Zilele de 2 si 3 mai, oficial nelucratoare

Print Friendly, PDF & Email

vacanta placutaPersonalul din sectorul bugetar va beneficia de o „minivacanta” la inceputul lunii mai, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial si intrat deja in vigoare. Concret, bugetarii vor avea, nu mai putin, de 5 zile libere, in intervalul 1-6 mai 2013. Pe de alta parte, sunt si cateva categorii de bugetari care nu beneficiaza de aceasta facilitate.
Conform Codului Muncii, in luna mai 2013 sunt 3 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati: 1 mai si 5 si 6 mai, adica prima si a doua zi de Pasti. Totusi, personalul din sectorul bugetar va beneficia de mai multe zile libere in aceasta perioada, intrucat o hotarare in acest sens a fost aprobata de guvernanti in 6 martie si publicata recent in Monitorul Oficial. Este vorba despre Hotararea Guvernului nr. 79/2013 pentru stabilirea zilelor de 2 si 3 mai 2013 ca zile libere, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 129, din 11 martie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii.

Prin urmare, odata ce prevederile actului normativ au intrat in vigoare, bugetarii se vor bucura, in luna mai, de 5 zile libere, in perioada 1-6 mai, dupa cum urmeaza: 1, 2 si 3 mai (miercuri, joi si vineri) 5 si 6 mai (duminica si luni).

Potrivit HG nr. 79/2013, salariatii vor recupera cele 2 zile libere in datele de 13 si 20 aprilie 2013. Pe de alta parte, institutiile publice pot stabili si o altfel de recuperare, prin prelungirea programului zilnic de lucru pana la sfarsitul lunii aprilie.
Nu toti bugetarii vor avea parte de cele 2 zile libere acordate de stat. Astfel, actul normativ prevede ca zilele libere NU se vor acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. De asemenea, zilele libere nu se acorda nici magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in 2 si 3 mai si nici participantilor in aceste procese.

Mai mult decat atat, potrivit HG nr. 79/2013, in datele de 2 si 3 mai vor veni la serviciu inclusiv angajatii Trezoreriei Statului care desfasoara in zilele respective activitati stabilite prin Ordin emis de Ministerul Finantelor Publice.

Conform actului normativ, chiar si angajatii din sectorul privat se vor putea bucura de aceste zile libere, „in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel”.

 

Please enter banners and links.

Next Post

Mihai Roibu contraatacă:,,Mi s-a cerut să intru în PNL “

mie mart. 13 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 Mihai Roibu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a primit,  printr-o hotărâre aprobată de Consiliul Judeţean, o sancţiune salarială de 20%pentru următoarele 3 luni. El a fost acuzat că ar fi închiriat un spaţiu pentru  depozitarea unor utilaje, achiziţionate în urma unui […]