Deși poate părea o comună mică, la prima vedere, în care greutățile financiare ale adminstrației își pot pune amprenta asupra obiectivelor ce pot fi dezvoltate într-o localitate din județ, lucrurile nu stau deloc așa, în comuna Roseți.
Aflat la al 4-lea mandat, primarul Nicolae Râjnoveanu se poate mândri că este unul dintre puținii edili care au accesat proiecte, fie pe fonduri guvernamentale, fie europene. Rezultatele muncii depuse în urmă cu ani de zile, se văd și acum: după 5 ani, unul dintre proiectele care l-au ținut multe nopți treaz pe primarul Râjnoveanu, deoarece spunea acesta, regula s-a schimbat în timpul jocului, fiind depunctați, a ajuns să fie realizabil: un proiect complex, pe măsura 322, privind Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Bucuria nu este singulară, pentru că, în același timp, a venit o altă veste bună: proiectul tranfrontalier depus în urmă cu un an de zile, are finanțarea asigurată.
Domnule primar, vă rugăm să ne spuneți ce veți realiza pe proiectul câștigat pe măsura 322?
Proiectul se numește: „Reabilitarea gospodariei de apă şi extindere reţea, sistem de canalizare menajera, inclusiv statie de epurare, renovare Camin Cultural, modernizare strazi principale si amenajare rigole stradale, infiintare Centru Social. Valoarea proiectului este de 2.957.871 euro, din care 2,5 milioane de euro sunt suportaţi de Uniunea Europeană. L-am depus în urmă cu 5 ani şi sincer, nu mai eram sigur că are şanse. După ce ne calificasem ca punctaj, am fost depunctaţi pentru că regulile s-au schimbat peste noapte. Aşa am ajuns primii pe lista de rezervă. În sfârşit, putem construi, în comuna Roseţi, ceea ce ne-am propus.
Când aţi primit răspunsul că proiectul primeşte finanţare?
În urmă cu o săptămână, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) ne-a anunţat că suntem finanţaţi. Este o mare bucurie, dar si o greutate, pentru că trebuie să fim gata, din nou, în doar 20 de zile, cu toate documentele pe care acestia ni le-au cerut să le ducem la minister. Trebuie sa obtinem o multime de avize, iar termenul este extrem de scurt. Am cerut sprijinul directorilor de deconcentrate sa ma sustina pentru a mi se elibera, cat mai repede posibil, avizele respective.
Ca de obicei, trebuie sa dam „prin apă”, „prin foc”, pentru a rezolva problema foarte repede.
Perioada de implementare de 2 ani este suficientă, pentru a fi executat proiectul?
E foarte greu ca in termen de doi ani de zile sa fiu gata cu proiectul, dar trebuie sa rezolv treaba!
Am spus la minister ca trebuie sa se tina cont ca termenul este foarte scurt. Si daca va mai fi şi o societate căreia sa i se para ca nu e in regula licitatia si va depune contestatie, ne mai intarzia alte 3 luni de zile.
Ca valoare, pe fiecare lucrare in parte, pot sa va spun ca, pentru Reabilitare gospodarie de apa si extindere retea este prevazuta suma de 250.000 de euro, sistem de canalizare menajera, inlcusiv statie de epurare, 1,5 milioane de euro, renovare Camin Cultural -250.000 de euro, modernizare strazi principale si amenajare rigole stradale -500 000 de euro, infiintare Centru Social 10.000 de euro.
Cel mai greu de realizat sunt rigolele stradale de scurgere, intrarile, de fapt, unde se fac podetele, pentru accesul in gospodarii. Infrastructura de transport va fi usor de realizat. Daca va castiga o societate buna, e imposibil sa nu ne incadram ca termen. Tot ce am avut de executat, atât pe Phare 2006 sau pe măsura 125 am încheiat cu, cel putin, doua luni inainte de termen. Am o experienta acumulata privind executarea acestor lucrari. Proiectul acesta, pe masura 322, este mai greu de realizat, la canalizare si statia de epurare. As vrea sa vina o societate care sa dea in subantrepriza lucrarile unei firme din Călăraşi, aşa mi s-ar părea corect.
Cât veţi suporta din valoarea proiectului?
2,5 milioane de euro suportă Uniunea European, 20% guvernul României, iar coparticiparea noastra este de 400 000 de euro. Sper, Consiliul Judeţean sa ne ajute din Fondul de Dezvoltare cu această sumă, care pentru comună este foarte mare. Cui nu ii convine sa dea 400.000 de euro si sa primeasca 2,5 milioane de euro?
În ceea ce priveşte al doilea proiect, care va primi vizita în teren, săptămâna viitoare, ce ne spuneţi despre el?
Este un proiect transfrontalier, implementat prin BRCT Călăraşi. Se numeşte „Dezvoltarea infrastructurii de transport in zona transfrontaliera Roseti, judeţul Calarasi – municipalitatea Silistra”.
Valoarea este de 7 milioane de euro, din care 4,5 milioane este pentru partea română şi 2,5 milioane, partea bulgară. 2% este cofinanţarea noastră şi nu e uşor. Vom realiza 11,6 km de strazi asfaltate, prin acest proiect, adică aproape jumătate din comună. Cu ce am lucrat şi noi, depăşim 50% km de drum asfaltat.
Este un examen anul acesta, pentru mine, dar şi pentru Consiliul Judeţean, care vrem să susţină comuna Roseţi. Este una dintre comunele care s-a straduit sa obtina finantare europeana si avem nevoie sa fim sprijiniti de toata lumea. Oricare dintre colegii mei ar castiga asemenea proiecte, eu i-as sustine sa obtina fonduri de la Consiliul Judetean, ca sa le poata realiza. Cei care lucreaza astfel de proiecte, stiu ce inseamna un astfel de sprijin. Comuna Roseţi este o mandrie pentru judet deoarece a castigat, in acest an, doua proiecte mari.
Conform declaraţiei directorului-executiv al BRCT Călăraşi, săptămâna viitoare va avea loc vizita de precontractare, în teren, la Roseţi pentru proiectul pe care il va implementează comuna, in parteneriat cu municipalitatea Silistra.