Ultimă oră: Guvernului i-a fost solicitat ajutorul pentru refacerea blocului explodat la Călăraşi, de Crăciun
După 4 luni de la explozia blocului A38, de pe strada Bucureşti,din municipiul Călăraşi, în ziua de Crăciun, încă nu e finalizată ancheta privind cauza care a produs deflagraţia. Preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu a declarat, săptămâna aceasta, că în prima fază a anchetei s-a stabilit că vinovat ar fi proprietarul apartamentului unde s-a produs explozia, Victor Avădanei. Aici furtunul aragazului fost găsit tăiat şi nu smuls, în urma exploziei. Ancheta nu este însă finalizată, Parchetul Călăraşi cerând, la finalul lunii martie a.c., să se facă a patra expertiză, în acest sens.
Au fost finalizate însă, expertiza IGSIC, privind structura de rezistență, proiectul tehnic și evaluarea financiară.
Consiliul Județean Călărași a transmis, miercuri, 23 aprilie, către Prefectură, proiectul de hotărâre ce a fost trimis Guvernului, în care este solicitat un ajutor financiar din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, în baza raportului de expertiză semnat de Octavian Mănoiu, expert inginer, specialist în rezistența și stabilitatea construcțiilor.
Valoarea solicitată este de 1.081.849,8 lei, care reprezintă valoarea pagubelelor produse la 10 apartamente și la un spațiu comercial.
Cea mai mare sumă solicitată este, aşa cum era de aşteptat, pentru apartamentul 2, unde s-a produs explozia – 130.000 de lei şi pentru apartamentul 1, vecin – 98.000 de lei. Pentru spațiul comercial de la parterul blocului, ajutorul solicitat se ridică la 67.000 de lei.
„Propunerea a plecat la Guvern, joi, 24 aprilie, după ce am verificat dacă sunt toate documentele necesare, astfel încât să nu se întorcă la noi, din cauză că nu am avut tot ce trebuie la dosar. În ceea ce priveşte raportul privind cauza producerii accidentului, acesta nu ne-a fost trimis pentru că, probabil, nu a fost finalizat.”, a declarat, pentru Actualitatea de Călăraşi, prefectul George Iacob.
Din ceea ce spun locatarii afectaţi de explozie, Parchetul se află la a patra expertiză pe care o fac, pentru a fi stabilită cauza exploziei. Întrebarea pe care merg acum anchetatorii este legată de intervenţia celor de la Distrigaz, şi anume: dacă ar fi oprit alimentarea cu gaz la ora 14.30, când au venit prima dată la bloc, s-ar mai fi ajuns la producerea exploziei care a avut loc la ora 17.44?
În acest moment, este aşteptat răspunsul Guvernului, pentru a vedea dacă va pleca din fondul de intervenţie suma solicitată, de peste 1 milion de lei.
De menţionat că în urma exploziei, atât proprietarul apartamentului, cât şi femeia care locuia în apartamentul vecin, au murit.