Vasilica Dobrescu, primarul comunei Radovanu: „În perioada următoare vom implementa două proiecte, de peste 5,5 milioane de euro”

Print Friendly, PDF & Email

primaria RadovanuSituată în partea de sud-est a judeţului Călăraşi, Radovanu este una din puţinele comune conduse de o mână de femeie. Cei peste 4000 de locuitori şi-au dorit-o în fruntea comunei lor, pentru al doilea mandat consecutiv, pe primăriţa Vasilica Dobrescu. Tenacitatea, ambiţia şi cunoştiinţele privind administraţia locală au ajutat-o pe Silvia Dobrescu să treacă o perioadă grea, cum a fost cea a mandatului trecut, cu multe realizări. Noul mandat a pornit cu dreptul.

Care este bilanţul mandatului trecut şi cu ce gânduri aţi început un nou mandat în fruntea comunei Radovanu?

În primul meu mandat am realizat, cred eu, destule investiţii pentru o perioadă grea, din punct de vedere economic , o perioadă de criză:

–    prima investiţie de foarte mare utilitate a fost achiziţionarea unui buldoexcavator – utilaj care a rezolvat atât problema de deszăpezire a localităţii, cât şi problemele excesului de umiditate generat de cele 15 cişmele naturale din comună.

–    am amenajat o piaţă în centrul comunei şi locuri de întâlnire pentru tineri.

–    am construit o bază sportivă cu teren de handbal tip II, în curtea, şcolii cu fonduri pe OG 7/2006. Aceasta investiţie este foarte utilă celor 354 de elevi ai şcolii Radovanu.

–    am construit grupuri sanitare moderne, atât de necesare unei bune funcţionări a procesului de învăţământ.

–    am reabilitat corpul unei clădirii de şcoală mai vechi, pentru ca, în viitorul apropiat, procesul de învăţământ să se desfăşoare într-un singur schimb.

–   am construit o grădiniţă modernă, cu încălzire centrală şi toate celelalte facilităţi, spre bucuria celor mici şi nu numai. Clădirea a fost realizată cu fonduri de la guvern (Ministerul Educaţiei), cofinanţări de la Consiliul Judeţean şi fonduri proprii.

–  am pietruit toate străzile din comuna Radovanu şi satul Valea Popii, străzi care arătau jalnic. Au fost asfaltate mai multe străzi, atât în Radovanu, cât şi în Valea Popii, cu fonduri de la bugetul local.

–   am modernizat sistemul de iluminat electric – lămpile de 250 W au fost înlocuite cu lămpi pe leduri, cu un consum de 30 de W. Din ceea ce ştiu eu, suntem singura comună din judeţ cu un astfel de sistem care a adus economii la bugetul comunei. Investiţia a fost realizată din fonduri proprii.

–   am făcut încălzire centrală în toate cele trei biserici din comună şi s-a schimbat tâmplăria din lemn cu una de tip termopan.

–   am amenajat în satul Valea Popii, un părculeţ din fonduri proprii.

–   am captat şi amenajat trei cişmele naturale, una în satul Valea Popii şi două în Radovanu.

Cât de importantă vedeţi susţinerea parlamentarilor din Colegiul în care vă aflaţi şi în ce mod v-au susţinut aceştia până acum?

Susţinerea pe care am avut-o din partea celor doi parlamentari din Colegiu, respectiv, domnul senator Iulian Dumitrescu şi doamna deputat Raluca Surdu, a fost de excepţie. Este suficient să dai un telefon, ca cei doi parlamentari să fie foarte receptivi la problemele cu care te confrunţi. M-au ajutat deja cu două proiecte grele, de mare anvergură, care, prin lobby-ul făcut,  au ajuns deja în faza de licitaţie. Valoarea lor depăşeşte 25 de milioane de lei.

Este vorba de înfiinţare reţea de alimentare cu apă în comună şi realizare sistem de canalizare şi staţie de epurarea a apelor uzate menajere. Cele două investiţii se vor realiza pe o lungime de 21 km, în prima etapă, pentru care deja s-au depus ofertele.

Proiectul “ÎNFIINŢARE REŢEA DE ALIMENTARE CU APĂ ÎN COMUNA RADOVANU, JUDEŢUL CĂLĂRAŞI- are o valoare de peste 10 milioane de lei. Cel de-al doilea, „SISTEM CANALIZARE ŞI STAŢIE DE EPURARE A APELOR UZATE MENAJERE ÎN COMUNA RADOVANU, JUDEŢUL CĂLĂRAŞI, are o valoare de peste 15 milioane de lei. Aşadar, vorbim de proiecte de peste 5,5 milioane de euro, unde am primit sprijinul, necondiţionat, al parlamentarilor Iulian Dumitrescu şi Raluca Surdu. Procedura de atribuire la cele două proiecte este în curs de desfăşurare. În a doua etapă, se va avea în vedere extinderea şi finalizare celor două investiţii. Nu pot spune că, înainte, am avut aceeaşi susţinere parlamentară, ca în acest mandat, motiv pentru care le mulţumesc.

Care sunt şi celelalte proiecte pe care vi le-aţi propus în acest an?

În noul meu mandat, am în vedere următoarele investiţii pentru comuna mea:

Demolarea şi construcţia unui cămin cultural, în regim parter şi etaj, dotat cu toate facilităţile (încălzire centrală şi apă curentă). La etaj va funcţiona biblioteca comunală. Pentru acest obiectiv am alocat în bugetul pe anul 2013, suma de 200.000 de lei pentru demararea lucrărilor în cursul acestui an.

–    S-au făcut demersuri pentru concesionarea unui spaţiu din cadrul Dispensarului Medical Uman, în vederea înfiinţării unui Cabinet Medical Stomatologic.

–    Realizarea unui sistem de supraveghere video în incinta şcolii şi în centrul comunei.

–     Nici drumurile nu vor fi omise, vor fi întreţinute şi, sper că după terminarea lucrărilor pentru apă şi canalizare, să continuăm asfaltarea lor.

În judeţul Călăraşi nu avem decât două primăriţe, în fruntea comunelor: la Radovanu, unde sunteţi dvs., şi la Budeşti. Este atât de greu pentru ca o femeie să răzbească într-o „lume” care pare, mai degrabă, dedicată bărbaţilor?

Nu este uşor, dar cred că o femeie nu este cu nimic mai prejos decât un bărbat, în ceea ce priveşte administrarea unei localităţi. Am conştientizat, de la început, că nu este simplu, dar dacă faci cu plăcere acest lucru, atunci greutatea dispare. Dorinţa mea cea mai mare este ca atâta timp cât voi fi primarul comunei Radovanu, această localitate să fie într-o continuă schimbare şi să devină una din cele mai frumoase comune din judeţul Călăraşi.

Ne apropiem de Sfintele Sărbători de Paşte. Ce le transmiteţi locuitorilor comunei Radovanu?

Pentru toţi locuitorii comunei Radovanu, Lumina sfântă a Învierii să le strecoare în suflet speranţă, bucurie şi multă sănătate. Ei trebuie să ştie că nu îi voi dezamăgi nici în acest al doilea mandat.

 

Please enter banners and links.

Next Post

Peste 2500 de copii din județul Călărași au fost înscriși, în prima etapă, pentru clasa pregătitoare

lun apr. 29 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Începând cu ziua de luni, 29 aprilie a.c.,  părinții din județul Călărași vor avea posibilitatea  să vizualizeze listele copiilor înscriși, în prima etapă, pentru clasa pregătitoare,  acestea fiind  deja afișate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean, www.isj.cl.edu.ro . Așa cum a precizat  inspectorul general școlar, Silviana […]