor primăriilor. Au reieşit 190 de miliarde de lei vechi.”
Consider că numai dorinţa de a provoca un scandal public şi tensiuni în administraţia publică, poate genera un asemenea demers. Nu ar fi fost o problemă dacă demersurile, făcute de respectivul în numele Consiliului judeţean Călăraşi, ar fi fost făcute în numele N-PNL(Noului PNL). Nu este legal să foloseşti o instituţie publică finanţată integral din bani publici, din taxele şi impozitele cetăţenilor, în interes de partid. Funcţionarii, folosiţi în acest proces, nu sunt plătiţi să realizeze interese de partid, ci doar ale cetăţenilor.
Dezaprob în totalitate acţiunile persoanei care, în exercitarea funcţiei a implicat Consiliul judeţean Călăraşi în aceste acte şi solicit public acoperirea legală a demersului său care afectează imaginea şi funcţionarea autorităţii publice.
Precizez că am folosit ca sursă numai citatele atribuite domnului Dinulescu în articolul „Consiliul judeţean a solicitat 19 milioane de lei MDRAP pentru proiectele primăriilor” din ziarul „Obiectiv”,13 februarie 2015, pe care le consider preluate conform cu declaraţiile respectivului.
Cu deosebită consideraţie,
Bogdan Georgescu
Preşedinte,
Partidul Conservator, filiala Călăraşi
15.02.2015/ Stimată doamnă deputat Raluca Surdu,
Am urmărit cu interes materialele publicate de dumneavoastră în presă locală din Călăraşi sub titlul “Rubrică de educaţie civică şi politică promovată de Raluca Surdu, deputat al Colegiului Uninominal 5 Călăraşi” şi sper că veţi continua demersul, în interesul public general.
Citind articolele publicate de dumneavoastră recunosc spiritul USL, spiritul transmis prin discursurile susţinute, la Arcul de Triumf, de Crin Antonescu, Victor Ponta sau de regretatul Emil Hossu, spiritul celor care s-au unit împotriva unui regim, în “cea mai mare construcţie politică de după Revoluţie”, cum spunea o mare personalitate la acel moment.
Regăsesc, cu mare satisfacţie, în aceste articole, dezideratele asumate de USL de a promova o societate “normală” în care noi, puterea şi opoziţia, să nu generăm rupturi şi adversităţi în societate, ci, prin dialog şi atitudini responsabile, să asigurăm susţinerea naţiunii pentru acele decizii care să ne conducă spre o viaţă mai bună.
Va transmit aprecierea mea personală şi felicitări pentru demersul dumneavoastră de a contribui la îmbogăţirea spirituală a comunităţii călărăşene şi va asigur de susţinerea mea, cel puţin pentru a promova, spre dezbatere publică, subiectele propuse de dumneavoastră, în interesul cetăţenilor, pentru a înţelege mai bine democraţia.
În încheiere, trebuie să recunosc o anume satisfacţie personală, oferita de convingerea că cel puţin unul dintre parlamentarii susţinuţi de noi toţi şi aleşi pe listele USL, dovedeşte că nu a abandonat promisiunile făcute, pentru care cetăţenii României ne-au votat în 2012.
Constat că enunţul formulat, în acea perioadă, de un coleg pe care îl citez: “trebuie să facem politică, cu faţa la cetăţean”, este incă de mare actualitate, ca necesitate. Pentru a completa imaginea ideala a politicianului, într-o lume a democratiei, aş adăuga la enunţul citat, fragmentul: “având, în spate, partidele ai căror reprezetanti suntem”.
Cu deosebită consideraţie,
Bogdan Georgescu
Preşedinte,
Partidul Conservator, filiala Călăraşi