Tetraedru, firma de management a spitalului Călăraşi “confundă” medicii cu cartofii

Print Friendly, PDF & Email

Conferinta spital in mandatul fostului manager, Mihai NistorActivitatea de management realizată de SC Tetraedru Medical Consulting SRL, o firmă din judeţul Ilfov, este una care în loc să descurce treburile Spitalului Judeţean Călăraşi, mai rău le încurcă.

De luni de zile, conturile spitalului sunt blocate şi sunt plătite, lunar, doar salariile. Nici acelea toate, însă. Ce să mai spunem de achiziţiile de medicamente sau plata pentru diverse servicii prestate de terţi? Arieratele cresc în fiecare lună, fără a se vedea vreo luminiţă la capătul acestui tunel. Revenind la salarii şi personalul medical, firma Tetraedru va reuşi, în curând, performanţa de a rămâne fără acei medici care sunt plătiţi în baza unui contract încheiat de prestări servicii cu cabinetele lor medicale. Medicii plătiţi în baza acestui tip de contract nu încarcă ştatul de plată al spitalului cu taxele şi impozitele ce trebuie plătite la stat, aşa cum se achită pentru cei care au statutul de angajaţi, degrevând, astfel, cheltuielile instituţiei. În plus, activitatea lor este decontată de Casa Judeţeană de Sănătate, ceea ce înseamnă bani aduşi la bugetul spitalului. Nu la fel vede şi conducerea firmei Tetraedru acest lucru. Ei fac confuzia între cartofii achiziţionaţi şi prestaţia medicală a doctorilor, pentru că, spune conducerea, cât timp conturile sunt blocate nu pot fi plătite decât (!) salariile, nu şi alimentele, gazele, apa, etc. . Sigur că nici acestea nu pot fi neplătite la nesfârşit, dar un medic care aduce plus valoare activităţii spitalului, prin banii încasaţi de instituţie, şi face peste 200 de oră pe lună, inclusiv gărzi, e adus la stadiul de a renunţa la contractul cu firma de management.

„Vrem medici, dar când îi avem, nu-i plătim!”

De când a preluat conducerea spitalului Călăraşi, firma Tetraedru Medical Consulting a spus sus şi tare cum îşi doreşte să aducă medici. O perioadă, a reuşit! Dar cum „orice minune ţine trei zile”, la fel şi în cazul de faţă minunile s-au încheiat, luându-le locul adevărată faţă a lucrurilor: firma este depăşită pentru a putea face faţă situaţiei. Uşor, dar sigur, medicii au început să plece: stagiarii, specialiştii aduşi din Bulgaria (un medic ATI-ist a plecat, la fel şi translatora care nu a fost plătită!) iar acum, chiar şi cei care sunt din Călăraşi au fost aduşi la stadiul de a renunţa. Acum, cel puţin un medic care a slujit spitalul mai bine de 40 de ani, Petre Ioan, se pregăteşte să renunţe din cauză că munceşte, de luni bune, fără a fi remunerat.

Şi firma de PR a renunţat la colaborarea cu firma Tetraedru

Am încercat să stăm de vorbă cu noul manager, Elena Dinu, anunţat de preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu, pentru că altfel nu am fi ştiut de această nouă numire, însă, surpriză: ni s-a transmis, prin intermediul secretariatului, să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Laurean Ioniţă. I-am adresat, aşadar, acestuia întrebările, iar raspunsurile sosite, au fost pe „măsura” aşteptarii: doar vorbe, fără pic de consistenţă şi date concrete.

La prima întrebare: Ce veţi face pentru a achita salariile medicilor cu contract de prestări servicii?, răspunsul a fost: „Doamna manager cunoaşte problema şi este în atenţia domniei-sale. Însă, nu pot fi plătite aceste prestaţii medicale, cât timp conturile spitalului sunt blocate. Deoarece aceşti bani nu sunt asimilaţi ca salarii, ci ca o plată a unor furnizori de servicii. Se fac demersuri pentru deblocarea conturilor, prin achitarea datoriilor.”

La a doua întrebare, dacă îşi permite spitalul să piardă medici, răspunsul a fost scurt: „Nu! Dar conducerea spitalului încearcă să rezolve acestă problemă în limita legalităţii!”, a fost răspunsul primit prin intermediul purtătorului de cuvânt, dr. Laurean Ioniţă.

Răspunsurile fragmentate ne-au făcut să ne adresăm firmei de PR, angajată de Tetraedru pentru a transmite comunicate şi a anunţa conferinţele de presă. Astfel, am aflat că şi această firma a renunţat la colaborarea cu Tetraedru Medical Consulting, fiind uşor de presupus motivul pentru care a recurs la acest gest: neplata serviciilor.

Nu ştim dacă face parte din noua politică a firmei Tetraedru de a evita discuţiile faţă în faţă cu presa, dar ceea ce trebuie să înţeleagă aceasta este că un loc de unde să poată achiziţiona cartofi, etc. vor găsi rapid, dar un medic care să vină cu o experienţa de-o viaţă, mai greu, dacă nu imposibil, în astfel de condiţii.

Please enter banners and links.

Next Post

Ţone atac dur la Filipescu

mar mai 27 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Scorul obţinut de PSD în municipiul Olteniţa, de 48,35%, de trei ori mai mare ca a PNL-ului, l-a făcut pe primarul municipiului, care este şi preşedintele organizaţiei municipale a PSD Olteniţa să ia atitudine faţă de săgeţile transmise de liderul PNL, Răducu Filipescu. Acesta declara, […]