Angajatorii nu vor salariaţi pregătiţi profesional

EFI angajat

 

 

 

 

 

 

 

După ce timp de 15 luni, a fost în  implementare proiectul, “EFI-Eficient, Format şi Informat, prin şi pentru calificare şi recalificare”, a ajuns la conferinţa de închidere, miercuri, 28 august.

SC Global Comercium Development SRL, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călărași, Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Călărași și Hispalis de Formacion, Spania, partenerii proiectului și, totodată, organizatorii acțiunii au prezentat rezultatele proiectului privind formarea profesională.

Obiectivul general a fost dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității economice, prin îmbunătățirea accesului și participării angajaților din județul Călărași, la programele de calificare/recalificare.  Au fost organizate șase programe de formare profesională continuă, pentru calificarea / recalificarea angajaților: 4 programe de formare profesională în ocupația „Lucrător în comerţ” şi 2 programe pentru „Tehnician în industria alimentară”. 218 persoane au fost consiliate şi au fost formate 112 persoane pentru lucrător în comerţ, 56 pentru tehnician în industria alimentară, 46 pentru operator introducere, validare şi prelucrare date şi 14 în meseria de patiser.

Cursurile s-au desfăşurat la sediile Centrului Regional de Formare Profesionala pentru Adulti (CRFPA) Călăraşi şi Camerei de Comert şi Industrie Călăraşi, parteneri in proiect.

Angajatorii nu vor salariaţi pregătiţi profesional

Dacă scopul a fost unul cât se poate de clar, acela de a pregăti oamenii aflaţi în activitate, ţinta: angajatorii, a lăsat de dorit. Principiul de funcţionare a cursurilor pleca de la disponibiltatea angajatorilor de a fi de acord ca salariaţii lor să fie calificaţi, la locul de muncă, gratuit. Chiar dacă sună tentant, de a avea forţă de muncă pregătită, fără să faci nicio investiţie din partea firmei, nu la fel au gândit şi angajatorii, care au declinat oferta, a declarat managerul de proiect, Alina Marinoiu, din partea firmei Global Comercium Development. Motiv pentru care, a trebuit să se apeleze la o altă variantă, respectiv, organizarea cursurilor în afara orelor de program. Aşa au reuşit să urmeze cursurile cei dornici să se califice în meseriile lor: lucrător în comerţ, tehnician în industria alimentară, operator introducere, validare şi prelucrare date şi cea de patiser.

În Spania este căutată formarea profesională de către angajatori

Nu la fel stă situaţia în Spania, aşa cum a declarat, pentru Actualitatea de Călăraşi, Zacarias Alvarez Ossorio, director Hispalis de Formacion Spania. La ora actuală, se pune mare preţ pe formarea profesională, motiv pentru care, formatorilor, li se pun la dispoziţie materiale care sunt refăcute la 6 luni, tocmai pentru a fi la zi cu ceea ce se caută pe piaţa muncii ca pregătire profesională. Deschiderea este mult mai mare, atât din partea angajatorilor, cât şi a angajaţilor în această privinţă.

Ceea ce arată că, până la urmă, nu oportunităţile sunt prea puţine şi ne ţin în loc profesional, ci mentalitatea. Oare cât timp trebuie să mai treacă pentru a o schimba?

 

 

Next Post

Peste 15.000 de călărăşeni sunt aşteptaţi la Târgul de toamnă

vin aug. 30 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Confom tradiţiei înrădăcinată de zeci de ani de zile, toamna vine la Călăraşi odată cu Târgul de toamnă.  Bâlciul, aşa cum ne-am obişnuit să-l denumim, în acest an, va începe mai devreme, pe 31 august şi se va încheia pe 8 septembrie, când sărbătorim Naşterea […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!