Nu am intrat în campania electorală pentru europarlamentarele din 25 mai, dar reprezentanţii partidelor politice, din judeţul Călăraşi, au demarat obişnuita pre-campanie, subiectul principal al acesteia, reprezentându-l procentul ţintă pe care şi l-au propus să-l obţină în alegeri.
În calitate de principală forţă politică, la nivel judeţean, având preşedinte de Consiliu Judeţean, primar în municipiul reşedinţă, dar şi jumătate din primarii în funcţie, P.N.L. Călăraşi, prin vocea liderului judeţean, Răducu Filipescu, şi-a propus să obţină un scor de 50%. Tradus într-o estimare de voturi, în opinia preşedintelui PNL, asta ar însemna un număr total de 40.000 de voturi, calculat la o prezență de, aproximativ, 80.000 de alegători, cât s-a înregistrat la fostele alegeri europarlamentare, în județ. Un prim pas în campania electorală îl va reprezenta, sâmbătă, 12 aprilie, sosirea la Călăraşi a Adinei Vălean, candidat PNL la europarlamentare în regiunea Sud Muntenia. Ţinta PNL Călărași e ambiţioasă, având în vedere că ea o depăşeşte, cu mult, pe cea fixată de partid la nivel naţional: 20 %. Mai mult, europarlamentarele se “joacă” la PNL cu mandatul de preşedinte pe masă.
Pe partea stângă a eşicherului politic, PSD Călăraşi, cu un nou preşedinte interimar, în persoana lui Bebe Cristodor, îşi propune să obţină un “scor” la fel de ridicat la europarlamentare: 40 %, identic cu ţinta fixată la nivel naţional de PSD. Procentul pare un deziderat menit să mobilizeze membrii de partid, în condiţiile în care mulţi dintre liderii locali ai partidului susţin că e frumos ce s-a propus, dar mult mai greu de obţinut. Oricum, în cazul în care ţinta nu va fi atinsă, nu va fi nimeni răspunzător, pentru că, nu-i aşa, în scurt timp noul preşedinte interimar nu putea să facă mare lucru.
În schimb, la cel mai tânăr partid, proaspăt înfiinţatul PMP, Dragoş Coman îşi are “legată” continuitatea în funcţia de preşedinte interimar de rezultatul la europarlamentare. Ţinta e “cu două cifre”, astfel că un scor de minim 10 % ar însemna confirmarea în funcţie. Rămâne de văzut cât va conta în perspectiva alegerilor prezenţa Elenei Udrea şi a liderilor naţionali PMP la Călăraşi, şi cât puterea de a mobiliza, în premieră, electoratul călărăşean.
Fost partid de guvernământ, PDL Călăraşi îşi doreşte să revină treptat, în atenţia votanţilor călărăşeni. Deşi cu o activitate politică mai discretă, în ultimul timp, deputatul Vasile Iliuţă fiind, deocamdată, singura voce activă din partid, PDL Călăraşi îşi propune să ajungă la un procent de minim 15 %.
Adunând ajungem, astfel, la 115 %, fără a lua în calcul voturile pe care le vor obţine partide precum PPDD, chiar şi fără prezenţa obişnuită pe micul ecran a lui Dan Diaconescu sau P.C. – un partid fără primari, dar cu vicepreşedinte de Consiliu Judeţean şi viceprimar de municipiu reşedinţa de judeţ. În plus, aprobarea candidaturilor pentru europarlamentare în cazul lui Mircea Diaconu sau Corneliu VadimTudor pot însemna alte procente distribuite în cele două direcţii.
În felul acesta vom avea nevoie și de voturile vecinilor bulgari, ca toate țintele propuse să fie atinse. Data de 25 mai îi va trezi pe toți politicienii la o crudă realitate. Pe aceea vor trebui să o gestioneze, însă, cu seriozitate!