Ultimă oră: Au început evacuările rău-platnicilor din locuinţele sociale

Print Friendly, PDF & Email

evacuare locuintaSituaţie explozivă la Serviciul Public Centrale Termice Administrare Fond Locativ (SPCTAFL), departament  aflat în subordinea primăriei Călăraşi. Cetăţenii ce locuiesc în apartamentele  sociale,  aflate în administrarea SPCTAFL, au cam uitat să-şi plăteacă  chiria şi energie termică. Numai pe luna aprilie a.c., locatarii blocurilor J21,J22,J23,J27 au datorii la chirie ce se ridică la suma de peste 1.9 miliarde de lei vechi.  În aceeaşi lună, au fost înregistrate datorii la energia termică pentru apă caldă şi căldură, în valoare de 2,16 miliarde de lei vechi. Este voba de locatarii din blocurile J21, J23 şi J27. Într-o singură lună, au fost acumulate datorii de 4,1 miliarde de lei  vechi.  Conducerea SPCTAFL s-a declarat depăşită de situaţie, întrucât nu se întrevede nicio soluţie în ceea ce priveşte recuperare rapidă a debitelor respective.  În afară de faptul că nu îşi achită datoriile,  unii locatarii se declară nemulţumiţi că  nu li se asigură condiţii de trai decente, reclamând lipsa curăţeniei de pe casa scării,  degradarea instalaţiilor sanitare şi mizeria  subsolului blocurilor în care locuiesc.

Deşi nu şi-au plătit serviciul de salubritate, reclamă că nu  li se ridică gunoiul

,,Suntem bombardaţi în permanenţă cu reclamaţii de la cetăţenii care au locuinţe sociale, invocând fel de fel de lipsuri: că nu au curăţenie pe casa scării, că nu  li se ridică gunoiul, că  li s-a defectat instalaţiile sanitare. Dar trebuie să precizez faptul că, în fiecare an, alocam de la bugetul primăriei sute de milioane de lei vechi pentru salubrizare şi  reparaţiile necesare  la blocurile respective. Şi Legea Locuinţelor stipulează faptul că cetăţenii care au locuinţe sociale  au obligaţia de a se preocupa de întreţinerea acestora, ca şi cum ar fi proprietari. În afară de faptul că unii nu îşi  achită  chiria şi energia termică  ne solicită să asigurăm intreţinerea spaţiilor în care locuiesc.  Sunt mulţi care nu au  minimul bun simţ să-şi ducă gunoiul menajer în spaţiul special amenajat şi-l  aruncă de la etaj, deşi nu şi-au achitat serviciul de salubritate de ani de zile. Nu ascund faptul că la blocurile J21 J27 şi J23, recent renovate, unde primăria a investit miliarde de lei vechi pentru modernizarea acestora şi asigurarea unor condiţii decente de locuit, se întâmplă aceeaşi situaţie.  Din moment ce nu putem recupera  debitele restante, nu putem investi fonduri pentru realizarea altor locuinţe sociale”, a afirmat directorul SPCTAFL, Gheorghe Ciocârlan.

Singura soluţie pentru recuperarea  debitelor restante de la rău-platnici: acţionarea în instanţă

În cazul locatarilor rău-platnici, nu există decât o singură soluţie: evacuarea lor  din locuinţele sociale. Dar acest lucru nu se poate face decât în urma unei acţiuni în instanţă,  finalizată printr-o sentinţă judecătorească, care să stipuleze evacuarea din locuinţa respectivă. Un asemenea demers durează aproximativ un an de zile. Dar, de obicei, persoanele acţionate în instanţă, în proporţie de 50% dintre acestea,  vin şi plătesc debitele restante, dar şi penalităţile aferente”,  a precizat consilierul juridic al SPCTAFL, Aniţa Lefter.

200 de procese în instanţă iniţiate de  SPCTAFL pentru recuperarea debitelor restante la chirii şi energie termică

Recuperarea  debitelor restante la chirii de către SPCAFL este o problemă cu care conducerea acestei instituţii se confruntă de ani de zile şi lucrul acesta se întâmplă şi în cazul  unor locatari din apartamentele de tip ANL.                                                                                                                                                                          Numai în acest an, au fost intentate 200 de procese pentru recuperarea datoriilor la chirie şi energie termică. Până în prezent sunt 38 de apartamente sociale care urmează să fie evacuate.

În luna mai din acest an,  au fost executaţi silit doi locatari care au fost evacuaţi din apartamente

,,În  această lună, au fost două sentinţe judecătoreşti de evacuare. Un locatar ce  a ocupat   apartamentul nr. 25 din cartierul ANL 1 şi un al locatar ce  şi-a avut domiciul în apartamentul nr. 17 din  Blocul J 53. Cei doi cetăţeni au fost evacuaţi pentru neplata chiriei şi a penalităţilor de aproximativ doi ani de zile. Suma datorată a fost intre 50 şi 100 milioane lei vechi”, a mai spus consilierul juridic Aniţa Lefter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Festivalul "FLORI DE MAI", ediția XXV, 2013

joi mai 23 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Ajuns la cel de-al 25-lea an de organizare, cel mai longeviv spectacol organizat la Călăraşi, Flori de Mai se pregăteşte de start. De astăzi, timp de 3 zile, Festivalul-Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Uşoare, Călăraşi – Ediţia a XXV-a, va aduce emoţii concurenţilor şi încântare […]