Afacerea de 5 milioane de euro continuă, după gratii

Print Friendly, PDF & Email

catuseDNA a publicat, pe site-ul său, un comunicat care vine cu precizări, de ultimă oră, în ceea ce-i privește pe cei implicați în „afacerea” cu fonduri europene, de 5 milioane de euro: Stelică Tănase şi Vasile Gâdea.

Comunicatul este următorul:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial București au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

TĂNASE STELICĂ, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Călăraşi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată (câte două acte materiale)

GÎDEA VASILE, comisar şef al Comisariatului Judeţean Călăraşi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la trafic de influenţă și complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată (câte două acte materiale)

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Tănase Stelică a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol (denunțător), în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași (denunțător), pretinzând că are influență asupra acestuia și că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv. Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenția viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenție pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenția viza eliberarea a trei adeverințe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obțină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafața agricolă finanțată de Uniunea Europeană – SAPS), deși două dintre firme nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărțite între Tănase Stelică, Gîdea Vasile şi persoana intermediară.
În aceeași perioadă, inculpatul Tănase Stelică l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călărași, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro și 10.000 de euro, în scopul soluționării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator și APIA Călărași, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise.

La data de 13 septembrie 2013, Curtea de Apel București, la cererea procurorilor, a dispus arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a inculpaţilor Tănase Stelică şi Gîdea Vasile.
La instrumentarea acestei cauze procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor din cadrul Serviciului Român de Informații și au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Please enter banners and links.

Next Post

Raluca Surdu:Legea 243/2013 va elimina inechităţile şi va face dreptate pensionarilor militari

mie oct. 9 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În fiecare an, 1 octombrie marchează ziua Internaţională a persoanelor vârstnice. Ca însemnătate, pe 1 octombrie este recunoscut efortul depus de persoanele vârstnice pentru progresul societăţilor. În întreaga lume, fenomenul îmbătrânirii atrage marginalizarea şi excluziunea socială a vârstnicilor. Pe de o parte, apare riscul de […]